Din Felsefesine Dair Okumalar 1

Recep Alpyağıl

Din Felsefesine Dair Okumalar 1 Gönderileri

Din Felsefesine Dair Okumalar 1 kitaplarını, Din Felsefesine Dair Okumalar 1 sözleri ve alıntılarını, Din Felsefesine Dair Okumalar 1 yazarlarını, Din Felsefesine Dair Okumalar 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"(...) Hadd-i zâtinde (Aslında) , mahiyyeten (nitelik) nafi (yararlı) olan bir şeyden, kendisinde araz (hastalık) hâlinde mevcut bir mazarret dolayısiyle sarf-i nazar edilmesi (vazgeçmek) iycab etmez. (Gerekmez) (...) Hatta diyebiliriz ki bazı pespaye (aşağılık) kimselerin bu kitaplarla iştigal (Uğraşma) yüzünden dalâlete (Sapkınlık) düştüklerini zannederek haiz-i salâhiyet olanları da hikmet (felsefe) kitaplarını mütalaadan (okuma) men'e kalkışmak; adeta bazılarının, suyun boğaza tıkanıp durması yüzünden öldüklerini vesile ittihaz (sayma) ederek susayan insanı, tatlı ve soğuk su içmekten menetmeye ve nihayet susuzluktan ölümüne sebebiyyet vermeye benzer. Çünkü, suyun boğaza tıkanıp durması yüzünden hasıl olan ölüm, bir emr-i arızidir, susuzluktan ölmek ise zati ve zaruri bir keyfiyettir." - İbn Rüşd
"An, bir insan kalbinin okyanusunun dibinde kapalı, inci yüklü bir deniz kabuğudur; yarın, hesap dalgası yükseldiğinde, bütün kabuklar kıyıya vuracak; ve onlardan herhangi bir inci çıkıp çıkmayacağını göreceğiz." *Hallâc
Sayfa 693 - İslam Düşüncesinde Zaman - Louis MassignonKitabı okudu
Reklam
"Arapça grameri, "fiil zamanlarını" durumlar olarak düşünmez, ilke olarak o, sadece zamanımız dışındaki (ilahi) eylemin gerçekleştirildiği dereceyi belirleyen bitmiş mükemmel (mazi) ve bitmemiş [eksik] (muzari) "fiil yönlerini" bilir."
Sayfa 690 - İslam Düşüncesinde Zaman - Louis MassignonKitabı okudu
"A. N. Prior'in işaret etmiş olduğu gibi her ne plan değişikliklerini yaparsak yapalım, "gelecek", butün bu değişiklikler yapıldıktan sonra her ne vuku bulursa, işte odur değiştirdiğimiz, "gelecek" değil, bilakis kendi planlarımızdır, "geçmiş" bir yana, "gerçek gelecek" de değiştirilemez."
Sayfa 665 - Tanrı'nın "Önceden Bilme"si ve İnsan Hürriyeti - Anthony KennyKitabı okudu
"Felsefenin hemen her alanında ürün veren Flew, dinle uzun yıllara dayanan ilgisinin üç nedene dayandığını belirtmektedir: ihtiyat, ahlak ya da basitçe merak. İhtiyatlıdır, çünkü eğer insanların işleriyle ilgilenen bir Tanrı ya da tanrılar varsa, onlara mümkün olan en yakın yerde bulunmaya çalışmamak büyük bir tedbirsizlik olur. Ahlakidir, zira kendimiz için olmasa bile doğruluğa götüren sonsuzluğu bulmak buyük bir mutluluk verecektir. Merak vesilesiyledir, çünkü bilimsel akla sahip her insan, eğer varsa bu konular hakkında bilinebilecek her şeyi keşfetmek zorundadır."
Sayfa 568 - Antony Flew'in Fikir Değiştirmesi Üzerine - Rıfat AtayKitabı okudu
(..) "Gerçekte mümkün de yok olmaz; tam tersine gizlenir ve kendisinden zâhir olduğu bâtına girer. Gizlenen yok sanılır. Mümkünün vucûdunun yok olacağı zannı da böyle bir vehimdir." *En çok kullandığım argümanlardan biridir ve çok severim. Yok olmayı dileyenlerin yokluğu karanlık odada sanması böyle bir şeydir ve fakat yokluk hiç var olmamaktır. Yokluk bırakalım ki vücûda gelmeyi, yaratıcının ilminde bile olmamaktır. Oysa biz 'mümkün' varlıklarız. Kıymeti burda gizli ve içinde her ihtimali barındırıyor.
Sayfa 474 - Vücûd Lizatihî Zorunludur - Davud KayseriKitabı okudu
Reklam
59 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.