Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Telefon Bağımlılığına Son

Dijital Detoks

Catherine Price

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Neye ilgi göstereceğimize dair verdiğimiz o anlık kararla aslında hayatımızın geri kalanını nasıl geçireceğimiz gibi buyuk bir kararı da vermiş oluyoruz.
Sayfa 51 - EpsilonKitabı okudu
Farkındalık, hayatı ve kendimizi olduğu gibi görebilmek demektir.
Sayfa 77 - PsilonKitabı okudu
Reklam
Eğer kitap ya da gazete gibi basılı metinleri okumakla materyali telefon ya da bilgisayarımızdan okumanın aynı şey olmadığını hissettiyseniz, bilin ki haklısınız. Aynı şey değil. (…) İlk olarak, ne zaman bir bağlantıya denk gelsek beynimiz ona tıklayıp tıklamamak konusunda hızlı bir karar vermek durumunda kalıyor. Bu karar anları o kadar sıklıkla yaşanıyor ve o kadar küçükler ki çoğu zaman karar verdiğimizi fark etmiyoruz bile. Ama hızlı kararlar verirken aynı anda derin düşüncelere dalamayız; iki hareket de beynin farklı ve birbirine zıt kısmının kullanımını gerektiriyor. Ne kadar küçük ya da zihnimizin derinliklerinden geliyor olursa olsun, verdiğimiz her karar dikkatimizin okuduğumuz şeyden uzaklaşmasını sağlar. Bunun karşılığında da okuduğumuz şeyin üzerine eleştirel düşünmeyi ya da yazılanların hatırımızda kalmasını bırakın, konusunu dahi kavrayamamış oluyoruz.
“Hiçbir şey yapmama şekliniz, geri kalan her şeyi yapma şeklinize benzer.”
Sayfa 139Kitabı okudu
Gençlerde Depresyon oranın artması
The Atlantic'te, ''Akıllı Telefonlar bir Nesilin Yok Olmasına mı Sebep Oldu?'' gibi rahatsız edici bir başlıkla yayımlanan makalede bu konuyu destekleyen bazı gerçeklerden bahseden psikolog Jean Twenge, ''Akıllı telefonların icadı, sosyal etkileşimlerin doğasından tutun da akıl sağlıklarına kadar, gençlerin hayatını derinden etkiledi,'' diyor. Makale, 1976 yılından 2016 yılına dek çeşitli trendlerin gençlerin davranışlarını etkileyişini gösteren tablolar da içeriyor. Arkadaşlarıyla geçirdikleri zamandan tutun da sürücü belgelerini aldıkları yaştan, sevgili edinmeye başladıkları zamandan uykuya, cinselliğe ve (en çarpıcı olanı) yalnız geçirdikleri vakte kadar her şeyi içeren bu tabloların tek bir ortak noktası var: iPhone'un ilk satışa sunulduğu 2007'den itibaren tablodaki çizgilerin eğimleri dramatik bir şekilde değişime uğruyor. ''Genç insanların ellerine tutuşturduğumuz bu aletlerin, onların hayatları üzerinde ciddi etkileri olduğu ve onları mutsuz ettiği yönünde kanıtlar mevcut.'' İnsan, verilerin tamamına bakınca Twenge'ye hak vermeden edemiyor. Dediğine göre, günümüz gençleri 'fiziksel' oalrak bir önceki nesilden daha güvende olabilirler.(Sarhoş araba kullanma olasılıklarının düşük olması gibi.) Ancak bunun nedeni ellerinde telefonlarıyla odalarında yalnız ve çok muhtemel mutsuz bir şekilde oturmaları. Gençlerde depresyon oranı oldukça yüksek. Tabii intihar oranı da.
Haber ya da sosyal medya uygulamaları gibi yalnızca bir uygulama kullandığımız zamanlarda bile, tek bir şey üzerinde birkaç saniyeden fazla durmuyoruz. (…) Ama bu telefonlarımıza gösterdiğimiz dikkatin az olduğu anlamına gelmiyor. Tam tersine, bizi tamamen içlerine çekiyorlar. Sonuçsa tam bir tezat: Yoğun bir dikkat içerisindeki dikkat dağınıklığı.
Reklam
Bizi tamamen içlerine çekiyorlar. Sonuçsa tam bir tezat: yoğun bir dikkat içersindeki dikkat dağınıklığı.
Sayfa 61 - EpsilonKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.