Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1 (1924-1930)

Devrimler ve Tepkileri

Mahmut Goloğlu

Devrimler ve Tepkileri Gönderileri

Devrimler ve Tepkileri kitaplarını, Devrimler ve Tepkileri sözleri ve alıntılarını, Devrimler ve Tepkileri yazarlarını, Devrimler ve Tepkileri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Devrimler ve Tepkileri Üzerine
Son zamanlarda eşimin tavsiyesiyle okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. Devrimler ve Tepkileri Mahmut Goloğlu'nun Millî Mücadele sürecini Erzurum Kongresi'nden itibaren ele alarak oluşturduğu Millî Mücadele Tarihi serisinin bir devamı niteliğinde. Kitapta 1924-30 tarihleri arasındaki devrimler tarafsız bir şekilde meclisteki
Devrimler ve Tepkileri
Devrimler ve TepkileriMahmut Goloğlu · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201761 okunma
"Kesinlikle ileri gideceğiz, çünkü mecburuz. Millet açıkça bilmelidir, uygarlık öyle güçlü bir ateştir ki ona ilgisiz kalanları yakar, yok eder."
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
“Millet'in genel yaşantısında orduyu politikadan ayırmak ilkesi, Cumhuriyet'in daima göz önünde tuttuğu bir politikadır. Şimdiye kadar izlenen bu yolda, Cumhuriyet orduları vatanın gücü ve güvenilir kurtarıcısı olarak, saygılı ve güçlü bir mevkide kalmıştır. Bunun gibi, bağlı olmakla gönül huzuru ve mutluluk duyduğumuz İslam Dini'ni de, yüzyıllardan beri alışılmış olduğu üzere, bir politika aracı olmak durumundan çıkarıp yükseltmenin gerekli olduğu gerçeğini görüyoruz. Tanrısal ve kutsal olan inanç ve vicdan duygularımızı, karmakarışık ve renk renk her türlü çıkarların ve aşırı isteklerin sahneye çıktığı politikadan ve politikanın bütün örgütlerinden tezce ve kesinlikle kurtarmak, milletin dünyadaki ve ahiretteki mutluluğunun emrettiği bir zorunluluktur.”
18 Eylül 1924'te Rize'de, medreselerin tekrar açılmasını isteyen iki müftüye gerekli cevabı veren Gazi, Mahmut Esat Bey'e çektiği bir telgrafta da “Gezdiğim ve gördüğüm her yerde millet, bilgisizlik ve tutuculukla savaş halindedir. Uygarlık ve yenilik yolunda bir anın bile yitmesini istememektedir. Paslı dimağların bilinçsiz kötü sözleri, hemen milletin ortak ve korkunç coşkusu ile kesilmektedir; bunu gözlerimle gördüm” diyerek devrimlerinin yerleşmesinde milletine olan güvenini bir kez daha belirtiyordu. (U. Kocatürk, Atatürk'ün Yazdıkları: 8, Telgrafları: 18)
"Korkutmaya dayanan ahlak, erdemli değildir ve güven vermez.... Hiçbir zaman aklınızdan çıkmasın ki, Cumhuriyet sizden düşüncesi özgür, vicdanı özgür, bilimi özgür kuşaklar istemektedir” (Nutuk: 174)
"Avrupa, bilgisizliğin koyu karanlığı içinde iken, İslam ülkeleri uygarlık yollarında çok ilerlemişti. Şimdi neden bu ülkeler haraplık ve Müslümanlar bilgisizlik içinde kalmıştır? İslamiyet ilerlemeyi o zaman engellemiyordu da, şimdi neden engelliyor? Demek ki bugün ilerlememize engel olan, gerçek İslamiyet değildir. Bilgisizlikten, körükörüne taklitçilikten doğan yersiz anlayış ve anlatıştır. Bugün İslamiyet, uydurma söylentilerle dolmuştur. Oysa ki Peygamberimizin en büyük dualarından biri 'Tanrım bize eşyanın gerçeğini göster' idi. Halkımız bunları bilmiyorsa kabahat onun değil, anlatmadığımız için bizimdir. Halkımıza gerçekleri anlatalım, uyaralım, aydınlatalım, öğretelim. Hilafet hilafet diye çökmüş, yoksullaşmışız. Artık yürüyelim.”
Reklam
"Millet'in genel yaşantısında orduyu politikadan ayırmak ilkesi, Cumhuriyet'in daima göz önünde tuttuğu bir politikadır. Şimdiye kadar izlenen bu yolda, Cumhuriyet orduları vatanın gücü ve güvenilir kurtarıcısı olarak, saygılı ve güçlü bir mevkide kalmıştır. Bunun gibi, bağlı olmakla gönül huzuru ve mutluluk duyduğumuz İslam Dini'ni de, yüzyıllardan beri alışılmış olduğu üzere, bir politika aracı olmak durumundan çıkarıp yükseltmenin gerekli olduğu gerçeğini görüyoruz. Tanrısal ve kutsal olan inanç ve vicdan duygularımızı, karmakarışık ve renk renk her türlü çıkarların ve aşırı isteklerin sahneye çıktığı politikadan ve politikanın bütün örgütlerinden tezce ve kesinlikle kurtarmak, milletin dünyadaki ve ahiretteki mutluluğunun emrettiği bir zorunluluktur.”
Yüksek ses, bir inancı anlattığı zaman etkisiz kalmaz.
Sayfa 352Kitabı okudu
Adana'da defterlere göre 4652 kişi oy kullanmış olduğu halde sandıktan 78 fazlasiyle 4730 oy çıkmıştır. Bu oylardan 2325 tanesi usulsüz olduğu halde Vali tarafından geçerli sayılmış ve hepsi Halk Partisi'ne mal edilmiştir. Mersin'deki seçimin altıncı gününde Halk Partisi'ne 960 ve buna karşılık Serbest Parti'ye 1734 oy
Sayfa 342Kitabı okudu
“Özgürlükten doğan bunalımlar ne kadar büyük olursa olsunlar, hiç bir zaman fazla baskının sağlayacağı sahte güvenlikten daha tehlikeli değildirler”
Sayfa 325Kitabı okudu
140 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.