Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dersaadet'in Kalbi Beyazıt

Beşir Ayvazoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Harbiye Nezareti kapısının üzerinde, bilindiği gibi celî sülüs yazıyla Daire-yi Umûr-i Askeriye, bu ibarenin sağ ve sol yanlarında da fetih ve zafer ayetleri yazılıdır. Hattat Mehmed Şefik Bey’in en tanınmış eserlerinden biri olan bu kitabe hakkında çok hoş bir hikaye anlatılır. Sultan Abdulaziz, Harbiye Nezareti’nin bir an önce açılmasını emredince hemen hazırlıklara başlanıp eksiklikler tespit edilmiş. Bu eksikliklerden biri de henüz sipariş edilmeyen kitabeymiş. Tavsiye üzerinde Mehmed Şefik Bey’e müracaat edilmiş ve kendisiyle altmış altına anlaşma yapılmış. M. Uğur Derman’ın anlattığına göre, üstat yazıyı önce küçük ebatta yazmış, kareleme usulüyle gerekli ölçüde büyütülen yazı iğnelenerek kalıp haline getirilmiş ve mermer uygulanmış. Talebeleriyle birlikte bütün işleri altı saatte tamamlayan büyük sanatkarı bir sürpriz bekliyormuş. Anlaşma yaptığı erkân-ı harp yüzbaşısı, emeğinin karşılığını ödemeye yanaşmamış. Çünkü kendisi altı lira maaş alıyor, altı saat çalışan bir hattata altmış altın ödenmesini haksızlık olarak görüyormuş. Durumu çıraklarından öğrenen Şefik Bey yüzbaşıya şu haberi göndermiş: “Bu yazı altı saatte değil, altmış senede yazılmıştır. Kendilerine altı gün değil, altı ay da değil, tam altı sene mühlet veriyorum. Bu müddet içinde, bu yazının bir harfini yazabilirse, istediğim paranın altı mislini kendilerine hediye olarak veririm.”
İstanbul, insanı tarih okumaya zorlayan şehirdir; etrafınıza bilerek bakarsanız bir zaman tünelinde üst üste zamanları yaşıyormuş gibi tuhaf bir hisse kapılırsınız.
Sayfa 20
Reklam
İstanbul ve Aylaklık
Özellikle İstanbul'da aylaklığın tadına doyum olmaz. Hiç bir yere yetişme mecburiyeti olmaksızın yürümek ve yürürken düşünmek tadına doyum olmaz bir zevktir.
Sayfa 17
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.