Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Açıklıyor - 5

Demirel Dönemi - 12 Mart Darbesi: 1965-1971

Cüneyt Arcayürek

Demirel Dönemi - 12 Mart Darbesi: 1965-1971 Sözleri ve Alıntıları

Demirel Dönemi - 12 Mart Darbesi: 1965-1971 sözleri ve alıntılarını, Demirel Dönemi - 12 Mart Darbesi: 1965-1971 kitap alıntılarını, Demirel Dönemi - 12 Mart Darbesi: 1965-1971 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
«Aç ölürüz tok yaşarlar bu neden? Yıkılsın bu hale Hükümet eden Dört senelik beş senelik demeden Güvercinler salacağız, yakındır.»
Reklam
Siyasilerden beklediğimiz örnek bir davranış
Kim ne derse desin, Demirel'in kimi davranışlarının yanlışlığı ne denli eleştirilirse eleştirilsin, tek bir yanı, hiç­bir zaman yadsınamazdı. Demirel, düşüncede, insan hakla­rının bu ülkeye uygarlık düzeyinde yerleşmesinde inanç sahibiydi. İktidarları sırasında, eleştiri sınırını aşarak ki­şiliğine söven yayınların sahipleri hakkında Adalet Bakanlığınca açılmak istenen davalara bile izin vermemişti. Han­gi fikri eğilimden olursa olsun, hangi ideolojik kavramları içerirse içersin, Türkiye'de kitap, dergi ya da gazetelerin zorbalıkla susturulmasından yana olmamıştı. Doğasıyla, eğilimleri ve uygulamalarıyla tipik bir "batılı demokrat"tı. Kendisini en ağır biçimde eleştiren, giderek partisinin parçalanmasına değin uzanan yayınlar yapan gazetecilerle çoğu kez evinde, uzun konuşmalar yapar, onlarla tartışır, söylediklerini dinler, kendi inançları doğrultusunda yanıt­lar verirdi.
Ne kadar tanıdık..
Daha doğru bir bakışla, kafalar, düşünceler kamplara ayrılmıştı artık. Doğruyu söylemeye çalışmak, doğruyu araştırıp yaklaşabildiğin oranda yazıp çizmek o denli zor­laşmıştı ki ... Kendi eğilimlerine, düşüncelerine ya da fikirlerine aykırı düşen bir davranışı gören biri, hemen bunları yazanın, söyleyenin karşısında yer alıyordu.
Sayfa 258Kitabı okudu
«Dert üstüne dert alırız Sanmayın böyle kalırız Uyanarak hak alırız Siz o zaman görün bizi."
Çorum, devrimin başkentidir :D
Çorum'da bir linyit işletmesini ele geçiren işçiler, 34 gün süreyle madeni çalıştırdılar, sonunda jandarma tarafından çıkarıldılar.
Sayfa 229Kitabı okudu
Reklam
Güldürdü :D
Kimi zaman, sofrada "çarşı fiyatları," üzerindeki eleştirilerimizi dinleyen Demirel, sözü alır. Eleştirdiğimiz oranda fiyat artışı olmadığını kanıtlamaya baş­lardı. Bu açıklamaları dinleyen, sofraya yapılan hizmeti iz­leyen, buyruklar veren Nazmiye Demirel sırası geldiğinde, "Süleyman, sen bir file alıp çarşıya çık da bak bakalım fi­yatlar nasılmış," derdi. Demirel, ses etmezdi.
... "Bağımsız Türkiye" diyorlar; "NATO'dan çıkalım" di­yorlar; "Türk Halklar, Hora Kürdistan" diyorlar; "Altıncı Fi­lo defol" diyorlar. Sonra, "Düzen bozuktur" diyorlar. Ancak, hemen arkasından ne istediğini de söylüyor. "Marksist dü­zen istiyorum" diyor. Bu Anayasa varken böyle bir şey olanaklı mı? Neyi yaparsak bunları sustururuz? .. Plana göre yapılan kalkınma başarıyla yürümektedir. Türkiye, OECD raporuna göre, Japonya'dan sonra 68 devlet içinde kalkınma hızı bakımından ikinci gelmektedir. Yakın­ma nedendir? ... Olaylar ideolojiktir. Marks'ı egemen kılmadan bunları sus­turamayız. Ülkemizde anarşi bayraktarları yeni değildir. Mustafa Suphi, Sabahattin Ali, Serteller, Boranlar, bunlar ne oldu? .. Bir bölümü öldü. Nasıl öldü? .. Nazım Hikmet hap­se girdi ve çıktı. Bütün bunlar, günün koşulları içinde 'zor' yöntemler ile yapıldı. Bugün böyle bir yöntem uygulanamaz. Açık rejimdeyiz. Her şey açık olacak.
