Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dine ve Maneviyata Psikolojik Yaklaşımlar

Din Psikolojisi

Ali Ayten

Din Psikolojisi Gönderileri

Din Psikolojisi kitaplarını, Din Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Din Psikolojisi yazarlarını, Din Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Edwards' a göre Tanrı'ya gösterilen sevgi, minnettarlık ve şükran gerçek manevi tecrübenin göstergelerindendir.
Sayfa 25
Son yıllarda dinin en basit ve en güzel tanımlardan birisi şudur; Din, kutsal arayışını ve erdemi teşvik edici öğreti ve rivayetlerle yapılan inanç sözleşmesidir.
Reklam
Maneviyatın nihaî hedefi merhamettir.
Aşkınlık ve benötesi (transpersonel) alan olmaksızın, sağlığımızı kaybederiz; saldırgan, nihilist, ümitsiz ve apatik oluruz (Abraham Maslow, 1968).
Sayfa 143Kitabı okudu
"Yapısalcı kültür psikologları, kültürü bireyi teslim alan bir olgu olarak anladılar. Tarihte her insanoğlu sosyalleşmeyi yaşar. Bu sosyalleşmeyi bireyin doğumundan önce var olan sosyal tanımlamalar oluşturur ve kültürel düzeyde bireyin yerini belirler. Bu tanımlamalar, bireyin sosyal davranışlarına uygun olarak gelişir ve güçlenir. Pierre Bourdieu'nun kullandığı ve tarihin bir ürünü olarak ortaya çıkan 'habitus', daha önceki tarihin belirlediği şemalara uygun olarak kendi tarihini üretir. Bu bağlamda o, düşünce, algı ve eylem şemaları formunda sunulan geçmişin tecrübelerinin aktif bir varlığını sağlar. Geçmiş, bireylerin onları üreten kültürün taşıyıcısı olmalarını sağlar."
Sayfa 201
''İsviçreli papaz ve psikanalist Oscar Pfister, Freud'un Bir Yanılsamanın Geleceği isimli kitabını yazması üzerine, 24 Kasım 1927'de Freud'a yazdığı mektupta şöyle diyordu: 'Psikanaliz, psikolojinin çok yeni bir alanıdır ve tam anlamıyla bilimsel bir kafanın ürünü de değildir. Onun dünya görüşü ve hayat felsefesi ise yetersizdir.' (Pfister, 1964) ''
Reklam
''Psikanaliz, insan davranışında belirleyici bir unsur olarak geçmişe vurgu yapar. Böylece de insanın sorumluluktan kaçması için açık bir kapı bırakmış olur. Aslında psikanalizin amacı bu değildir. Freud ve halefleri insanın sorumluluğunu genişletmişlerdir. Eğer Freud'a 'Rüyalarımdan sorumlu muyum?2 şeklinde sorulsa Freud 'Sen değilsen, kim sorumlu?' der. Yine psikanaliz, sorumsuz insanları ahlak dışı addeder. Peki, kendi kontrolünün dışında bir zorlamaya maruz kalan insan, yaptıklarından ne kadar sorumludur? Dinamik geçmişe vurgu yapan bir psikanaliz, insanların mevcut sorumluluklarını kabul etmelerini zora sokar. Seküler anlamda suç, topluma ve ebeveyne yüklenirken, dini anlamda ise'baştan çıkaran kadın'a veya kandıran 'şeytan'a yüklenir.''
Sayfa 88
27 öğeden 21 ile 27 arasındakiler gösteriliyor.