Günümüz Türkçesiyle

7.610 üzerinden
1.030 kişi
2026 9. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 00:00
Sizlere Mehmet Rauf’tan ters köşe yapacak bir eseri paylaşmak istiyorum. Daha çok duygusal eserleriyle tanınan yazar, ilk defa “Define” adlı kitabıyla polisiye tarzda bir eseri okuyucuyla buluşturmuş. Klasik polisiye kitaplarına göre eser kurgusu bakımından zayıf gözükse de gerek anlatımı gerek kitabın akıcılığı bakımından okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Özellikle polisiye tarz seven okurlar için çerezler listesine girecek bir eser. İlk kez 1927 yılında yayımlanan eserde; Sultan Abdülhamid zamanında paşa olan Abdulsamed Paşa’nın mirasını kızının bulması için bıraktığı gizem dolu şifreler ve sırlarla dolu bir hikaye anlatılır. Başhekim olan Şakir Feyzi’nin bu mirası Paşa’nın kızına ulaştırmak için giriştiği heyecan ve gerilimlerle dolu mücadelesi sizleri bekliyor. Bu arada hikayenin devamını “Kan Damlası” adlı eserinde anlatmış yazar. Keyifli okumalar.
Kitap okumadan meydan okuyamazsınız! /714. İnceleme
2025 75. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 22:00
Okumak, sen neymişsin böyle! Bu kadar mı uygulanabilirdi polisiye romanlarda okunanlar hayatın içine! Başhekim Şakir Feyzi, sıkı bir dedektiflik romanı takipçisi, Sherlock Holmes ve Arsen Lüpen
"Define"
2022 35. kitabı
Mehmet Rauf’un bu kitaplarını ağustos ayında okumuştum. Yakın zamanda girmem gereken 2 sınav bulunduğu için bir türlü fırsat olmadı kişisel görüşlerimi yazmaya (bunun gibi sırada bekleyen çok kitabım var :) ), bugün okul- eğitim- öğretim için küçük bir mola zamanı oluşmuşsa (ara tatil gibi :) ) kendine küçük bir ödül koy ve değerlendir bu kitabı pardon kitapları dedim. Çünkü Mehmet Rauf ‘Define’ kitabını yazıyor peşine de ‘Kan Damlası’ kitabını yazıyor ve böylece bir seri, bir devam kitabı ortaya çıkmış oluyor. Okumamın üzerinden geçen uzunca zamanda detaylıca hatırlamıyor olsam da tatile giderken yanına alınabilecek türden yalın ve akıcı dil, sürükleyici- eğlenceli içerik, çabuk okunup bitecek türden okuyanını sıkmayacak bir seri olduğunu söyleyebilirim. Bu eserlerin edebi yanı tartışma konusu olmuş zamanında ancak nihayetinde polisiye roman olarak Türk Edebiyatı Klasikleri serisinde yerlerini almışlardır. Yazarı öncü, cesur, girişimci bulduğumu söylemek istiyorum. Eserlerinden ‘Eylül’ ilk psikolojik roman olarak anılırken kendisinin bir de polisiye roman denemesinde bulunması ve bu denemenin edebiyatımız adına değerli bir girişim olması, burada haklı bir çaba olduğunu düşündürtüyor bana. Böylelikle ben Türk Edebiyatı Klasiklerinde eserleri bulunan yazar Mehmet Rauf'u okumaya merakla devam edeceğim, sizlere de merakla iyi okumalar diliyorum. :)
2023 13. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2023 19:56
Romanımız başkarakter Doktor Feyzi'nin Abdulsamet paşa tarafından kızına ulaşması için sakladığı mirastan haberdar olmasıyla başlar. Erzurum'dan hızlı bir biçimde soluğu İstanbul'da alan karakterimiz mirası sahibine ulaştırmaya çalışırken çok farklı bir maceranın içine girer ve çeşitli tehlikeler geçirir. Mehmet Rauf birbirinin devamı olan Define ve Kan Damlası romanlarında üslupta hareketliliği ve söz oyunlarını en az düzeyde tutmuş, bu sebepten tamamen hedefe yönelik bir anlatımı var denilebilir. Basit bir kurgusu olsa bile kitap okurun heyecanını son anlara kadar canlı tutmakta ve akıcı bir anlatım sunmakta çok başarılı. Bundan ayrı olarak kitapta adı geçen mekanların İstanbul atmosferi içinde kısaca bile betimlenmesi bence kitaba çok ayrı bir hava katabilir ve anlatımı zenginleştirebilirdi tabii bu kitabın kendini okutma konusunda çok başarılı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
2023 Okuma Raporları
2022 13. kitabı
Okunma: 17 Mart 2022 12:08
Define kitabı, hem Klasik Türk edebiyatının polisiye roman örneklerinden hem de bir seri olarak yazılmış nadide eserlerinden biri. Mehmet Rauf’un kalemiyle yeni tanıştığım bu eserinde, 1927 yıllarında sosyal ve siyasal anlamda pek çok değişiklik geçiren İstanbul’a misafir oluyoruz. Baş kahramanımız, Sherlock Holmes ve Arsen Lüpen maceralarının sıkı takipçisi bir doktor. Çalıştığı hastahanede, bir hastasının sırrına ortak olan doktorumuz, polisiye maceralara olan merakına yenik düşerek sırrı açığa çıkarmak için İstanbul’a geliyor. 1927 yılının toplum portresini çizen, yer yer de toplumu eleştiren ancak olay örgüsünden kopmayan bir roman. Edebiyatın dil açısından kendini yenilediği bir zamana denk gelmesinden kaynaklı olarak, yorucu anlatımı yoktu. Gayet güzel anlatıma sahip, rahatlıkla okunabilen çerezlik bir kitap olmuş. Umarım serinin devamı olan Kan Damlası kitabını da aynı zevkle okuyabilirim.