Lanetli Krallar #1

Fransızca
Sıralamalar

·560 syf.·
2021 42. kitabı
Eveeet, bugün sizlere çok fazla etkilenerek okuduğum bir tarihi roman yorumu ile geldim canlarım. Düşünsenize Game of Thrones gibi bir kült, bu kitaplardan esinlenilmiş. Şimdi sizleri alıp 1280 ve 1300’lü yılların Fransa’sına, Yakışıklı Philippe (IV. Philippe. Yakışıklılığı ün saldığı için böyle hitap ediliyor.) ‘in Fransa tahtını salladığı dönemlere götüreceğim. Dünya tarihine ne kadar hakimsiniz bilmiyorum canlar ama bu kitaptan keyif almak için bir miktar tarihi bilgi ve araştırma şarttır benim görüşümce. Şimdi yoruma geçelim. • Philippe’in hükmettiği süreç boyunca yaptıkları özellikle haçlı seferleri sonrasında oluşan tapınak şovalyeleri baş kaldırısına getirdiği çözüm, tarihe damga vuruyor. Her şeyden önce, Philippe’in oğulları ve kızı Isabelle hikayede büyük rol oynuyorlar. 1. Kitap Demir Kral’da biz Isabelle ve Philippe’in aldıkları bir kararla nasıl kaderlerinin ve belki de fransa tahtının daimi gidişatının değişmesine şahitlik ediyoruz. Aynı zamanda Philippe’in yaktırdığı tapınak şövalyeleri tarafından lanetlenmesi büyük bir yankı uyandırıyor. Isabelle ise iki erkek kardeşinin evlendiği kadınların işlediği bir günahı, hanedan üyesi olan Robert D’artois ile ortaya çıkarıp Philippe yani babasına söylediğinde her şey sarpa sarıyor. Yazarın tarihi bozmadan kronolojik sırada anlattığı olaylar silsilesine BAYILDIM! Nokta atışı yerler mevcuttu. Konuşmalar ve karakterler arasındaki siyasi çekişme çok iyiydi. Kitapta dönen entrika ve ihanetin zaten haddi hesabı yok. Çarpık ilişkiler ve bu ilişkilerin bir krallığın kaderini nasıl da değiştirebileceğine şahit oluyorsunu. İkinci kitap Boğulan Kraliçe’de (kitap iki kitabın birleşiminden oluşuyor. Bir demir kral iki boğulan kraliçe) olaylar Philippe sonrası tahta geçen ve maalesef başına gelen rezil bir olayla adı çıkmış
Puan vermedi·560 syf.·
2026 10. kitabı
Tarihi hâlâ şövalyelerin onuru, saray entrikalarının dedikodusu ya da ilahi adaletin sahneye çıkışı olarak okumayı sevenler için Demir Kral sert bir yüzleşmedir. Maurice Druon, Fransa Kralı IV. Philippe’in şahsında Orta Çağ’ın o puslu, mistik dekorunu parçalayıp bize şunu söyler: Güç, inançtan değil; organizasyondan doğar. Ve organize olan kazanır. Romanın merkezindeki Tapınak Şövalyeleri’nin tasfiyesi, yüzeyde bir sapkınlık davası gibi görünür. Ama Druon’un asıl gösterdiği şey, bunun tarihin en erken ve en çıplak “devlet operasyonlarından” biri olduğudur. Çünkü Tapınakçılar, yalnızca savaşan keşişler değil; Avrupa’nın en güçlü finans ağını yöneten, krallardan bile daha likit bir güce sahip olan bir yapıdır. Bugünün diliyle konuşursak: Devletin içinde ama devletten bağımsız hareket eden bir güç odağı. IV. Philippe için bu durumun tek bir anlamı vardır: tehdit. Ve devlet, tehditleri ahlaki kategorilerle değil, tasfiye mekanizmalarıyla çözer. Druon burada kritik bir eşiği gösterir. Feodal dünyanın dağınık iktidar yapısından, merkezi ve disiplinli bir devlet aklına geçiş. Philippe, hukuku bir adalet aracı olarak değil, bir silah olarak kullanır. İtiraflar işkenceyle alınır, suçlar sonradan yazılır, karar ise en baştan bellidir. Çünkü mesele suç değildir; mesele egemenliktir. Büyük Üstat Jacques de Molay’in yakıldığı sahne, romanın en çarpıcı anıdır. Ama Druon’un ustalığı burada ortaya çıkar: Bu sahneyi bir trajedi olarak değil, bir sonuç olarak okutur. De Molay bir karakter değildir artık; devletin çarkları arasında öğütülen bir artık haline gelir. Onun meşhur laneti ise tarihsel bir kırılma değil, sadece insanların adalete duyduğu naif inancın son yankısıdır. Asıl hikâye şudur: Devlet, kendisine rakip olabilecek hiçbir gücü tolere etmez. Ne kadar kutsal, ne kadar
