Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Din İnsan ve Anlam Arayışı

Hasan Onat

Din İnsan ve Anlam Arayışı Sözleri ve Alıntıları

Din İnsan ve Anlam Arayışı sözleri ve alıntılarını, Din İnsan ve Anlam Arayışı kitap alıntılarını, Din İnsan ve Anlam Arayışı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dinin yanında durarak, dindar tutum ve tavırlar sergileyerek hem kendisine hem diğer in- sanlara hem de Islam'a zarar veren kişi ve grupların mevcut olma- dığını söyleyebilmek mümkün değildir. Kur'an, haksız yere adam oldurülmesini yasaklarken, bazı Müslümanların, Islam adına iş- kence yapılarak öldürüldüğünü, ölen kimsenin gömüldüğü yerin üstünde öldüren kimselerin şükür namazı kıldıkları, hālā hafıza- lardan silinmiş değildir.
Kur'an'la buluşan insan, onu daha iyi anlayabilmek için daha iyi anladığını düşündüğü, bilgisine ve birikimine güvendiği bilginlerden destek alır. Kendisi çaba sarf etmeden başkalarının an-layış biçimi ile yetinen insanlar, başkalarının yanlışlarına mahkum olurlar.
Reklam
Nitekim Kur'an'da, "ahkâm ayetleri" olarak isimlendirilen hukuki nitelik taşıyan ayetler vardır. Ancak Kur'an, bir hukuk kitabı değildir. Kur'an'daki hukuk çağrıştıran ayetlerin bile, Kur'an'ın genel bütünlüğü içinde bir ahlaki boyutu mutlaka vardır. Söz gelimi, hırsızın elinin kesilmesinden söz eden ayeti ele alalım. Hırsızı yakalayan insana, yakaladığı kimsenin elini kesme yetkisi hiçbir zaman verilmemektedir. Öyle ise bu ayetin kurucu evrensel ahlaki ilkesi, hırsızlığın toplumsal hayatın sağlıklı bir şekilde yürümesinin önündeki en ciddi ahlaki engellerden birisi olduğu bilinci ve onun elin kesilmesini gerektirecek kadar kötü bir fiil olduğunun ortaya konulmuş olmasıdır. Bu ayetle ne hırsızlık tanımlanmıştır ne de el kesme işinin ne zaman ve nasıl gerçekleş- tirileceği belirtilmiştir. Buradan çıkan sonuç, toplumu yönetenler, toplumun huzur ve güveni açısından mutlaka hırsızlığı önlemek zorundadırlar. Bunun nasıl yapılacağı ise yargıya kalmaktadır
Oysa bu millet, yedi düvele karşı muazzam bir istiklal múca- delesi vermiştir. Bu vatan, bu milletin dişiyle, tırnağıyla, kanıyla, canıyla yeniden inşa edilen bir vatandır. Biz, mağlup medeniyet travmasının yasını Cumhuriyet'le birlikte tutmuş olmalıydık. Ne var ki ciddi bir akıl tutulmasının içine sürüklendik. Kendimizle, tarihimizle, devletimizle, değerlerimizle kavgalı hale geldik. Bu kavga, korku kültürü ile beslenerek bütün şiddeti ile varlığını sürdürmektedir. Korku merkezli din ve siyaset dili, olup biteni doğru anlama imkânını ortadan kaldırdığı gibi, yönümüzü daima geçmişe çevirmemize de sebep olmaktadır.
Kur'an, insanların başına gelen her türlü olumsuzluğun, insanların kendi tercihlerinin, yapıp ettiklerinin bir sonucu olduğunu belirtir. Öyleyse, yaşanılanların kader olarak algılanması doğru değildir. Kur'an, "bir toplum kendisini değiştirmedikçe Allah'ın o toplumu degiştirmeyeceğine dikkat çeker.
Sayfa 159Kitabı okudu
Din, en temelde bireyseldir. Islam, iman ve sorumluluk noktasında bi- reyi esas alır. Dinde zorlama yoktur. Dileyen inanır, dileyen inan- maz. Kimse kimsenin günahını çıkmaz. Her insan, biricik özgün bir varlıktır. Din, insan için bir tekliftir. Islam, siyasi meselele. ri insanın sorumluluğuna bırakmıştır. İslam devleti diye bir şey söz konusu olmaz. Haliſelik, Müslümanların tarihsel akış içinde ürettikleri beşeri bir kurumdur. Bu tespitler, din-siyaset ilişkisi ile ilgili sorunların, Islam'dan değil, Müslümanlardan, gelenekten kaynaklandığını göstermektedir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Reklam
Din istismarını önlemenin yolu, insanların din konusunda, en azından doğru düşünmeye yetecek kadar doğru bilgi sahibi olmasından geçmektedir. Kur'an'ın insana verdiği değerin farkında olan bir insan, ne başkalarının saf temiz dinî duygularını istismar etmeye kalkışır ne de kendi dini duygularının sömürülmesine göz yumar.
Allah 'ın rahman ve rahim olması, rahmetinin her şeyi kuşatması, adaletin, tanrısal yaratmanın kurucu ilkesi olduğunu gösterir. Adalet varoluşun kurucu ilkesi olduğu için adaletsizlik, sadece toplumun değil, evrenin düzenini de bozar. Adaletin olmadığı yerde insanlık olmaz.
Özgürlük ve adaletin olmadığı yerde İslam da olmaz.
Hz. Muhammed'le ilgili bilgilerin dogruluğunun ölçütünü hemen belirtelim: Bir bilgi, açıkça, Kur'an'a, akla ve yaratılışın yasalarına aykırı ise ona asla hadis muamelesi yapılamaz. Çünkü Hz. Muhammed, Kur'an'a uymak durumun- dadır. "Aklı olmayanın dini de yoktur." diyerek sorumluluğun ön koşulunun akıl olduğunu açıkça ifade eden odur.
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.