Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cep Üniversitesi

Descartes ve Rasyonalizm

Genevieve Rodis-Lewis

Descartes ve Rasyonalizm Sözleri ve Alıntıları

Descartes ve Rasyonalizm sözleri ve alıntılarını, Descartes ve Rasyonalizm kitap alıntılarını, Descartes ve Rasyonalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"iyi bir düşünceye sahip olmak yetmez, esas olan onu iyi kullanmaktır".
Descartes, şu itirafta bulunmaktadır: "Benim, ben varım": bu kesin, ama ne zamandan beri? Besbelli ki düşündültümden beri; zira muhtemeldir ki, artık düşünmediğim takdirde varolamayabilirim de."
Reklam
Descartes her türlü animist yaklaşımı dışlar: düşünen nesne hiçbir hayati işlev sağlayamaz: ona göre, düşüncenin bilinç tarafından tanımlanması kesin olarak yalnızca "iradenin tüm eylemleri anlama yeteneği" olarak bilinenle yetinmektedir, ama ona bağımlı olan bunun dışındadır. O, "örneğin iyiye, doğruya yönelik iradi hareket, kendi ilkesi içinde iradedir, ama kendisi yeni bir düşünce değildir.
"iyi bir düşünceye sahip olmak yetmez, esas olan onu iyi kullanmaktır
Descartes belirgin olmayan düşüncelerin çatışmasından ortaya çıkan boş kuşkulardan iğenmiştir. Yöntemin birinci kuralına göre doğru, kuşku götürmeyendir
Descartes belirgin olmayan düşüncelerin çatışmasından ortaya çıkan boş kuşkulardan iğenmiştir. Yöntemin birinci kuralına göre doğru, kuşku götürmeyendir
Reklam
Tanrı ve Gerçekler
"Ve bu gerçeği iyi anlamak için çok fazla akıl kullanmaya ihtiyacım olmasına rağmen, çoğu kez, doğru olduğunu sandığım şeylerden emin olamıyorum: ama bunun dışında, her şeyin doğruluğunun buna mutlak biçimde bağlı olduğunu belirtiyorum, bu bilgi olmadan hiçbir şeyi mükemmel biçimde bilebilmek mümkün değildir". Discours, hiperbolik kuşku henüz yokken, tek hamle­ de cogito'dan kesinlik'in "genel düzeni" çıkardı: "Bu, daha önce düzen adı altında ele aldığım şeyin aynıdır, şöyle ki, bizim çok belirgin ve farklı biçimlerde kavradığımız bütün gerçekler yalnızca Tanrı'nın varolduğu, onun yetkin bir varlık olduğu ve bizde varolan her şeyin ondan geldiği inancını sağlamaktadır. Bunu düşüncelerimizin ve kavramlarımızın genel şeyler olduklan ve aydınlık ve belirgin olanlann tümü de Tanrı vergisi oldukları için, yalnızca doğru olabilecekleri, izlemektedir". En geniş okuyucu kitlesi için özetlenmiş olan bu kısa açıklama kartezyen metafıziğin zembereğini ortaya çıkarmaktadır.
Sayfa 37 - İletişim Yayınları, 1. Basım, Şubat 1993Kitabı okudu
Descartes şöyle belirtmektedir: "Meditation'da daha önce varmış olduğumuz sonuçların hiç de doğru olmamasına mukabil, Tanrı'nın varlığı ruhumdan, en azından şimdiye kadar bulmuş olduğum matematik gerçekler kadar kesin biçimde geçmiş olmalıdır."
Sayfa 36 - İletişim Yayınları, 1. Basım, Şubat 1993Kitabı okudu
giriş
Ve nihayet Descartes geldi..." Malherbe klasisizmin Fransız edebiyatında Boileau'yla doğmuş olduğunu belirtmiştir. Aynı şekilde aydınlık düşüncenin bu öncüsü de, çağının geçerli düşüncelerine yönelttiği sistemli eleştirilerinde göze çarpan özgün gücünün bilincine ermiş çoğu kişi nezdinde aydınlık düşüncenin doğuşunu temsil etmektedir. Discours de la Methode'un üç yüzüncü yıldönümü 1937'de bütün dünyada ve bir felsefi eser için istisnai sayılabilecek bir görkemle kutlandı. "Bir doğa vergisi olan akıl tüm insanlarda eşittir" ifadesini ilk kez kullanan '"dünyada en çok paylaşılan şey sağduyudur.. yönündeki iddia, demokratik idealin temeli olarak ortaya çıkarken, Discours'un bitimindeki "akıl bizi doğanın efendileri ve sahipleri haline getirdi"' şeklindeki özlem, insanın kendisini dahi değiştirme gücüne sahip olan bilimin katetmekte olduğu gelişmeyi müjdelemekteydi.
Sayfa 7 - İletişim Yayınları, 1. Basım, Şubat 1993Kitabı okudu
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.