Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk İslam Ruhu Üzerine Bir Kültür Psikolojisi Denemesi

Deli Dumrul'un Bilinci

M. Bilgin Saydam

Deli Dumrul'un Bilinci Yorumları ve İncelemeleri

Deli Dumrul'un Bilinci yorumları ve incelemelerini, Deli Dumrul'un Bilinci kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Deli Dumrul'un Bilinci puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.810 üzerinden
15 Kişi · 3 İnceleme
254 syf.
7/10 puan verdi
Psikolojik kuramlar ile Deli Dumrul Boyuna farklı bir bakış açısı sunan eser öte yandan Deli Dumrul hikayesinin geçiş dönemi hikayesi olması sebebiyle İslamiyet ve eski Türk inancının tam ortasında olduğunu ve bu inanç biçimlerinin hikayede de görüldüğünü net bir şekilde anlatıyor. Eski Türk inanç biçimi ve Türk mitolojisine bir kapı açan eser aynı zamanda bu inançların İslamiyet ile nasıl bir hâl aldığını karşılaştırmalı bir şekilde açıklıyor. Gerek Deli Dumrul hikayesine farklı bir bakış açısı sunması ile gerekse de Türk mitolojisini irdeledeği için güzel bir eser. Ancak Bilgin Saydam, Psikiyatr olduğu için kitabın içinde de bir hayli fazla psikolojik kavram ve yaklaşım var bu da bazı yerlerde kitabı okumayı zorlaştırıyor. Ondan puanım 7/10
Deli Dumrul'un Bilinci
Deli Dumrul'un BilinciM. Bilgin Saydam · Metis Yayınları · 202267 okunma
254 syf.
5/10 puan verdi
Deli Dumrul'un Bilinci incelemesi
Kitap Dede Korkut destanındaki Deli Dumrul Hikayesinin psikolojik alt yapısını ele almış. Bugüne kadar bu hikayeler için yapılan yaklaşımlardan çok farklı, psikanaliz yöntemi ile Deli Dumrul'un hangi psikolojik temelle davranışları gerçekleştirdiğini Bilgin Saydam ele almış. Kitabı okumak isteyen okurların psikolojik ve mitolojik bir alt yapısının olması gerekiyor. Zaman zaman yan okumalar da gerektiren kitap, belki de bir kaç kez okunarak anlaşılabilecek türden. Şimdiden iyi okumalar dilerim.
Deli Dumrul'un Bilinci
Deli Dumrul'un BilinciM. Bilgin Saydam · Metis Yayınları · 202267 okunma
Reklam
254 syf.
10/10 puan verdi
Deli Dumrul’un Bilinci – M. Bilgin Saydam
Kitabın sonuna geldiğimizde ilk bölümdeki özne ve nesne arasındaki ilişkiyi dönüp dönüp tekrar okuma istediği uyandırıyor. Çünkü bu hem kitapla ilgili olarak hem de “çağın ruhu” olarak nitelendirilen meseleyi anlayabilmek adına önemli ben ve biz ile ilgili bir mesele de Jan Assmann’ın kültürel bellek kitabında vardı. Bu kitabı okuduktan sonra ilgili bölümü tekrar gözden geçirdim. Özelde Deli Dumrul anlatısı ele alınsa da kitabın ortaya attığı fikirler, yorumbilimsel yaklaşım pek çok farklı konu üzerine bir araştırmacı için bir yol açıyor. Fuzuli Bayat’ın Türk Mitolojik Sistemi kitabında dikotomik olarak ikiye ayrılan bir yapıdan bahsediyordu mitolojik dünya ile ilgili. Kitapta da bunun yer bulması, anacıl ve babacıl’ı bu düalist yaklaşım içinde ele alması şimdiye kadar okuduğum alanla ilgili ilgili kitapların farklı konuları ele almalarına rağmen kesişim kümelerinin insanın doğasına kadar gitmesini, tıpkı bir filmin flasbek sahneleri gibi keyifle öğrendim ve gözümde canlandırmaya çalışarak izledim.
Deli Dumrul'un Bilinci
Deli Dumrul'un BilinciM. Bilgin Saydam · Metis Yayınları · 202267 okunma