2021 59. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2021 20:23
•Harikaaaa bir kitap okudum. Arkadaşlar bayıldııııım. Bu eser öyle bir eser ki Game of Thrones gibi harika bir eser de bu kitaptan esinlenmiş. •Eser 14. Yüzyılda Kral Philippe’nin hüküm sürdüğü bir dönemi anlatıyor. Eserde tamamına yakın bütün olaylar gerçek ve karakterlerin hepsi tarihin şekillenmesinde büyük rol oynamış. Tarihi bilginiz nasıl bilmiyorum lakin bu eseri okumak için daha doğrusu keyif almak için biraz tarihi bilginiz olması gerekiyor ama tarihi bilginiz olmasa bile kesinlikle de okunulacak kitap hani anlamasında zorlanmasınız çünkü kitabın arka sayfasında bütün karakterlerin biyografileri ve açıklamaları mevcut. Epsilon yayınevi bu konuda cidden harika bir iş başarmış. •Philippe’nin krallık yaptığı süre boyunca haçlı seferleri sonrası ortaya çıkan tapınak şövalyelerinin baş kaldırması sonucu bulduğu çözüm ile başlıyor bu güzel ve değerli kitabımız. •2 kitabı tek kitapta birleştirmiş yayınevi. İlk kitabımız fazlasıyla entrikalı başladı ve olayların anlatılış sırası tarihin de kronolojik sırasına uyuyor yazar burada çok güzel işler başarmış hedefini tam bulan olaylar vardı. •Bu esere o kadar çok şey yazmak istiyorum ama yazamıyorum da ne desem azmış gibi geliyor bana. Şiddetle herkese öneriyorum seriyi o kadar güzel kiii uzun bir süre böyle keyifli bir kitap okumamıştım. Şunu da söylemem gerekir ki gerçekten Alexandre Dumas ve Maurice Druon, Fransa tarihinin babası.
2021 129. kitabı
anetli Kral serisinin ilk kitabı olan #demirkral iki bölümden oluşuyor. 511 sayfalık yan karakterleri bol bir eserdi. ⚔⚔⚔⚔⚔⚔⚔⚔⚔ Fransa Kralı IV. Philippe'nin kızları,oğulları ve Tapınak şövalyeleri anlatılıyor.. Saray entrikaları... Yasak aşklar.. Gizli sırlar... Yapilan komplolar ... Ayrıca o dönemde halk içinde oluşan tarikatlar ve bu yapılanmaya karşı kralın tutumu da ele alınmış. Para kimin elindeyse güç de onun elinde. Saray entrikalarını seviyorsanız bu eseri mutlaka okumalısınız.
2021 27. kitabı
Okunma: 01 Haziran 2021 10:51
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere daha yeni çıkmış olan, müthiş bir eserden bahsedeceğim. Demir Kral, Lanetli Krallar serisinin ilk kitabı. 13 ve 14. yy'da geçmiş hem saray entrikaları hem de saray oyunları ile dolu bir kitap. . . Kral IV. Philiph(Yakışıklı Philiph)'in, Tapınak Şövalyeleri'ne haçlı seferlerinden sonraki baş kaldırışını, Tapınak Şövalyelerinin isyanına bulduğu radikal çözümle döneme damga vurduğunu okuyoruz. Bunun dışında saray içinde ki komplolar, yasak aşklar ile tamamen dolu dolu bir kitap. Yine IV. Philiph'in oğulları ve kızları da kitapta ön planda. Kitabı, yıllar önce yazılmasına rağmen basit bir dille yazıldığı için rahat rahat okuyabilirsiniz. Sadece kitabı okuyacaklara önerim, kitapta ki olaylar ve karakterlerde gerçek olduğu için, kitabın en arkasında karakterlerin kim olduğu ve açıklamaları mevcut. Kitaba başlamadan önce o açıklamaları okumanızı tavsiye ederim. Saray entrikalarını seviyorsanız bu kitap tam size göre. Mutlaka okuyun... . . Hemen alta meşhur Taht Oyunları serisinin yazarı George R. R. Martin'in kitap hakkında ki yorumlarını bırakacağım. . . "Gerçek Taht Oyunları nasıl olurdu diye düşünüyorsanız, yanıtı Lanetli Krallar.’’ – George R. R. Martin. . “Lanetli Krallar’da bir tarihi romandan beklenecek her şey var" - George R.R. Martin. . "Emin olun, Capet ve Plantagenet’lerin, Stark’lar ve Lannister’lardan geri kalır yanı yok. Bana göre Maurice Druon, Alexandre Dumas’dan sonra Fransa’dan çıkan en büyük tarihi romancı.” - George R. R. Martin .
