1855 yılında Bursa’da büyük bir deprem oldu. Bursalıların “küçük kıyamet” dedikleri bu afette şehrin büyük kısmı yıkıldı. Bu feleketi duyan Sadrazam Keçecizade Fuad Paşa, üzüntüsünü şöyle dile getirdi: “Eyvah Osmanlı’nın Dibâcesi yıkıldı” Kelime anlamı; kitapların başına yazılan, kitabın maksadını ve içeriğini anlatan, önsöz veya giriş demek olan “Dibace” de; Osmanlı Devletinin bir dönem başkentliğini yapmış, evliyalar diyarı, tarihi abideler şehri, tabii güzellikleri ve binlerce senedir bilinen şifalı kaplıcaları ile dünyaca isim yapan Bursa anlatılıyor. Nazım İntepe, Evliya Çelebi’nin tabiriyle “Uludağ’dan akan pınarların suladığı, servi, çınar ve gülistanlar şehri Bursa” yı, dünden bugüne uzanan bir panorama da sunuyor okuyucusuna… “Bursa’dayım ve hatıralarımı anlatmaya karar verdim. Çekirdekten çınara Osmanlı’nın kuruluşuna, günümüze kadar her devrine, yılına,ayına, gününe şahit oldum. Bin çadırlık bir boy’un imparatorluk kurmasına ve 600 yıllık bir medeniyetin gelişimine şahitlik ettim. Gördüğüm duyduğum ilginç olayları ve duygularımı sizinle paylaşarak bilinen tarihe farklı bir not düşeceğim. Osmanlı’nın Dibâcesini; yani Bursa’yı ve tarihinini kendi gözümden yazmak istiyorum.”
416 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

416 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
“OSMANLI’NIN DİBÂCESİ: BURSA GÜZELLEMESİ…”
Siz de şehirleri gezerken, geçmişini, oradaki tarihi eserlerin hikâyelerini, eskiden o şehirdeki yaşanmışlıkları, sizin bastığınız yerlerde yürümüş şahsiyetler kimdi merak eder misiniz? Ben de bunları anlatan kitapları bir başka severim. Bu kitapla yakın zamanda gezmiş olduğum Bursa’ya ait hatıralarım hayatımda daha özel bir yere sahip oldu. Yazar
Nazım İntepe
Nazım İntepe
tarafından usta işi bir üslup ve akıcılıkla kaleme alınan bu kitabı keyifle okudum. Şehirlerin de ruhu ve maneviyatı vardır ya hani. Bursa’da bunu fazlasıyla hissedersiniz. Her semtinde Osmanlı’nın ayak izlerinde yürüyorsunuz adeta. Yazar da bu yerleri geze geze, Osmanlının en başından başlayarak tarihteki önemli olaylarla harmanlayarak anlatıyor. Bursa altı yüzyılı aksettiren bir aynaymış. Bu aynaya nasıl bakmamız ve neleri ne şekilde görmemiz gerektiği konusunda bu kitap. Bizlere gezerek ışık tutuyor. Kitabı bitirdikten sonra Bursa’yı ve içinde barındırdığı hazineleri, eserleri daha bir dikkat ve özenle bakacaksınız. Hatta bu kitabı okumadan Bursa’yı ne kadar üstünkörü gezip gördüğüm için hayıflandım. İnşallah şu an bildiklerimle tekrar gezme fırsatım olur.. Bursa sevdalılarına, tarihi mekân gezme meraklılarına bu kitabı alıp okumalarını öneriyorum. Osmanlı’nın Dibâcesi (Önsözü) olan Bursa’yı bir de farklı gözle seyredelim…
Dibace
DibaceNazım İntepe · Kaynak Yayınları · 20098 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.