Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı

Haluk Eyidoğan

Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı Gönderileri

Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı kitaplarını, Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı sözleri ve alıntılarını, Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı yazarlarını, Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Depremlerle ilgili olarak bugüne kadar edinilen istatistiksel ve yerbilimsel bilgi birikimini kullandığımızda, uzun dönemde depremlerin dünyanın hangi bölgelerinde ve hangi deprem kuşakları üzerinde olacağını biliyoruz. Örneğin yılda 20'ye yakın 7 ve daha büyük depremin %80'nin Pasifik Okyanusu çevresindeki Ateş Çemberi bölgesinde (Şekil
Sayfa 67
Deprem enerjisi, yerkabuğunun faylanması sırasında oluşan ve farklı enerjilere dönüşen tüm fiziksel olayların toplam enerjisidir. Sismik enerji ise deprem sırasında yayılan ve kaydedilen sismik dalgalardan hesaplanan enerjidir. Sismik enerji toplam deprem enerjisinin %1-%10'u oranında değişmektedir. Haluk Eyidoğan /Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı - Sayfa 45 (Gınko Bilim)
Reklam
Ana depremden hemen sonra oluşan depremlere artçı depremler denir. Büyüklüğü 5,0'e yakın depremlerin çoğu artçı deprem üretmezler. Bu nedenle 5,0 ve daha küçük depremlere ana deprem tanısı konulmadan onların artçı deprem etkinliklerini izlemek gerekir. Ana deprem ne kadar büyükse artçı deprem sayısı, büyüklükleri ve bitiş süresi de o kadar büyük olur. Genel kural, artçı depremlerin en büyük değerinin ana depremin ortalama bir puan altında olmasıdır. Örneğin ana deprem 7,0 büyüklüğündeyse 6,0 büyüklüğüne kadar artçı deprem oluşumu beklenebilir. Artçı depremler ana depremi yaratan fay düzlemi üzerinde ve faya yakın alanlardaki diri faylar üzerinde olabilirler. Artçı depremler deprem bölgesinin jeolojik ve jeofizik koşullarına bağlı olarak haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir.
Öncü depremler, bir ana depremden önce ortaya çıkan küçük depremlerdir. Öncü deprem örüntüsünü belirlemek bugünkü tekniklerle neredeyse olanaksızdır. Oluşan küçük depremlerin öncü deprem olduğunu ancak izleyen ana deprem oluştuktan sonra öğrenebiliyoruz. Kaliforniya'da yapılan araştırmalarda büyük depremlerin hemen hemen %50'sinden önce öncü deprem olarak tanımlanabilecek deprem etkinliği saptanmıştır.
Deprem enerjisi, yerkabuğunun faylanması sırasında oluşan ve farklı enerjilere dönüşen tüm fiziksel olayların toplam enerjisidir. Sismik enerji ise deprem sırasında yayılan ve kaydedilen sismik dalgalardan hesaplanan enerjidir. Sismik enerji toplam deprem enerjisinin %1-%10'u oranında değişmektedir.
Dünya çapındaki istatistiklere göre deprem büyüklüğü ile sayısı arasında üstel bir ilişki vardır. Büyüklüğü 7,0 ve daha büyük depremler ortalama 20 günde bir, büyüklüğü 6,1 ve daha büyük depremler ortalama 3 günde bir ve büyüklüğü 5,5 ve daha büyük depremler günde ortalama 2 adet olabilmektedir. Büyüklüğü 2,5-5,4 arasındaki depremler dünya çapında günde ortalama 80 adet olmaktadır.
Reklam
Cisim dalgaları, P dalgaları (basınç dalgaları) ve S dalgaları (makaslama dalgaları) olmak üzere iki türe ayrılır. P dalgaları karada, denizde ve atmosferde yayılabilirken, S dalgaları yalnızca karalarda ve yerin katı bölümlerinde yayılabilir. P dalgaları S dalgalarından daha hızlıdır. P ve S dalgaları birbirlerine dönüşebilir, S dalgaları düşey ve yatay bileşenlerine (SV ve SH) polarize olurlar. Deprem hasarlarında etkileri büyüktür.
96 syf.
9/10 puan verdi
Deprem mekanizması çok güzel özetlenmiş. Yazarın dili akıcı. Konuyla alakanız olmasa bile kolayca anlayabilir ve keyifle okuyabilirsiniz. Yerkürenin hem korkutan hem de insanı hayran bırakan bu doğa olayını temel olarak anlamak için yeterli bir kaynak. Bir deprem ülkesinde yaşadığımız için bu temel bilgileri hepimizin edinmesi gerektiğini düşünüyorum.
Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı
Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa OlayıHaluk Eyidoğan · Ginko Bilim Yayınları · 201913 okunma