Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devrimci İslam

Recep İhsan Eliaçık

Devrimci İslam Sözleri ve Alıntıları

Devrimci İslam sözleri ve alıntılarını, Devrimci İslam kitap alıntılarını, Devrimci İslam en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Değişme kendi zıddını çatışarak ortadan kaldırırsa devrim ortaya çıkar. Bunu göze almayan devrime güç yetiremez. Toplumlardaki statüko değişikliği değişenlerin devrim iradesiyle belirir. Değişim devrime yönelmezse bastırılıp yönü değiştirilir, kanalize edilir, kokuşturulur. Değişim bu dinamizmini yitirince statüko için tehlike olmaktan çıkar, küçük bir kıpırdanma olarak kalır. Bu nedenle değişim devrime yönelme ye mecburdur. Demokrasilerde toplumun değişme talepleri, oluşturulan seçim kanallarıyla kanalize edilir, bastırılmaya çalışılır. Böylece değişme, statükonun bizzat kendisine yönelmeyecektir. Bazı şeyler değiştirilerek toplumun değişme talepleri karşılanacak fakat statüko hep yaşayacaktır. Bu durumda demokrasi, bir topluma egemen olan statüko için en iyi ayakta kalma aracı olacaktır. … Çatışmayı göze alması gerekmektedir. Zira, hiçbir toplum iç çatışmalardan arınmış değildir. Toplum değişimi, değişim çatışmayı, çatışma da devrimi doğurmaktadır. Bu işin yasası böyle kurulmuştur.
Adalet devletin (mülkün) temelidir. Devlette adalet öncelikle devlet adamında aranmalıdır. Hak ve adalet, heva ve hevesine uymayan, mal ve makam hırsı olmayan, kararlarında, vatandaşa muamelesinde, işleri yürütmede hak‟tan ayrılmayan, rüşvet, adam kayırma, hanedanını koruma vb. ahlaki prensiplerden ayrılmayan, kamil insanlarla sağlanabilir. Bu tür insanlar nasıl devlet görevlerine getirilecektir. Bu da devletin yapısal işleyişini tanımlıyor. Şura (danışma, seçim) ile. Türkiye‟nin devlet geleneğinde gelindiği nokta, ülkenin tarihsel ve kültürel yapısı, bin yıllık İslamlaşma deneyimi, “derin toplum”daki % 99‟luk birleştirici İslam faktörü ülkenin 21. yüzyılda özgürlükçü, adem-i merkeziyetçi (yerinden yönetim) bir İslam cumhuriyeti modelini gerekli kılmaktadır.
Reklam
İçtihat tarihin gerisinde kalmamak için sürekli yenilenişi temsil eder. Tarih devam etmekte, yeni durum ve olgular zuhur etmektedir. Zamanların ve mekanların değişmesiyle içtihatların da yenilenmesi kaçınılmazdır. İslam‟ın zamanları ve mekanları aşan değişmez temel değerlerinin meydan okuyucu bir dinamizm ile devam ettirilmesi için yeni durumların üstesinden gelmesi gerekmektedir. Bu da dinamik bir içtihat okulunun canlı tutulmasını gerekli kılmaktadır. Bir taraftan içtihat kapısı kapalı denilmekte diğer taraftan hayatın reel gerçekliğinde Müslüman‟ca yaşayabilmek ve sorunları çözmek için görüş ve fetva adı altında içtihatlar zaten yapılmaktadır. Fiili durum bunu dayatmaktadır. Fiili duruma kılıf geçirmekten vazgeçilmeli, görüş ve fetvalara içtihat denilmekten çekinilmemelidir. İslam dünyasının birliği tarihsel hilafet kurumun ihyası ile değil meşveret temelinde “topluluk” veya “pakt” türü bir toparlanma ile mümkün gözükmektedir. Türkiye‟de temel sorun genel ahlaki bozulma ve kokuşmuşluktur. Bu başta devlet yönetimi olmak üzere tüm toplum katmanlarına sirayet etmiş bulunuyor. Dolayısıyla yeniden diriliş, bozulma ve kokuşmanın sirayet ettiği her yerde genel ahlaki düzelme, ıslah ve dönüşüm ile mümkündür. Bunun yolu “derin toplum”un yabancısı olmadığı tarihin en güçlü ahlak, ıslah dönüştürme potansiyeline sahip İslami değerleri yaşama geçirmekte yatıyor.
Geri14
66 öğeden 61 ile 66 arasındakiler gösteriliyor.