Değer Teorisi

David Graeber

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Fikirlerinizin aslında nereden geldiğini asla bilemezsiniz.
Kültürleri farklılaştıran şey sırf dünyaya ilişkin neye inan­mak istedikleri değil, dünyadan neyi haklı olarak talep edilebilecek­lerini hissettikleridir. Yani antropoloji, pratik yaşam felsefelerinin karşılaştırmalı bir incelemesi olmalıdır.
Sayfa 23
Reklam
Arzu edilen, sırf insanların gerçekte istediği şeye işaret etmez; pra­tikte, insanlar her tür şeyi ister. Değerler insanların neyi istemesi gerektiğine ilişkin fi çkirlerdir. Hangi arzuların meşru ve faydalı oldu­ğunu, hangilerinin olmadığını değerlendirme ölçütlerdir. Demek ki değerler, hayatın anlamı hakk ı nda değilse de kişinin hayattan haklı olarak isteyebileceği şeyler hakkındaki fikirlerdir. Ne var ki bu nok­ tada sorun tanımın ikinci yarısında belirir: Kluckhohn bunların sırf soyut yaşam felsefeleri olmadığını, insanların gerçek davranışlarını doğrudan etkileyen fikirler olduğunu da ısrarla belirtmişti. Mesele, belirleme yöntemiydi.
Hepsinin inancı, yani iman; hepsinin ihtiyacının, yani genel kabul gören arzularının sonucudur. Büyülü yargı bir toplumsal rıza konu­sudur, toplumsal bir ihtiyacın tercümesidir ... Araçların etki üretmeye uygun olduğunun kabul görmesi, herkesçe arzulanan etkiye herkesin şahit olması sayesinde gerçekleşir. Ateşli hastaların iyileşmesini ar­zuladıkları için, azıcık soğuk su serpilmesi ve bir kurbağayla hoş bir temas, Atharta-veda Brahma rahiplerini çağıran Hindulara üçüncü ya da dördüncü derece ateş için yeterli bir çare gibi görünür. Kısacası, kendi hayallerinin sahte parasıyla kendine bedel ödeyen daima toplu­mun kendisidir.
Arzu edilen, sırf insanların gerçekte istediği şeye işaret etmez; pra­tikte, insanlar her tür şeyi ister. Değerler insanların neyi istemesi gerektiğine ilişkin fikirlerdir. Hangi arzuların meşru ve faydalı oldu­ğunu, hangilerinin olmadığını değerlendirme ölçütleridir. Demek ki değerler, hayatın anlamı hakkında değilse de kişinin hayattan haklı olarak isteyebileceği şeyler hakkındaki fikirlerdir.
Sayfa 20
insanın esasen diğerlerinin iyiliği için hiçbir şey yapmayacağı; yaptığı ne olursa olsun sadece kendisi için bir şey elde etmeye çalıştığı varsayımıdır
Reklam
Kültürleri farklılaştıran şey sırf dünyaya ilişkin neye inan­mak istedikleri değil, dünyadan neyi haklı olarak talep edilebilecek­lerini hissettikleridir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.