2021 39. kitabı
••~~ ”Muhafızlar ! Kralınıza gelin!” diye bağırdı Philippe. Sesi, hizmetkarlarının tüylerni ürpertti ve şatonun içinde korkunç bir şekilde yankılandı. On yıldan fazla bir süredir , tam olarak dağılan birliklerini topladığı ve zorla zaferi kazandığı Mons-en-Pevele Muharebesi’nden beri sesini yükselttiğini kimseler duymamıştı ve boğazında bu denli derman olduğunu hiç kimse hatırlamıyordu. Merhaba Arkadaşlar ; Lanetli Kral sersinin ilk kitabı olan Demir Kral iki bölümden oluşuyor. Aslında seri kitaplarının tamamlanmasını beklıyordum ama dayanamadım Epsilon Yayınevi güzelliği diyebilir miyiz bu nasıl kapak tasarımı yumuşacık Kitap Fransa Kralı IV. Philippe nin oğullarını,kızlarını ve tapınak şövalyelerinin anlatıyor. Aslında tarihi romanları çok tercih etmem okurken biraz sıkılırım ama bu kitaptaki olaylar , entrikalar okadar yoğun ki kitabın sizi sıkmaya fırsatı kalmıyor —— “Lanetli Krallar’da bir tarihi romandan beklenecek her şey var. Demir krallar ve boğdurulan kraliçeler ,savaşlar ve ihanetler,yalan ve şevhet ,kandırmaca ,hanedanların rekabeti,Tapınak şövalyelerinin gizemi ,doğumda değiştirilen bebekler ,kılıç ve günah , büyük bir hanedanın çöküşü ; üstelik -hemen hemen - tamamı doğrudan kronikler ve tarih sayfalarından alınma. —— ~Surların içinde bir casus ,dışarıdaki ordudan daha etkilidir. ~”Gerçek taht oyunları nasıl olur diye düşünüyorsanız , yanıtı Lanetli Krallar.” —George R.R.Martin Epsilon Yayınevi #alıntı #kitapkapak #mervebookblog
2023 37. kitabı
Kitap kronoloji ve olaylara sadık kalınarak yazılmış bir epik tarihi roman. Kitapta ne ararsan var; krallar, kraliçeler (ölüm şekilleri), gayrimeşru doğanlar, savaş, entrika, ihanet, hanedan savaşları, taht oyunları... Beni etkileyen kısmı; tarihe sadık kalması. Fransa'nın çöküşünü izliyorsunuz resmen. Kitap dediysem yanılmayın, iki kitaptan tek kitap oluşuyor. 1- Demir Kral 2- Boğulan Kraliçe. Keyifli okumalar.
2024 44. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2024 02:02
Maurice Druon’un Fransa’nın 13. yüzyıl tarihi ile ilgili yazdığı kitap. Druon, tarihçi bir yazar. Bu kitabı yazarken de tarihi kaynaklardan epey faydalanmış. Gerçeklere biraz kurgu karıştırarak yazılmış bir kitap. Kitabı çok beğendiğimi söyleyebilirim. Normal şartlarda tarih çok fazla ilgimi çeken bir şey değil. Bu şekilde hafif kurgu ve entrika karıştırılmış tarih çok hoşuma gitti. Tarih anlatmanın en keyifli hali bu olsa gerek. Olaylar temelde tarihi belgelerden alındığı için asıl olaylarla ilgili şu şöyle olsaydı diye yorum yapmak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Bu kitapta asıl mesele yazarın bu olayları aktarma şekliydi ki çok güzel aktarmış kesinlikle. Okurken hiç zorlanmadım cidden. Kitabın kapağında “gerçek taht oyunları” gibi bir yorum vardı ve gerçekten de öyle. Tapınak şövalyeleri, krallar, kraliçeler, savaş, entrika... gerçek bir taht oyunları. İlginç kılan kısım da buydu zaten. Kitabın sonunda bir kişi listesi var ki o olmadan ne kadar anlayabilirdim bilmiyorum. Dallı budaklı aile ağaçları kitabın anlaması en zor kısmıydı ama okudukça öğrendiğiniz bir şeydi o da.

Maurice DruonYazar · 6 kitap
Maurice Druon, Fransız yazarı (Doğumu: 23 Nisan 1918, Paris), Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre gazetecilik yaptı. Otuz yaşındayken gazeteciliği bıraktı, kendini edebiyata verdi. Pek çok kitap yazdı. Kitapları çeşitli dillere çevrildi. Büyük Aileler adlı romanıyla, (1948’de) Fransa’nın en büyük edebiyat ödülü olan, Goncourt Ödülü’nü kazandı. Romanlarının yanı sıra, denemeleri de vardır. Çocuklar için bir tek roman yazmıştır: Yeşil Parmaklı Tistu.