Tarihi hâlâ şövalyelerin onuru, saray entrikalarının dedikodusu ya da ilahi adaletin sahneye çıkışı olarak okumayı sevenler için Demir Kral sert bir yüzleşmedir. Maurice Druon, Fransa Kralı IV. Philippe’in şahsında Orta Çağ’ın o puslu, mistik dekorunu parçalayıp bize şunu söyler: Güç, inançtan değil; organizasyondan doğar. Ve organize olan kazanır.
Romanın merkezindeki Tapınak Şövalyeleri’nin tasfiyesi, yüzeyde bir sapkınlık davası gibi görünür. Ama Druon’un asıl gösterdiği şey, bunun tarihin en erken ve en çıplak “devlet operasyonlarından” biri olduğudur. Çünkü Tapınakçılar, yalnızca savaşan keşişler değil; Avrupa’nın en güçlü finans ağını yöneten, krallardan bile daha likit bir güce sahip olan bir yapıdır. Bugünün diliyle konuşursak: Devletin içinde ama devletten bağımsız hareket eden bir güç odağı.
IV. Philippe için bu durumun tek bir anlamı vardır: tehdit. Ve devlet, tehditleri ahlaki kategorilerle değil, tasfiye mekanizmalarıyla çözer.
Druon burada kritik bir eşiği gösterir. Feodal dünyanın dağınık iktidar yapısından, merkezi ve disiplinli bir devlet aklına geçiş. Philippe, hukuku bir adalet aracı olarak değil, bir silah olarak kullanır. İtiraflar işkenceyle alınır, suçlar sonradan yazılır, karar ise en baştan bellidir. Çünkü mesele suç değildir; mesele egemenliktir.
Büyük Üstat Jacques de Molay’in yakıldığı sahne, romanın en çarpıcı anıdır. Ama Druon’un ustalığı burada ortaya çıkar: Bu sahneyi bir trajedi olarak değil, bir sonuç olarak okutur. De Molay bir karakter değildir artık; devletin çarkları arasında öğütülen bir artık haline gelir. Onun meşhur laneti ise tarihsel bir kırılma değil, sadece insanların adalete duyduğu naif inancın son yankısıdır.
Asıl hikâye şudur: Devlet, kendisine rakip olabilecek hiçbir gücü tolere etmez. Ne kadar kutsal, ne kadar