Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din Felsefesine Dair Okumalar 1

Recep Alpyağıl

Din Felsefesine Dair Okumalar 1 Gönderileri

Din Felsefesine Dair Okumalar 1 kitaplarını, Din Felsefesine Dair Okumalar 1 sözleri ve alıntılarını, Din Felsefesine Dair Okumalar 1 yazarlarını, Din Felsefesine Dair Okumalar 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsana "eğer düşünmez ve hakkı bilmezsen, yalancılar arasında bulunup bulunmadığından emin olamazsın, böylece, gittiğin yolun sonsuz cehenneme ve büyük zarara çıktığı sonucuna ulaşırsın" denilip korkutulduğunda, kişinin korkması ve korktuğu şeyden sakınmasının gerekliliğini aklıyla bilmesi kaçınılmazdır. Öyleyse tefekkür edip düşünmesi lâzımdır, tıpkı ona gittiği yolda (olmadığı halde) yırtıcı bir hayvanın olduğu söylenip onun bundan korkarak araştırmaya başlaması gibi. Düşünmenin gerekliliği hakkında söylediklerimiz de böyledir. Bununla birlikte , kişi kendisi, sağlığı, kuvveti , âzâları, arzuları , haz alması gibi nimet eserleri üzerinde düşünüp bunlarla, zayıf ve hastalıklı olması arasındaki farkı kavradığında ona şöyle denir. Eğer düşünmeyip nimet veren Yaratıcıyı tanımazsan, O'nu inkara gidiyor olmadığından emin olamazsın. Halbuki Allah'a itaat, O'nu hakkıyla bildikten sonra vacib olur.
Soru: Allah Teala'yı bilme yolunda düşünmenin akıl sahiplerine gerekli olduğunu nereden çıkarıyorsunuz? Cevap: Çünkü farklı görüsteki insanların ihtilaf ettikleri, bazılarını digerlerini tekfir ettileri ve her birinin farklı düşünen arkadaşını (hatada olmakla) korkuttugu işitildiğinde, bu görüşlerin tamamının hak olmasının doğru olmadığı bilinir. Zira bu görüşler arasında, alemin kadim oldugunu soyleyenlerin gorusu ile hadis oldugunu söyleyenlerin görüşü ve Allah'ın goruleceğini söyleyenlerin görüşü ile bunu inkar edenlerin görüşünde olduğu gibi, zıtlık vardır. Bunların tamamının batıl olması da mümkün değildir. Zira hakkın bu görüşlerden birinde olmaması, örneğin alemin ne kadim ne de hadis olduğuna inanmak da mümkün degildir Öyleyse bu görüşlerde hak olanın ve batil olanın bulunması gereklidir.
Reklam
"Şuurdan yoksun hiçbir şey ... şuur ve akıl sahibi birinin idaresi altında olmadıkça, bir hedefe doğru yönelmez. Sözgelimi bir ok [hedefe yönetebilmek için] okçunun varlığını gerektirir. O halde tabiattaki her şey akıl sahibi bir kinişe tarafından hedefine yönlendirilmektedir ki biz bu kimseye Tanrı ismini veriyoruz."
Sayfa 407Kitabı okudu
Doğal Teoloji
  ''Bizimki kadar kompleks ve düzenli bir evreni bir yana bırakın, herhangi bir şeyin var olması bile son derece tuhaftır. Fakat eğer bir Tanrı varsa, onun böyle bir evreni yaratmış olması pek de ihtimal dışı değildir. Bizimki gibi bir evren güzel bir şeydir, ve insanlarla diğer yaratıkların gelişebildikleri ve kaderlerini çizebildikleri bir tiyatrodur. Bu durumdan Evrenden Tanrı'nın varlığına giden kanıt, karmaşık olgudan basit bir varlığa giden bir kanıttır.''
Bizimki kadar kompleks ve düzenli bir evreni bir yana bırakın, herhangi bir şeyin var olması bile son derece tuhaftır. Fakat eğer bir Tanrı varsa, onun böyle bir evreni yaratmış olması pek de ihtimal dışı değildir. Bizimki gibi bir evren, güzel bır şeydir, ve insanlarla diğer yaratıkların gelişebildikleri ve kaderlerini çizebildikleri bir tiyatrodur. Bu durumda Evrenden Tanrı'nın varlığına giden kanıt, karmaşık bir olgudan basit bir varlığa giden bir kanıttır.
Sayfa 555Kitabı okudu
Calvin, Kant gibi üstündeki muhteşem yıldızlı gökyüzü sisteminden bu münasebetle hassaten etkilenmiştir: Sadece gözleri yardımıyla eğitilmiş sıradan halk ve pek çok cahil bile, ilahi sanatın mükemmelliğinden habersiz olamaz; çünkü o kendisini yıldızların hesapsız, hâlâ aşikâr ve düzenli olan çeşitliliğinde ifşa eder.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Sonsuz zaman ve uzay boyunca nesnelerin basit yasalara uymakta oluşu bir açıklama gerektirir. Zira bunun ne ifade ettiğine bir bakalım. Yasalar maddi nesnelerden bağımsız şeyler değildir. Bütün nesnelerin yasalara uyduklarını söylemek, basit bir ifadeyle onların hepsinin tıpatıp aynı şekilde hareket ettiklerini söylemektir. Örneğin gezegenlerin
Düzen ne kadar büyük olursa, düzeni açıklamak için şansa başvurmak ta o kadar daha az makul olur.
Sayfa 416Kitabı okudu
Tanrı'nın olmaması durumunda, tüm olumsal(contingent) olgular hakkındaki bir açıklama girişimi, en azından bir kontenjan olguyu yani olmamasına nazaran olan birşeyleri açıklamasız bırakır. Oysa eğer mutlak basit bir Tanrı varsa, olumsal olgular zinciri, zorunlu ve kendi kendini açıklayan bir nedenle nihai bir açıklamaya sahip olmuş olurlar.
Sayfa 704Kitabı okudu
Onların pozitivistlere karşı söylemeleri gereken şey şuydu: "Sizin kriteriniz hatalıdır: Zira 'Tanrı bizi sever.' ve 'Tanrı gökleri ve yeri yarattı.' gibi cümleler, açıkça anlamlıdır; bu nedenle bunlar, eğer sizin düşüncenize göre doğrulanabilir değilse, o halde, bütünüyle ve sadece bu çerçevede doğrulanabilir cümlelerin anlamlı olduğu yanlıştır." Burada ihtiyaç duyulan tedavüldeki moda ile daha az uyuşmak ve daha fazla teist özgüveniydi: Teizm doğrudur; eğer teizm doğru ise doğrulanabilirlik kriteri yanlıştır; bu nedenle doğrulanabilirlik kriteri yanlıştır.
59 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.