Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe'nin Aşılması ve Gerçekleştirilmesi 1

Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a

Hans Heinz Holz

Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a Gönderileri

Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a kitaplarını, Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a sözleri ve alıntılarını, Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a yazarlarını, Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neticede oluşan ve geçip gidenlerin tamamı zamanın içinde değil, fakat zamanın kendisi gelecek olanı, oluşan ve geçip gidendir.
Hegel
Genel anlamda bütün dünya, henüz bitmemiş bir süreç olarak tasavvur edilebilir.
Reklam
Lenin
"Marx'ın materyalist bir tarzda kavradığı ve kullandığı Hegel diyalektiğine dayanarak, diyalektiği her yöne doğru işlevsel kılmak zorundayız. Kanaatimce Marxsizmin Bayrağı Altında gazetesinin redaktörleri 'Hegel Diyalektiğinin Materyalist Dostları Topluluğu' adını almalıdır."
Birlik düşüncesi, 17. yüzyıl metafiziğinin merkezini oluşturuyordu. İnsan tam da burada birlik düşüncesinin büyük düşünürü Spinoza'yı hatırlamadan edemiyor. Ancak Spinoza'da birlik, çokluğun sadece bir görüntüsü, bir fenomen ama gerçek olmayan bir şey, yani onun {birlik} ortaya çıkış şekli olarak düşünülmektedir. Leibniz ise onu gerçeklik zemininde, çeşitliliğin gerçekliği ve çokluğun gerçekliği olarak algılamıştı. O, dünyanın sayısız çeşitliliğinin varlığını, bir birlik halinde düşünmeye yönelik bir meydan okuma olarak algılıyordu.
İlk aşamada Marksist felsefe, Hegel'den hareket ederek, ama onu ters çevirmek suretiyle yeni bir toplumsal formasyonu devrimci bir dönüşümle yaratırken, felsefeyi de salt kuramsal konumundan teori-pratik konumuna ilerletmişti.
19. yüzyıl Marx'ın, burjuva toplumunun bir yansıması olan Hegel felsefesine karşı mücadelesini görürken, 20. yüzyıl da Lenin'in, burjuva toplumunun kendisi mahvetmesine neden olan emperyalizme karşı mücadelesine tanıklık etmektedir. Hegel'den Marx'a kadarki diyalektik, burjuva toplumunun aşılmasının biçimini ortaya koymaktadır.
Reklam
Hegel'i, geçmiş döneme ait metafizikte yeni tip felsefeyi ayıran bir kopuş çizgisi olarak ele almak gerekir. 20. yüzyıldaysa felsefe yapmanın tayin edici ilkeleri, aktif parti önderleri tarafından saptanacaktır ki bu tavır, esas olarak siyasetle felsefe ilişkisini belirleyecektir.
·
Puan vermedi
Kitabi okumayi düsünenler icin Ender Siar Argin tarafindan Teori ve Eylem dergisinin bu ayki sayisinda kaleme alinmis harika bir tanitim yazisi... Hegel felsefesinin kisa bir elestirisi olarak da okunabilir :) teoriveeylem.net/2018/11/felsefe...
Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'a
Devrimin Cebiri Hegel'den Marx'aHans Heinz Holz · Yordam Kitap · 20175 okunma