Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk İslam Ruhu Üzerine Bir Kültür Psikolojisi Denemesi

Deli Dumrul'un Bilinci

M. Bilgin Saydam

Deli Dumrul'un Bilinci Sözleri ve Alıntıları

Deli Dumrul'un Bilinci sözleri ve alıntılarını, Deli Dumrul'un Bilinci kitap alıntılarını, Deli Dumrul'un Bilinci en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Masallar, mitler ve rüyalar aynı kumaştan biçilmiştir. Üçü de bilinçdışının ürünüdür: İlk ikisi ortak bilinçdışının şekillenmesi, "resim"lenmesidir; rüyalar ise ortak bilinçdışından beslenen ilksel kaynakları ile kişisel bilinçdışının ürünüdür. Psikanalizin öncülerinden Karl Abraham ve Otto Rank, mitleri, "halkların kitle rüyaları/fantezileri" olarak tanımlar. Campbell'e göre rüya kişiselleştirilmiş mit; mit ise kişisellikten arındırılmış rüyadır. Ancak rüyalarda, rüyayı görenin iç çatışma ve eksiklikleri, "Ruh"un sembollerini ve dinamiklerini çarpıtır, tahrif ederken, mit kahramanının karşılaştığı sorunlar ve aranılan çözümlerin evrensel geçerliliği vardır."
Sayfa 46 - Bilincin Öyküsü Olarak MitolojiKitabı okudu
İnsanı ayıran doğası değildir; doğasıyla ne yaptığıdır yani kültürüdür.
Sayfa 12 - metis yayınları
Reklam
Düşünce ufku ‘kim’likle sınırlanmış herkesin Tanrısı bir ayna imgesi gibi kendine benzer.
Bilinç dışı kendini resimlerle gösterir, bilinç sözle konuşur.
Sayfa 15 - metis yayınları
Her zaman, karşılaşılan yabancı, öznenin yabancısı’dır; ötekinin kendisi değildir.
Sayfa 216Kitabı okudu
“Mitin amacı, olayların gelişigüzelliğini anlamlı bir sıraya sokup, zekâmızın zaman kaosu karşısında yenik düşmemesini sağlamaktır. Bu yolla mit, fanilik ve ölüm dışında geriye hiçbir şey bırakmayan zamanın acımasız akışından anlar çalarak tarihi katlanılabilir kılar... Ama eğer arkaplanda kontrolü elinde bulunduran mitolojik örgü, sahnedeki tek algılanabilir gerçeklik haline gelirse ne olur? Tarih, varoluşsal yapı ve ahlaki biçimin olmadığı bir kırık inançlar, yok olan kesinlikler zinciri olur"
Roszak 1995Kitabı okudu
Reklam
Özne gerçek (dış) ya da ruhsal (iç) nesnelerinin şiddeti ile sürüklendiği ve nesneleri ile arasına mesafe koyamadığı, kendi varoluş boyutunu koruyamadığı oranda patolojiye açıktır.
Otto Rank
Biz hepimiz, hala çok “teorik insanlarız” ve bilmenin gerçekten de “erdemli” yapmaya yettiğini sanabiliyoruz. Psikanaliz bunun böyle olmadığını ispatlamıştır. Bilgi başka şeydir, iyileştirici etken başka. En derin bilinçdışını değiştirmek, insanın diğer hayati organlarını değiştirmek kadar güçtür. Psikanaliz sayesinde ulaşabileceğimiz tek şey, benin bilinçdışı karşısında farklı bir tavır alabilmesidir. Ama bu da az bir şey değildir, hatta insanlığın gelişme tarihinin gösterdiği gibi, her şeydir.
Sayfa 270 - metisKitabı okudu
İnsan pagan ruhunu ancak çocukluğunu dehin bırakarak, bilinçli çabayla aşabilir ki, bu da ancak çok sınırlı olarak mümkündür. Bilinçlilik bilinçsizden ayrışmış bir kurgudur. Varlığı her daim diri ve uyanık tutulamayacak kadar tüksek psişik enerji gereksinir.
Sayfa 224Kitabı okudu
Bilincinde olmak ayrıştıcı/tanımlayıcı/yorumlayıcı bir ilişkinin varlığına işaret eder."
Reklam
Unutmamak gerekir ki, bir mit yaşayan bir nesnedir ve her bireyin içinde yer alır. Eğer onun, içinizde örülüpöbiçimlendiğini fark edebilirseniz, mitin katkısız ve gerçek özünü elde edebilirsiniz... Herhangi bir mitten alabileceğiniz en değerli ürün, onun kendi psikolojik yapınız çerçevesindene denli canlı olduğunu görme olanağıdır.
(Johnson 1992).Kitabı okudu
"Her insan bir mit kahramanıdır. Birey, kendi özgün yaşam yolunda yürürken, kendi bireysel mitini de oluşturur. Ancak özgün bireysel mitini şekillendirirken, mitlerin "zamansız geçmişi"nin kahramanlarının çabalarını, çatışmalarını, yengi ve yenilgilerini de kendi zaman ve uzamında tekrarlamış olur. Mitoloji kahramanlarının taşıdığı (ve temsil ettiği) bilinç, önce kaosun (mutlak bilinçdışının) içinden çıkarak yaratılır, ardından -henüz- çelimsiz bir çocuk olarak emekleye emekleye anne kucağından ("Ana" Tanrıça veya temsilcilerinden) uzaklaşır; gençliğin gücü, direnci ve "deli"kanlılığıyla ayakları üzerine dikilir. Zorlu süreçlerden -hattâ sembolik düzeyde ele alınması gereken ölümlerden sonra olgun/dingin kahraman niteliğiyle, yengilerinin kazanımına dayanarak, kendi hükümranlığını kurar; tinsel özdeşimle ölümsüzlüğe kavuşur."
Sayfa 48 - Bilincin Öyküsü Olarak MitolojiKitabı okudu
Şamanlar bir öğretiyi yayan kişiler değildir; tapınılacak yüce varlıklar hiç değildir. Onları bir inanç sisteminin merkezi yapmak, işlevlerini kavramadaki temel bir yanlıştan ileri gelmektedir. Şamanların peşlerine düşülecek şekilde bir önderlikleri söz konusu değildir. Bir özdeşim figürü ya da amaç da değildirler; kendilerine öykünülmez. Şamanlar, omuzlarına ağır bir yük bindirilmiş arap'lar ve aracı'lardır. Ait oldukları topluluklar tarafından kullanılırlar; kendileri kullanıcı ya da yönlendirici değildirler; kuramcı olmaktan çok teknisyendirler. Amaç doğaüstü güçlerle, yani ruhlarla, cinlerle ilişkiye geçmek, onlarla savaşmak ya da uzlaşmaktır.
Nietzsche, S. Freud, C. G. Jung vb. ile iyice açığa çıkartılmıştır ki, mitler esasında iç gerçeklik hakkındadır; dış dünyaya yansitilmis bireysel ya da ortak psikolojik içeriklerdir. Psikodinamik çözümleme yaklaşımı ile mit artik bilime aykırı ya da bilim dışı degildir, zira artık mit, dış gerçekliğin bilgisini taşıma iddiasında degildir.
Sayıların sembolizmi
İki çift sayı olarak ‘dişil’e atıfta bulunurken üç, ‘bir’ gibi tekildir ve eril nitelik taşır. Dolayısıyla iki, doğanın ve annenin; bir ve üç ise bilincin, tinin ve baba ile oğulun sembolüdür.
Sayfa 170 - Metis Yayınları
215 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.