Dertli Dolap

1969
Dünya Yayıncılık
Sıralamalar

2017 70. kitabı
Yunus emreye aşık olduğum, keşke onun döneminde yasasaydım dedirten kitap.. Çok eski bir kitap. Aşkla yazılmış.. Eminim tasavvufi kitap sevenlerin elinden bırakamayacağı bir kitap olacak..
Dertli DolapNezihe Araz · Dünya Yayıncılık · 199693 okunma
Bilmek
2018 37. kitabı
İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, Ya nice okumaktır. Kitabın özeti kendini bilmektir. Bunu yapabilmenin yolu da aşktan geçer.
Din
Dertli DolapNezihe Araz · Dünya Yayıncılık · 199693 okunma
·296 syf.·
2020 83. kitabı
Bir dakika ayırın bana, bu yalnız bir aşk romanı değil fakat aşkı çok derin anlatan bir kitap.. Uzun süredir yeni baskısı olmayan, PDF'i bile zar zor bulunabilen fakat bir yandan da kendine hayran bırakan bir kitap incelemesi bu yazmaya çalıştığım. İlk defa okuduğum bir yazar Nezihe Araz, ve merak ediyorum neden hiç tanınmıyor ve neden hiç baskısı yok bu kitabın? Yazar 1920 doğumlu, Ankara üniversitesi felsefe bölümünü bitirmiş gazeteci ve yazar. Dili deseniz mükemmel, anlattıkları mükemmel, samimi içten.. Bir kitabın popüler olması için ne gerekir soruyorum size arkadaşlar? Öncelikle bu kitabı okumaya nasıl başladığmı anlatmak istiyorum, beni takip eden arkadaşlar bilirler bir süredir psikolojiye merak salmıştım. Hatta oradan ufacık bir Nietzsche'ye giriş yapmıştım, felsefeye dokunmaktı bu benim için. Ama okuduğum her düşünce ruhumdaki karamsarlıkları artırmaktan başka bir işe yaramadı. Dünyayı tanımaya başladığımı ve tanıdıkça dünyanın iğrençliklerini görmeye başladığımı düşünüp hayattan daha da soğudum. Şimdi Nietzsche okuyan arkadaşlar sen Nietzsche'yi tam okumamışsın, atıp tutma o onu savunmuyor diyebilirler. Ama merhameti eleştiren Nietzsche'nin bir atın ölümü karşısında ağlayarak aklını yitirmesini de açıklamalısınız o zaman. Benim aşamadığım nokta burası. Hayat düşündükçe insanın üstüne o kadar çöküyor ki, değiştiremeyeceği şeyler üzerinde kafa yormaktan çıldırma noktasına geliyor. Velhasıl ben de bu noktada başka bir çıkış noktası aradım. Sonuçta insanoğlu yüzyıllardır düşünüyor, nasıl bir çözüm bulmuşlar buna diye araştırırken bir arkadaşımın önerisi üzerine başladım bu kitaba. Anlatıldığına göre Yunus Emre, görünürde çok uzaklara gittiği, ama aslında içine doğru çıktığı bu yolculukta aynen benim kitaba başladığım zamanki düşüncelerim gibi düşüncelere
Cûnun,, fûnun,, sûkun..
2026 2. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 14:33
Evrendeki her şey, evrenin oluşumu, insanın hali, ruhu, hayvan, bitki, mevsimler, doğum, ölüm, her şey bu üç durum hali ile bir döngü ve bir denge içinde değil mi zaten.. Her yeni şey önce delirir, sonra büyüye kapılır öğrenir sonra da kabul etmez mi.. Varoluş bu üç başlık içinde dönüp durmak demek değil mi, sonsuz bir döngü hemde.. O döngüde sürekli yeniden ve yeniden son nefese kadar cûnun edip kasvetli koca koca dalgalar ile boğuşup sonra durulup dinleyip öğrenip sonrada ferahlayan ışıl ışıl suyun tadını çıkarırcasına sûkun etmiyor mu.. Adına ister Yunus de ister Tapduk Emre ister Ebru,, Vahdet-i vücut ile hepsinin içine Kendi'ni bu döngü hali ile koymamış mı (O).. Dertli Dolap Nezihe Araz
Duygu ve Düşünce
2023 2. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2023 01:13
Nezihe Araz ile ilk tanışmam Dertli Dolap kitabı ile oldu. Şans eseri bu eseri babamın kitaplığında buldum ve okumaya başladım. Öyle ihtiyacım varmış ki bu kitaba her sayfasını çevirdiğimde neden bu kadar geç karşılaştım diye kendime kızdım. Yunus Emre'nin hayat hikayesini anlatan bu kitap Yunus Emre'yi üç dönemde inceler. Cünun, Fünun ve Sükun. Anadolu'da dokuz ayrı şehirde, dokuz ayrı türbesinin olmasının ve bu sayının yakın zamanda yirmi ikiye çıkmasının, herkesin ona 'benim' deyip bağrına basmasının sebebini bu kitapla daha çok iyi anladım. Kalbi, canı bir kanı var bu kitabın. Kitabı okuduktan sonra dalda öten kuşa, yiyecek taşıyan o minicik karıncılara, çiçeğe, böceğe, gökyüzünde ki buluta, yağan yağmura, taşa toprağa her şeye sevgi ile ve şefkatle bakmayı öğrendim. Biz bu dünyada misafiriz, kulluk görevlerimizi, dinin gerekçelerini yerine getirmek için bu dünyaya geldik evet, Yunus bunlardan da bahsetmiş ama Yunus'un dile getirdiği başka bir şey de insanı insan yapan değerlerdir. "Yunus Emre, insanoğluna; kurtuluşa, huzura, sevgiye ve birliğe, götüren gücü; koşullar ne olursa olsun, kendi içinde, kendi birikiminde araması gerektiğini şiirsel bir ustalıkla anlatmaya çalışan kişidir. Bu noktayı yakalayan, insanüstü kutsal barışı nefsinde birleyen ve uyarlayan bir sevgi ve barış müjdecisidir." Yunus'un önerdiği bu çağdaş insan onun deyimiyle söylersek: "Yetmiş iki millete bir gözle bakan", "Yetmiş iki millete kurban olan", "Yetmiş iki milleti hak gibi gören" er sahibi bir kişidir artık... Kitapta beni en etkileyen kısım ise son sayfadaki Molla Kasım kısmıdır. Onun ölümsüz hayatını kelimelere döken Nezihe Araz Hanımefendi'ye çok çok hürmetler...
Felsefe-Düşünce

