Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dilimiz ve Kültürümüz

Mahmud Esad Coşan

Dilimiz ve Kültürümüz Gönderileri

Dilimiz ve Kültürümüz kitaplarını, Dilimiz ve Kültürümüz sözleri ve alıntılarını, Dilimiz ve Kültürümüz yazarlarını, Dilimiz ve Kültürümüz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Okunan eser hakkında, nihai bir hükme varılmalıdır; yani "Yazar bîtaraf mıdır, konuya hâkim midir, kaynakları güvenilir mi, eser değerli mi?" gibi soruların cevapları düşünülmelidir.
Her gün, iyi bir eserden, yüksek sesle beş on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme istidadın gelişir.
Reklam
...O halde aydın bir kimsenin, iyi bir okuma alışkanlığı ve sevgisine sahip olması gerekir. Okuma tutkuların en asilidir...
Bizim, başarının şartı olarak gördüğümüz düşünce, teemmüllü düşüncedir. Bu, fikirlerin basit bir şekilde sıralanması değil, rabıtalı bir şekilde birbirini takip etmesidir.
Bir işi yapıp yapmamakta kararsızlığa düştüğün vakit, iki şıktan birinin fayda ve zararlarını iyice hesapla; faydası çok, zararı az olan şıkkı tercih et.
Bir iş üzerinde yorulursan, dinlenmek için işini değiştir veya çalışma hızını yavaşlat fakat dinlenme bahanesiyle asla boş oturma. Tatil aylarında bile yavaş ve az da olsa çalış.
Reklam
Metotsuz, sistemsiz çalışma, büyük güç ve zaman israfına yol açar, verimsiz olur; sonuç olarak da insanı bezdirir. Descartes, insanlar arasındaki gerilik ve ilerilik farkının, sanıldığı gibi akıl ve iz'anca farklılıklardan değil, metotlu ve rasyonel çalışıp çalışmamalarından ileri geldiğini söyler.
Başarı ve çalışmayı engelleyen daha başka faktörler de vardır. Bunları kısaca, eğlencelerin bolluğu, bozuk milli eğitim sistemi, kötü hoca, çalışanın mükâfatlandırılmaması, kestirme fakat gayrimeşru kazanç ve yükselme yollarının tıkanması vesaire olarak sıralayabiliriz.
Görülüyor ki meseleye hangi açıdan bakılırsa bakılsın, daima karşımıza Türk dili ve kültürünü iyi öğrenmenin önemi ve lüzumu çıkmaktadır.
Reklam
Düşmanlar da bir ülkeyi elde etmek istediklerinde, onların içinden farklı menfaat, inanç ve ideallere sahip, yeni gruplar oluşturmaya çalışır, onları destekler ve kışkırtır, o topluluğun içine böylece bir tefrika sokmaya çalışır.
Onun için düşmanlar, bir milleti dağıtmak maksadıyla dili bozmaya, dildeki birliği parçalamaya büyük özen gösterir. O halde dilimizi de iyi öğrenmeli, iyi kullanmalı, korumalı, ayrılma ve dağılmalardan sakınmalıyız.
Dikkati Toplamanın Diğer Yolları
Dikkati teksifin diğer bir yolu da bazı çalışma alışkanlıklarını geliştirmektir. Mesela; 1. Belirli yerlerde çalışma alışkanlığını geliştirin; çalıştığınız yeri eğlence ve istirahat gibi işler için de kullanmayın. 2. Gürültü ve eğlencenin minimum olduğu yerde çalışın çünkü bunlar çalışmayı yüzde yüz engelleyemezse de dikkatinizi toplamak için size daha fazla enerji sarfını gerektirir. 3. Masanızın üzerinde, ancak çalışmanız için lüzumlu şeyler bulundurun. 4. Fazla rahat sandalye ve sıcak oda gibi yerlerden kaçının çünkü bunlar rehavet getirir. 5. Belirli ve ölçülü bir hedef tespit edin ve onu bitirmeyi planlayın. 6. İşlerinizin yapılışını sıraya koyarak zihninize takılmasını önleyin. 7. Çalışmaya hemen başlayın, ilham doğmasını beklemeyin. 8. Kendi kendiniz ile müsabaka yapın. 9. Her seferinde ancak bir iş yapın. Mesela, bir yandan bir bölümü okurken, öte yandan bir önceki bölümü hatırlamayı düşünmeyin.
Dikkati Teksif (Toplama)
Dikkati teksif, dikkati toplama, yöneltme ve idare kabiliyetidir. Bu kabiliyet de geliştirilmeye müsaittir. Dikkati toplayamayışımızın sebebi, ya buna hiç alışık olmayıştan ya da başka bir problemin zihni meşgul etmekte olmasından doğar. Birinci sebep uzun vadeli bir düzenli çalışma sonunda izale olur. İkincisine gelince, bunun için önce dalgınlığın sebebini bulup onu ortadan kaldırmak lazımdır. Mesela bir yere telefon edecek veya bir şey alacak olabilirsiniz. Eğer mümkün ise bunları hemen yapmak en iyi yoldur. Fakat çalışacak iseniz, o işi, düşünce veya problemi ilerde hatırlamak üzere bir bloknota kaydedin. Bu suretle sizi rahatsız eden düşünceyi zihninizden atmış olursunuz. Psikolojik bir sıkıntınız varsa bunu da mantıki muhakeme ve kendi kendinize telkin yoluyla önleyebilirsiniz.
→ Bir problemin çözümünde, şu mantıkî merhaleleri takip etmek düşünülebilir: 1. Problemin, meselenin iyi ve doğru anlaşılması, 2. Bu konu üzerinde mümkün mertebe çok araştırma ve soruşturma yapılması, gereken bilgilerin toplanması, 3. Ortaya çıkan muhtelif çözüm ihtimallerinin tespiti, 4. Mümkün çözümlerin bir bir denenmesinin tasarlanması, 5. Bunlar içinden en iyi, en az riskli çözümün seçilmesi, 6. Nihai çözümün tatbik edilmesi.
415 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.