Sayfa 283 - Demirel- Batur kavgasıKitabı okudu
Öğrenci eylemlerinden duyulan korkunun arka planı
Demirel'in öğrenci devinimleriyle nereye gidilmek iste­nildiğine ilişkin belirli kaygıları vardı. Geçmişteki öğrenci devinimlerinin Türkiye'yi nereye götürdüğünü de iyi biliyor­du. En yakın örneği, 27 Mayıs öncesi yaşanmıştı. Başlangıç­ta, sıradan ve haklı öğrenci istekleri gibi görünen bu olay­ların altında daha başka nedenlerin olduğu kanısındaydı Aslında "bu iktidardan kurtulmak" sloganının başta öğrenci, sonra da öteki toplumsal devinimleri, "açıkça söylenme­yen", fakat çoğu odaklarda fısıldanan "Orduyu kışkırtma­ya" yöneldiğini giderek daha iyi anlıyordu.
Sayfa 224Kitabı okudu
TBMM'deki yeminine bağlı kalacağını, Başbakanın tüm uyarılarına karşın, Ordudan herhangi bir davranışın gele­meyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Sunay, bir gece öncesi durumu Başbakanına iletmemişti.
Sayfa 363 - Cevdet SunayKitabı okudu
Reklam
Batur, bana yaptığı açıklamalarda "12 Mart'la CHP fi­kirde birdir" demiş, "Halk Partisinin demokratik yoldan yapmak istediğini, 12 Mart'ın zorla yaptırmayı tercih ettiği­ni" de söylemişti.
Sayfa 357 - Chp- Asker yakınlığıKitabı okudu
"... Haklar, suiistimal edilmiş veya yanlış kullanılmışsa, on­lardan vazgeçmek yerine, onları savunmaya devam etmek, ama suiistimalinin karşısına çıkmak, suiistimal edenlerin kanun çevçevesinde yakasına yapışmak, hukuk devletinin gereğidir. Aranan, hukuk devletini yaşatmaktır. Aranan, hak ve hürriyetlerden vazgeçmek değil, onları yaşatmaktır. Bu düşüncelerle; 'Yollar yürümekle aşınmaz!..' sözünün değerinin iyi anlaşılması gerekir. Aslında bu söz, Türk demokrasisinin kilometre taşıdır."
Sayfa 253 - DemirelKitabı okudu
O günlerde bir Adalet Partili senatör ya da milletvekliyle bir general arasında da tatsız bir olay olmuştu. Bir ge­neral bir parlamenteri tokatlamıştı.
Sayfa 175Kitabı okudu
Adana'dan kalkan, "Black Bird" adını taşıyan bu uçak­ların ne yaptıklarını, nereye gittiklerini Türk ilgilileri bil­mezdi. Daha önceleri de değinilmişti, Amerika'nın ikili an­laşmalarla kurdukları "Üslere" Türk komutanların girmesi de yasaktı.
Sayfa 155Kitabı okudu
abi özal dört sayfa mektup yazılacak biri değil ya canını sıkmayaydın
Şimdi bu tesisin sahibi mi aranıyor?... Ne bugünkü beyanlar ne de sizin arşivinizdeki mektup <Özal'ın bu eserleri kendisine mal eder görünen mektubunu amaçlıyor> sanki bir meçhul ortada varmışçasına bir hakikati ortaya çıkarmışçasına sarfedilen gayretler, bu tesisi bir sahip bulmaya yetmez. Eser, milletindir.
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.