Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet ve İşadamları

Ayşe Buğra

Devlet ve İşadamları Gönderileri

Devlet ve İşadamları kitaplarını, Devlet ve İşadamları sözleri ve alıntılarını, Devlet ve İşadamları yazarlarını, Devlet ve İşadamları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hacı Ömer gibi pamuk üretimi ve dokumacılığın sağlayabileceği olanaklara bel bağlayıp, Kayseri'den Adana'ya çalışmaya giden bir sürü işçi vardır. Bunların arasında, Yunanlılar'ın ve Ermeniler'in ülkeden ayrılmak zorunda kaldıklarında terkettikleri gayrimenkuller ile ticari ve sanayi faaliyeti ile ilgili yapıları ele geçirme ihtimalini değerlendiren Kayseri'nin zengin tüccarları da vardır. Böylesi el koymaları hükümet de desteklemekteydi; yetkililerle iyi ilişkisi bulunanlar bundan fazlasıyla yararlanabildiler. Gerçi Hacı Ömer'in önemli bağları bulunmamaktaydı; ancak Türkiye'de çok önemli olan hemşerilik bağları neticesinde, kendisi de bu fırsatın yararlanabildi.
Müslüman kesimin Osmanlı İmparatorluğu döneminde ticari hayatta yer almamaları sık sık vurgulanmışken, Müslüman kesimdeki zanaatkar becerisinin bulunmayışına dair az çalışma vardır. Gene de, yerel zanaatkar azlığı, ülkedeki girişimciliğin kökenlerini belirleyen önemli bir etmen olabilir.
Sayfa 94
Reklam
Genel olarak iyi bir eğitimden geçmiş oldukları daha önce ifade edilmiş olan modern Türk işadamları arasında, Koç ve Sabancı birer istisna olarak yer almaktadır. En başarılı Türk iş adamlarının aynı zamanda niye en az eğitimden geçmiş olanlar olduğuna ilişkin psikolojik spekülasyonlar yapmak mümkünse de, ben burada böyle bir tartışmaya girmek istemiyorum.
Güney Kore ve Tayvan'ın ekonomik başarıları büyük ölçüde, devletin tutarlı ve istikrarlı bir uzun dönem sanayileşme stratejisini sürdürmekteki kararlılığıyla ve buna bağlı olarak, ekonomide oynadığı belirsizliği azaltıcı rolle açıklanabiliyor.
384 syf.
10/10 puan verdi
Güzel bir araştırma kitabı. Konuyu tamamen rakamlarla ve istatistiklerle anlatıyor. Bazı sözde yazarlar gibi ideolojik kaygı taşımıyor. Tarafsız olduğundan emin olabilirsiniz.
Devlet ve İşadamları
Devlet ve İşadamlarıAyşe Buğra · İletişim Yayınları · 201539 okunma
...Şu ana kadar yapılan tartışmadan çıkan sonuç, devletin belirsizlik yaratan müdahalelerinin Türkiye'deki iş hayatında karşılaşılan en önemli zorluk olduğudur. İlave bir nokta, Türk işadamlarının bu zorlukları doğal karşılayıp uyum gösterdikleri ve iş stratejileri ile yönetim politikalarını bunlar üzerine kurdukları gerçeğidir.
Sayfa 138
Reklam
Devletin iş hayatında önemli rol oynadığı gelişmekte olan ülkelerin çoğunda büyük işadamlarının eğitim seviyesinin oldukça yüksek olduğu gözlenmektedir.
Sayfa 102
Türk işadamlarının gayet iyi bir eğitimden geçmiş, formel eğitimin önemini takdir eden bir grup olduğu görülmektedir. Türk iş hayatı tarihiyle uğraşan bir araştırmacının belirttiği gibi: "Karacahil, bir imza atmaktan bile yoksun, ama milyonlarla oynayan güçlü işadamı flaş bir haber olursa da, Türkiye'de rastlanan prototip işadamını temsil etmemektedir".
Sayfa 99 - 100
"Türkiye'de sanayiciliğin başlı başına bir faaliyet alanı olmaktan ziyade gerek menşei, gerek mahiyeti, gerekse yürütülmesi itibariyle ticaret ile yakın ve sıkı bir bağlılık gösterdiği ortaya çıkmaktadır." (...) İlk uğraşları olan ticarete dönme arzularının ifade bulduğu sanayi üretime girmiş olmanın pişmanlığı Türkiye'deki büyük işletmeler üzerine daha sonra yapılan bir çalışmada da ortaya konmuştur. Bu son çalışma, aynı zamanda, Türk sanayicilerinin çalışmakta oldukları sektörlere kendilerini yeterince adamadıkları konusunda da dikkati çekmektedir.
Sayfa 98 - Arif Payaslıoğlu
Bugünün önde gelen holding şirketlerinden sadece bir tanesinin -Çukurova Holding'in- sahiplerinin zengin toprak sahipleri olduğu biliniyor. Ancak, iki kurcu aile olan Karamehmet ve Eliyeşil'lerin Kurtuluş Savaşı'na katılmış olmalarından ötürü Cumhuriyet'in kurucularıyla çok yakın oldukları gerçeği tablonun değişmesine neden olmakta ve bu durumda belirleyici etmenin toprak mülkiyetinden kaynaklanan toplumsal konum ve zenginlikten başka bir şey olduğu izlenimi vermektedir.
Sayfa 92
Reklam
Türk iktisadi tarihi üzerine yapılmış olan nadir birkaç çalışmadan çıkan sonuç, Türkiye'deki büyük firmaların önemli bir kısmının İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuş olduğudur.
Sayfa 85
İTF, "gelişmeye başlamış Türk burjuvazisinin öncü kolu" olarak adlandırılmıştır. Gerçekten de, İttihatçılar, Müslüman kesimin oluşum halindeki iş hayatında en ön saftaydılar. Bu alanda oynamış oldukları rol, ulusal sanayi ve ticareti teşvik eden devlet yetkililerinkinden çok ötedeydi. İttihatçılar, yalnız atılgan işadamlarını desteklemekle kalmadılar, bizzat işadamı oldular.
Sayfa 73
Son bir çalışmaya göre: "Ne Osmanlı yöneticilerinin ne de din yetkililerinin Osmanlı tüccarlarının gerek İmparatorluk içerisinde gerekse dışında yabancılarla ticaret yapmalarını yasaklama yönüne gittiklerine dair bir kanıt bulunmamaktadır." Aynı çalışmada, Osmanlı tüccarlarının 15. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar İmparatorluk dışında yoğun ticari ilişkilere girmiş olduklarının belgeleri de sunulmaktadır.
Sayfa 65
Hakim kültürün, sosyal eşitsizlikleri doğal karşılayarak kabul ettiği 'hiyerarşi bilinci gelişmiş' toplumlarda, işadamlarının çıkarları da fazla tepki görmeden ortaya konulup savunulabilir. Türkiye'de durum bu değil. Burada özel sektörün gelişmesi, eşitliğin geleneksel değerler sistemi içinde merkezi bir konuma sahip olduğu bir ortamda gerçekleşmiş.
Sayfa 58
Dengeli bir politika ortamının olmadığı yerde, hükümet yetkilileriyle işadamları arasındaki alışveriş, gayrı resmi ve şeffaflıktan yoksun bir nitelik kazanır. Bu durum, profesyonel yöneticilere sorumluluk verilmesini güçleştirir ve patron/yöneticilerle siyasal yetkililer arasındaki doğrudan temas, oyunun kurallarındaki belirsizliklerden kaynaklanan sorunları aşmanın bir yolu olarak ortaya çıkar.
Sayfa 55
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.