Etnisite, Dini İnanç, Kültür ve Direniş

Dersim Merkezli Kürt Aleviliği

Munzur Çem

Dersim Merkezli Kürt Aleviliği Hakkında

Dersim Merkezli Kürt Aleviliği konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
0/10
0 Kişi
Okunma
Beğeni
199
Görüntülenme

Hakkında

Giderek sistematikleşip yaygınlaşan asimilasyon çabaları, bu olumsuzlukların temelini teşkil ediyor. Üstelik asimilasyoncu faaliyetler, sadece Alevilerin dışındaki malum odaklardan kaynaklananlardan ibaret değil. Bizzat Alevi saflarda, güçlü bir kendi kendini asimile etme hali yaşanmaktadır. Açıktır ki bu durum, Alevilerin tarihinde ender karşılaşılan boyutta bir kültürel ve psikolojik yozlaşma, politik açıdan ise tam bir gericileşmedir.Bütün bu olumsuzluklardan en fazla etkilenenler ise hiç kuşkusuz, baskı ve terörden en fazla pay alan, asimilasyoncu çabaların ana hedefi durumundaki Kürt Alevilerdir. Aslını inkar etme, kendi dilinden, kültüründen ve inançsal değerlerinden kaçma şeklinde uç veren kimliksel kriz, Kürt Alevi toplumunu kemiren öldürücü bir yara haline gelmiş bulunmaktadır. Elinizdeki çalışma, Alevilik sorunu çerçevesinde Kürt Alevilere, ondan öte Kürt halkının tamamına yöneltilmiş bütün bu tahriplere ve içten çürüme eğilimlerine karşı bir çıkış, bir başkaldırı düşüncesinin ürünüdür. Elbet bu işin en etkin yolu da dil, tarih, kültür, etnik kimlik ve inanç bazında ortaya atılan yanlış tezlerin üzerine yürümek, gerçeği bulup okuyucu ile paylaşmaktır ki elinizdeki eserde olanaklarım ve bilgi kapasitemin elverdiği ölçüde yapmaya çalıştığım budur.
Tasarımcı:
Minife Yıldızhan
Minife Yıldızhan
Tahmini Okuma Süresi: 17 sa. 27 dk.Sayfa Sayısı: 616Basım Tarihi: 1 Ocak 2011İlk Yayın Tarihi: 2000Yayınevi: Vate Yayınevi
ISBN: 9789756278536Ülke: TürkiyeDil: Türkçe
Reklam

Yazar Hakkında

Munzur Çem
Munzur ÇemYazar · 9 kitap
Munzur Çem, 1945 yılında, önceleri Dersim’in bir köyü olan, sonra ise, Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlanan Qurze köyünde dünyaya geldi. Gerçek adı Hüseyin Beysülen’dir. On ya­şında, komşu köy Seter’de ilkokula başladı. Or­taokulu Dersim (Tunceli)’in Nazimiye ilçesin­de okudu. 1966’da Diyarbakır Sağlık Koleji’ni bitirdi. Sağlık memuru olarak çalışırken, bir yandan da Özel Ankara iktisadi ve Ticari İlim­ler Yüksekokulu’nun gece bölümüne devam etti. Bu okulu, 1971 yılında bitirdi. 1975 yılın­da Sayıştay Denetçiliği sınavını kazandı ve 1980 yılına kadar da burada çalıştı.1970’lerin başlarından itibaren yazı yazma denemelerinde bulunan Munzur Çem, 1975 yı­lında yayın hayatına adım atan, aylık Özgürlük Yolu dergisi ile 1987’de çıkan 15 günlük Kürtçe-Türkçe Roja Welat gazetesinde yazmayı sür­dürdü. Yazar‘ın, Kürtçe (Kırmancki lehçesiyle) yazma denemeleri de yine bu yıllara rastlar.1980 askeri darbesinden kısa bir süre önce, PSK saflarındaki politik faaliyetleri ve yazıla­rından dolayı polisçe aranır duruma düşmesi üzerine yurt dışına çıktı. 1980 sonlarından 1983 sonuna kadar bir yandan Almanya’da yayımlanmakta olan aylık Denge KOMKAR gazetesi redaksiyon sorumlusu olarak çalışırken, bir yandan da politik faaliyetlerine devam etti. 1984 yılının ilk aylarında ise, iİveç’e gitti ve bu ülkeye yerleşti. Munzur Çem, şimdi İsveç vatandaşıdır.