25 Haziran 2025
Edisyon Kitap
Sıralamalar

2025 155. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Ömür Müzeyyen YılmazÖmür Müzeyyen Yılmaz kaleminden Defne YangınıDefne Yangını kitabının yorumu ile geldim Eylül ayının sıradaki kitabı 2025 yılı basımlı 192 sayfalık bir kitap🩶 ​Son zamanlarda okuduğum ve beni derinden etkileyen bir kitaptan bahsetmek istiyorum: Ömür Müzeyyen Yılmaz'ın ilk romanı Defne Yangını ​•Hikâye, Hodan'da dededen kalan köy evine gelen Aylin ve Semih çiftinin on yaşındaki kızları Defne'nin kayboluşuyla başlıyor. Bu hikâye, "coğrafya kaderdir" anlayışına meydan okuyan, çocukların korunmadığı bir dünyada, annelerin kendi gerçekliklerini nasıl inşa ettiklerini anlatıyor. Kadınların yaşadığı şiddete ve yalnızlığa ışık tutarken, aynı zamanda direnişin ve dayanışmanın gücünü de gözler önüne seriyor; acıların küllerinden doğan bir direnişin hikâyesi bu. ​•Sabahtan akşama kadar Hodan'dan Balcıbey'e kadar kızlarını aramakla geçiren anne baba, geçmişteki acı olaylara da yolculuk yapıyorlar. Bunlar arasında Semih'in arkadaşı Gülistan'ın küçük yaşına rağmen verdiği mücadele, köylülerin ne kadar acımasız olduğu, Öğretmen Kemal'in başına gelenler ve köyün elinde değnekle gezen deli kadını var. ​•Bu arada, tüm bu yaşananlar arasında köyde yürüyerek çocuk aramaları, diğer köye kadar gitmeleri hatta bir ara çocuğun otostop çekip şehre bile gitmiş olabileceği düşüncesine kapılan aileye karşı "Polise neden gitmiyorlar? Nerede bu kız?" diye sinir krizleri geçirirken, aslında olayın arka planında acı bir gerçeğin yatması ve gerçeklerin gün yüzüne çıkması oldukça sarsıcıydı. ​•Sade ve akıcı üslubuyla, toplumsal cinsiyet rolleri, aile içi şiddet ve kadın dayanışması gibi temaları ele alan, kadınların yaşadığı acıları ve bu acılardan doğan direnci konu alan, oldukça sarsıcı bir eserdi. ​•Defne Yangını, adı gibi yakıcı, hikâyesi gibi sarsıcı. Mutlaka tanışın. Yazarımızın kalemine
2025 83. kitabı
Herkese merhabalar; bugün sizlere Ömür Müzeyyen Yılmaz’ın Defne Yangını kitabıyla geldim. Bazı kitaplar vardır, ilk satırından itibaren sizi tutar ve kolay kolay bırakmaz. Defne Yangını tam da böyle bir eser. Aylin ve Semih’in kızları Defne’nin kayboluşuyla başlayan hikâye, yalnızca bir arayış değil; aynı zamanda geçmişle, toplumsal yaralarla ve bireysel çaresizliklerle yüzleşme yolculuğu. Hodan’dan Balcıbey’e uzanan bu yolculukta, iki ebeveynin kızlarına kavuşma çabasına tanık olurken; coğrafyanın insan kaderini nasıl biçimlendirdiğini, ama asıl kederi kadınların yaşamlarına nasıl kazıdığını da okuyorsunuz. Semih’in çocukluk arkadaşı Gülüstan’ın on iki yaşında evlendirilmesi ve verdiği mücadele, sadece onun hikâyesi değil; bir toplumun görmezden geldiği gerçeği de önümüze koyuyor. Okurken zaman zaman kızdım, “bulun artık şu kızı!” diye içimden haykırdım. Zira yazar, ebeveynlerin oyalanmalarını öyle sahici ve insana dokunan bir şekilde anlatıyor ki, siz de onların çaresizliğine ortak oluyorsunuz. Bir yandan geçmişin yükleri, diğer yandan bugünün arayışı… Ve bütün bunların arasında insanın adaletle, umutla, inançla olan sınavı. Uzun zamandır böyle sürükleyici, hem kalbime hem aklıma aynı anda dokunan bir kitap okumamıştım. Yazarın kalemi güçlü, dili derin ve hikâyeyi anlatma biçimi ustalıkla kurulmuş. Kitabı kapattığınızda içinizde büyük bir sızı ve bir o kadar da hayranlık kalıyor. Kaleminize sağlık Ömür Müzeyyen Yılmaz… Okuyun, okutun, paylaşın. Ve her zamanki gibi; kitapla kalın #alıntılarım • Kaybı reddetmek, kayba uğrayandan başkaca kimseyi bağlamamalı. Dışarıdakiler seyirci. Televizyondaki bir filmi izler gibi izliyorlar onları. Sonra yorumluyorlar gördüklerini, kınıyorlar veya acıyorlar, acıyorlar... Hayat kolektifmiş sözde. Sıra bedel ödemeye geldiğinde
2025 481. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 00:00
