Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2015 Ağustos

Derin Tarih - Sayı 41

Derin Tarih Dergisi

Derin Tarih - Sayı 41 Gönderileri

Derin Tarih - Sayı 41 kitaplarını, Derin Tarih - Sayı 41 sözleri ve alıntılarını, Derin Tarih - Sayı 41 yazarlarını, Derin Tarih - Sayı 41 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amerika'nın endüstriyel ve teknolojik büyüklüğü, geçtiğimiz yıllarda Wall Street'teki devasa bankaların yükselişi ve daha fazla kar etmek maksadıyla ABD yerine Çin ya da Türkiye gibi gelişen ekonomilere yatırım yapmaya yönelmeleriyle harap olmuş durumda. Amerika'nın küresel çapta yegane süper güç olarak sahip olacağı hegemonya önündeki en büyük ekonomik engel, Çin'in yalnızca 30 yıllık bir dönemde dünya çapında dev bir ekonomik güce dönüşmüş olmasıdır. Çin ve Rusya, ABD'nin askeri baskıları yoğunlaştıkça giderek yakınlaşıyor ve tarihin gördüğü en büyük demiryolu altyapısını inşa etmek üzere güçlerini birleştiriyor. Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin bütün Avrasya'yı bir ağ gibi saran hızlı tren hatları ile birbirine bağlayan büyük Ekonomik İpek Yolu projesi, Berlin-Bağdat demiryolunun 21. yüzyıl versiyonunu andırıyor. Washington, Rusya ve Çin ortaklığı ile ortaya çıkanbu ekonomik tehdide darbeler, "Renkli Devrimler" ve Ukrayna'dan Makedonya'ya, Ermenistan'dan Libya'ya, Mısır'a, Suriye'ye, Yemen'e, Türkiye'ye ve Honk Kong'a uzanan istikrarsızlaştırmalarla tepki verdi. 1914'ün [o zamanlar İngiliz İmparatorluğu] aksine bu kez egemen gücün her yerde güc kaybettiği görülüyor. Bütün bu olan bitenler bize eski bir Yunan atasözünü hatırlatıyor: "Tanrılar yok edeceklerini önce delirtirler."
Sayfa 52 - F. William Engdahl - "İngilizlerin Petrol Oyunu Osmanlı'yı Nasıl Yıkmıştı"Kitabı okudu
20. yüzyılın başına gelindiğinde yabancı petrol kaynaklarının uzun vadeli denetimi, İngiltere jeopolitiğinin temel unsuru haline geldi. 1902 yılında İngiliz-Basra Petrolium Şirketi adındakş bir İngiliz şirketi İran Şahı'ndan Mezopotamya yakınlarındaki bir bölgedeki petrol araması yapmak için 60 yıllık imtiyaz kopardı. Petrol ihtiyacını Ortadoğu'dan karşılama kararı, İngiltere'yi nihayetinde İngiliz İmparatorluğu'nun egemenliğini sona erdiren bir savaşın bataklığına sürükleyecekti.
Sayfa 46 - F. William Engdahl - "İngilizlerin Petrol Oyunu Osmanlı'yı nasıl yıkmıştı?"Kitabı okudu
Reklam
Eskiden insanlar ölmez, vefat ederlerdi. Canı bahşeden Yüce Rabb'e dönmenin adıydı vefat. Osmanlı'da vefat edene vefa vardı. Madem o Rabbi'ne varmıştı, kullar dahi ona vefa eyler, ardından cenaze namazını kılar, dua ederlerdi. Kabre konulduktan sonta unutulup gitmesin diye güzel bir mezar taşı veya makamına türbe yaptırılırdı.