Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dine ve Maneviyata Psikolojik Yaklaşımlar

Din Psikolojisi

Ali Ayten

Din Psikolojisi Gönderileri

Din Psikolojisi kitaplarını, Din Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Din Psikolojisi yazarlarını, Din Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"maneviyat dinin postmodern bir yansımadı olmayıp dinin genişleyen yeni bir ifadesini temsil eder"
Hem din hem de maneviyat, kutsal arayışından çıkan öznel duygu, düşünce ve davranışları içerir.
Reklam
Bu iki kavramı ( din ve maneviyatı) birbirinden ayıran şey, onların aynı zamanda örtüşen yönleridir. Zinnbauer ve diğerleri (1999), "kutsal arayışını" din ve maneviyat arasındaki ortak nokta olarak gördüler.
Bazı araştırmacılar, maneviyat hareketinin geleneksel dinden bir uzaklaşma olduğunu iddia etmişlerdir (Elkins, 2001). Bazılarına göre ise, maneviyat üzerindeki ilginin artması, geleneksel dînî sistemlerden derûnî ve tefekkür pratiklere olan ilginin arttığını göstermektedir (Hill ve diğ., 2000; Wuthnow, 1998).
Kavlî'ye Göre
Psikolojik mutluluk kaynakları şunlardır: inanç, dua, ibadet, kanaat, rıza, sabr, hoşgörü, ümit ve iyimserliktir.
Sayfa 124
İnsanlar "anlam"ı ancak insanın geçmişinden çıkarılabilecek özel bir mana olarak görürler.
Reklam
İnsan doğasında kültürden bağımsız bir şey yoktur.
Aşkınlık ve ben ötesi(Transpersonel)alan olmaksızın sağlığımızı kaybederiz saldırgan nihilist ümitsiz ve apatik oluruz. Abraham Maslow
Yetişkin olmak bir anlamda kendini gerçekleştiren kişi olmaktır ve bu kendini gerçekleştirme bir anlamda kutsaldır. buna aynı zamanda tanrının biz de kendini gerçekleştirmesi de denebilir (Faber1975;22)
Jung davranışın derin anlamı konusunda Freud ile aynı görüşü paylaşmak ve bebeklik döneminin önemine vurguda bulunmakla birlikte, dini nevrotik bir maske olarak görmemiş ve dine daha fazla önem vermiştir. din gizli bir isteğin yerine getirilmesi değil, eşyanın doğasında var olan bir unsurdur.Dinin etkisi insanların psikolojik kalıtımlarında var olan arketiplere dayanır ve dinin keşfi insanın kaderidir.
Reklam
Anladığımız kadarıyla insan varlığının temel amacı varoluş karanlığında bir ışık yakmaktır. hatta denilebilir ki bilinç dışı bizi etkilerken bilincimizdeki gelişmeler de bilinç dışını etkilemektedir
Din insanları rahatlatan duygusal tatminleri sağlamaktadır. ve dinin bu yönü entelektüel tartışmalarla engellenmemelidir entelektüel tartışmalar zaten böyle bir engellemeyi başaramayacaklardır başarsalar bile bu durum insana katlanılmaz sıkıntılar getirecektir.
Şükran kişinin kendisine bahşedilen değerleri itiraf etme isteği ve ortaya çıkan başarıyı bir başkasına affetme çabası olarak tanımlanmaktadır temelde Şükran herhangi bir hediye gösterilen duygusal tepkidir fedakar bir davranıştan yararlanan birinin hissettiği takdir duygusudur
McCullough ve diğerleri (2002)yaptıkları bir araştırmada, maneviyat seviyeleri yüksek olan insanların genel dindarlıklarının daha yüksek olduğu ve daha fazla iç kaynaklı dini yönelime sahip oldukları gibi, bu insanların manevi açıdan daha Kadirşinas oldukları sonucuna ulaştılar
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.