"DEFNE YANGINI" "Kaybı reddetmek, kayba uğrayandan başkaca kimseyi bağlamamalı. Dışarıdakiler seyirci. Televizyondaki bir filmi izler gibi izliyorlar onları. Sonra yorumluyorlar gördüklerini, kınıyorlar veya acıyorlar, acıyorlar... Hayat kolektifmiş sözde. Sıra bedel ödemeye geldiğinde nerede bu seyirciler?" 'Coğrafya kaderdir' sözünü duyarız hep. Peki ya insan ruhunun sınır tanımaz direnci? Sarsıcı kurgusuyla kadınların acıdan doğurduğu direnci anlatan yazar, yalnızca bireysel yaşamları değil, toplumun kendini korumakta yetersiz kaldığı dünyaları da gözler önüne seriyor. Roman, çocukların korunmadığı dünyaların kıyılarında annelerin kendi gerçekliklerini kurmasını merkezine alıyor. Bazen bir mezarlığı oyun odasına dönüştüren anneler, bazen de karanlık dipsiz kuyulardan çıkardıkları çocuklarıyla yollara düşüyorlar. Yazar, bize bu trajik ama bir o kadar da umut dolu yolculukta eşlik ettiriyor. Hikâye, Hodan’da dededen kalan köy evine gelen Aylin ve Semih çiftinin on yaşındaki kızları Defne’nin kayboluşuyla başlıyor. Sabahtan akşama kadar kızlarını aramakla geçen anne baba, geçmişin acı dolu anılarına da yolculuk yapıyor: Semih’in arkadaşı Gülistan’ın küçük yaşına rağmen verdiği mücadele, köylülerin acımasız tavırları, Öğretmen Kemal’in başına gelen trajik olaylar ve köyde değnekle gezen deli kadın… Tüm bu olaylar, ailenin kızını ararken karşılaştığı çaresizlik ve toplumsal yargılarla birleşiyor. “Polise neden gitmiyorlar? Nerede bu kız?” gibi öfke dolu sorular arasında, gerçeklerin yavaş yavaş gün yüzüne çıkmasıyla derinden sarsılıyoruz. Aile, kızlarını ararken sadece fiziksel mesafelerle değil, toplumsal önyargılar, köy yaşamının sert gerçekleri ve kendi içsel çaresizlikleriyle de yüzleşiyor. Karakterler öylesine gerçekçi ve insana dokunan bir şekilde tasvir
2025 200. kitabı
Ömür Müzeyyen YılmazÖmür Müzeyyen Yılmaz Defne YangınıDefne Yangını Yazarımız @omuryilmazm Hanım ı ın kalemiyle tanışma kitabım olan #defneyangını yüreğime öyle bir oturdu ki inanın anlatmakta zorlanıyorum.O coğrafyada yaşananlar beni cok etkiledi resmen yüreğime işledi arkadaşlar Hikayemizin başında bizi Semih ile Aylın çifti karşılıyor. Çiftimiz,Semih in Hodan'da dededen kalma dağ başında ki o kerpiç eve geldikleri günün sabahında kızları Defne nin evde olmadığını farkedip dağ bayir yürüyerek aramalarına sahit oluyoruz.Onlar evlatlarıni bulmak icjn çırpınırken inanın okurken bende kendimi o arayışında içinde buldum.Ufacık kız,nereye gider,nasıl bulamıyorsunuz diye kendimi paraladım durdum. Yazarımız eserini oyle yalın anlatımla kaleme almış ki eseri sadece okumuyor adeta yaşıyorsunuz arkadaşlar. Çiftimiz, biricik yavruları Defne yi Hodan dan Balçiçek e kadar ararken geçmişte yaşanan acılara,şiddetlere de tanık oluyoruz. Semih in çocukluk arkadaşı olan Gülistan ın daha 12 yaşındayken evlendirildiğine …. Gülistan ın her daim canını yakan Şeref mikrobunun sonuna…. Semih, okumak icin çıkıp gittiği köyüne bir daha adım atmaz sanarken ayakları onu yeniden Balcıbey e getirmesine.. Semih in babasına yazdığı mektuplarda babasına yalvarışları,çaresizliği yüreğime cok dokundu #aileiçişiddet ve #kadınsaldayanışması gibi #toplumsal mesajların verildiği bu kıymetli eseri okuyun der susarım İLKNURİLKNUR @edisyonkitap #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi #ruhumunaynasiileokuyoruz

Ömür Müzeyyen YılmazYazar · 0 kitap
Marmara Üniversitesi SBMYO Muhasebe bölümünü bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamladı. Öyküleri Varlık, KE Dergisi, Lacivert Öykü-Şiir Dergisi, Öykü Gazetesi, Edebiyathaber, LiteraEdebiyat, Prolog, Edebiyatist, İshak, Mahal, Parşömen ve Karnaval dergilerinde, inceleme yazılarıyla söyleşileri ise K24, KE Dergisi, Veveyanet ve yine Karnaval’da yayınlandı. Ayrıca Alkarısı, Aşure ve Analog Öyküler adlı kollektif kitaplarda da öyküleri yer aldı.