Nezihe ArazYazar · 20 kitap
1922 yılında Konya'da doğdu. Ankara eski milletvekili Rıfat Araz ile Adeviye Araz'ın kızı. Nurettin, Hayrettin, Kemal Araz'ın ve Samiye Alplaçin, Vecihe Büyükaksoy'un kardeşidir. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Resimli Hayat dergisinde gazeteciliğe başladı (1950). Babıâli'nin çeşitli gazetelerinde fıkra yazarlığı yaptı. Röportajları ve araştırmaları yayınlandı. DTCF'de Behice Boran'ın asistanıyken sol eylemlere katıldı. Bilahare solculuktan Rifailiğe geçti. Kenan Rıfai ve 20. Asırda Müslümanlık kitabını yazanlardandır. Son yıllarda, sosyal demokrat çizgide eserler verdi. 26 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul'da öldü. Yeniköy Mezarlığı'na defnedildi. ESERLERİ: Yunus Emre'nin ve Mevlana'nın hayatını "Dertli Dolap" ve "Aşk Peygamberi" adlı kitaplarda anlattı.Peygamber Efendimiz'in ve Fatih Sultan Mehmet'in hayatını anlatan biyografileri yayınlandı. Şiirlerini "Benim Dünyam" adlı bir kitapta toplayan Nezihe Araz'ın "Anadolu Evliyaları" adlı kitabı ilgi ile karşılandı. Meydan-Larousse, Larousse-Gençlik ve Kaynak Kitaplar Yayınevi'nin hazırladığı Türkiye Ansiklopedisi'yle diğer yayınların yapımcı veya yayıncılığını yaptı. Anadolu halk törelerini, özellikle kadın giyim ve süs eşyasının özelliklerini derledi. Anadolu kadınları baş süslemelerinden bir koleksiyon oluşturdu. Orta Anadolu yörükleri arasında yaptığı araştırmaları "Kırk Pencereli Konak" adıyla yayınladı. Nezihe Araz, Kent Oyuncuları tarafından sergilenen "Hayattan Yapraklar" adlı televizyon dizisini ve yine Kent Oyuncuları'nın sergilediği, "Akıllı Tavşan ve Güçlü Aslan", "Sihirli Fındıklar" adlı müzikli çocuk oyunlarını yazdı. Araz'ın Devlet Tiyatroları edebi kurullarınca repertuara alınan ve çeşitli tarihlerde oynanan oyunları şunlardır: "Bozkır Güzellemesi", "Öyle Bir Nevcivan", "Alacakaranlık", "İmparatorun İki Oğlu", "Afife Jale", "Cahide", "Ballar Balını Buldum." Ayrıca 1984'ten sonra televizyonda "Hanımlar Sizin İçin" adlı, kadınlara yönelik kuşak programları çeşitli aralıklarla yayınlandı. "O Kadın", "Ekmek Kavgası", "İhtiras Fırtınası", "Afife Jale" ve "Hanım" adlı senaryoları film olmuştur.