Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Demokrasinin Türkiye Serüveni

Bernard Lewis

Demokrasinin Türkiye Serüveni Sözleri ve Alıntıları

Demokrasinin Türkiye Serüveni sözleri ve alıntılarını, Demokrasinin Türkiye Serüveni kitap alıntılarını, Demokrasinin Türkiye Serüveni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir başlık için önemli olan şapkanın biçimi değil, fakat onun örttüğü kafanın şekli ve sembolize ettiği akıldır.
Sayfa 46 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Köklü otoriter geleneklere sahip bir bölgede, din ve ahlakın haklardan çok ödevlerle ilgili olduğu,meşru otoriteye itaatin siyasi bir gereklilik kadar dinsel bir yükümlülük, itaatsizliğin bir suç olduğu kadar bir günah olarak görüldüğü bir siyasi kültürde,özgür kurumları oluşturmak ve sürdürmek kolay değildir. Bu açıktır ve genellikle kabul edilir.
Reklam
Türkiye örneğinde sapmalar ve müdahaleler olmuştur ve bunlar büyük gerilimlerin ve sınırlı demokratik deneyimin bulunduğu durumlarda doğal­dır. Önemli ve ayırt edici olan ise her sapmadan sonra, demokratik süreçler tekrar rayına oturtulmuş ve Türk halkı özgürlük ve demokrasi yolculuğuna devam et­miştir.
Batılı olmayan devletler arasında sadece Türkiye hiçbir zaman sömürgecilik yaşamamıştır ve hiçbir zaman imparatorluk yönetimi altına girmemiştir.Türkler her zaman kendi evlerinin ve gerçekte de uzun bir süre birçok evin sahibi olmuştur.
1918’in mağlup güçlerinden sâdece Türkiye kendisine galip Müttefikler tarafından empoze edilen barışı reddedip, özgür ve eşit şartlarda, temel ulusal amaçlarını temin eden bir barış anlaşmasını müzakere edebildi. Ve İslâm dünyâsının kalanı yabancı yönetimler altına girerken, neredeyse sâdece Türkiye, egemen bağımsızlığını korumakla kalmadı, onu pekiştirmeyi de başardı. Kemal Atatürk’ün ve önderlik ettiği ulusun başarıları arasında -dünyânın bu bölgelerinde nadiren rastlanan- bağımsızlık ile özgürlük arasında ayrım yapma becerisi görmezden gelinebilecek bir başarı değildir. Neredeyse yitirilmiş bağımsızlık, askerî zaferle yeniden elde edildi ve perçinlendi -bu bir ulusal kutlama nedenidir.
Sayfa 48 - PdfKitabı okudu
Kapitalizm insanın insanı sömürmesidir, komünizmse bunun tam tersi.
Reklam
Batılı olmayan devletler arasında sadece Türkiye hiçbir zaman sömürgecilik yaşamamıştır ve hiçbir zaman imparatorluk yönetimi altına girmemiştir. Türkler her zaman kendi evlerinin ve gerçekte de uzun bir süre birçok evin sahibi olmuştur. Imparatorluklanını kaybettiklerinde ve kendi evlerinde bile direnişle karşılaştıklarında, Kurtuluş Savaşı'nı kazandılar ve böylelikle bir gerçekçilik düzeyine ve bununla, siyasi yaşamda bağımsızlık savaşamının kuşaklar boyunca sürdüğü ve bağımsızlık ve özgürlük'ün, genelde özgürlük aleyhine, eşanlamlı sözcükler olarak görüldüğü ülkelerde görülmeyen bir özeleştiri düzeyine ulaştılar.
Sayfa 31
Türk hükümetleri Kürt ulusal hareketiyle sanki böyle bir hareket yokmuş gi­bi davranarak başa çıkmaya çalıştı. Kürt kökenli Türk vatandaşları ötekiler gibi Türk idi, aynı görevlere, haklara ve fırsatlara sahiptiler. Bunun en doğal kanıtı Kürt ya da kısmen Kürt kökenli çok sayıda insanın devlette cumhurbaşkanlığı, üst düzey yönetim ve hükümet görevleri gibi önemli kademelere gelmesiydi. Bu tür atamalardaki gizli koşul kendi Kürt kökenleri üzerinde yersiz vurgu yapılmamasıydı.
Demokrasi istikrarsız ve o nedenle de zaman zaman patlayıcı bir içeriğe sa­hip bir sözcük ve kavramdır.
Çoğu ülkede demokrasi yenidir ve ithal edilmiştir. Bazılarında ülkeyi terk eden emperyalistler tarafından miras bırakılmıştır. Bazılarındaysa galip gelen düşmanlar tarafından empoze edilmiştir. Türk demokrasisi ne miras alınmış ne de empoze edilmiştir. Türk demokrasisi Türklerin özgür seçimini temsil etmiştir. Büyük ölçüde yabancı modeller üzerine kurulduğu doğrudur, ancak modellerin seçimi(doğru ya da yanlış) kendilerine aittir.
Reklam
Türkçedeki di­ğer Arapça kelimeler Türkler tarafından türetilmişlerdi ve önceden Araplarca bilinmiyordu. Doğrusu bazıları hâlâ da bilinmiyor
savaşın ortasında anayasal çalışmalar yapıldı (1921 teşkilatı esasi), 1945'e kadar kuramsal olarak kalan şeyler bu tarihten itibaren gerçeklik kazandı. ( ger.eklik yerine işlerlik olsa daha iyi olurmus parantez içi bana ait.)
Demokraside Türk deneyiminin başlangıcından bu yana neredeyse iki yüzyıl geçti. Türklerin demokrasi deneyimi önemli sorunlar yaşadı, ağır engellerle karşılaştı ancak bütün bunlardan sağ çıkmayı başardı. Bu sorunlara ve engellere karşın -belki de bunlar nedeniyle- Türk demokrasisi benzer deneyim ve geleneklere sahip ülkeler arasında en başarılı olanıdır. Bundan sonraysa diğerleri için bir model oluşturabilir. Türkiye’de demokratik kurumların tarihinin kilometre taşları vardır. -Sened-i İttifak, Tanzimat reformları, ilk anayasa [I. Meşrutiyet], Jön Türk Devrimi [II. Meşrutiyet], ve hepsinden önemlisi, Kemalist ve post-Kemalist Cumhuriyet. Hikâyede sapmalar ve kesintiler vardır- büyük bir gerilimin söz konusu olduğu ve demokratik deneyimin yetersiz kaldığı durumlarda bu normaldir. İlginç ve çarpıcı olan her yoldan çıkışının ardından, demokratik sürecin tekrar yoluna koyulması ve Türk halkının özgürlük yolculuğunu sürdürmesidir.
Bazıları demokrasiye öylesine kuvvetli inandılar ki onu korumak ve başkalarına kabul ettirebilmek için zor kullanmaya bile istekliydiler, diğerleriyse demokratik siyaseti, iktidarı ele geçirmek ve sonra da aynı imkanları kendi siyasi ve ideolojik rakiplerine yasaklamak için bir yol olarak gördüler.
Sayfa 44 - Yapı kredi YayınlarıKitabı okudu
533 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.