Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kavram, Kuram ve Araştırma

Din ve Sağlık

Ali Ayten

Din ve Sağlık Gönderileri

Din ve Sağlık kitaplarını, Din ve Sağlık sözleri ve alıntılarını, Din ve Sağlık yazarlarını, Din ve Sağlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... "...kişi o kapkaranlık, sessiz gecede yalnız kaldığında, zihninde sadece geçmiş yılların hesabını yapan düşünceleri vardır. Kişi o anda, yaşadığı nahoş olayların acımasızca zamanın nasıl ilerlediğine işaret ettiğini ve sevdiği, sahip olduğu, arzuladığı ve uğruna çaba harcadığı her şeyi karşı koyulmaz şekilde yutacak o karanlığın duvarını görür. Sonra hayata dair derinlik denen her şeyin sinsice yeri bulunmaz bir yere saklandığını fark eder ve korku uyku tutmayan o kişiyi boğucu bir örtü gibi sarar..." (Jung, 1981: s. 127).
... Özellikle cezalandırıcı bir Tanrı tasavvurunun şekillendirdiği dindarlık türü, kaygı düzeyinin azalmasına katkıda bulunmaz. Hatta böyle bir dindarlığın kaygıyı artıracağı bile düşünülebilir.
Reklam
... "Ölüm ilahi bir atiyye olunca kötü bir sey olamaz. Kötü olan ondan korkmaktır. Ölümden korkan ölüme ve onun hakikatine cahil olandır. Ölümün hakikati ise nefsin bedenden ayrılmasıdır. Bu ayrılışta nefs için bir dağılma ve bozulma yoktur..." (İbni Sina, 1959).
... "Kişi uzun süren aralıksız kaygıya maruz kalırsa bedeni psikosomatik hastalıkların hedef tahtası haline gelebilir." Rollo May
... "Din her ne kadar da ruhsal iyileşmeyi ve hastalıktan korunmayı temel amacı olarak görmese de insanlara başka hiçbir yerde bulamayacakları güven, korunma ve bağlanma hissi vererek sonuçları bakımından psikohijyenik ve neredeyse psikoterapik etki yaratabilmektedir. Aşkınlık ve mutlakiyette bir güven ve bağlanma doğurabilmektedir" (Frankl, 2014: 72).
... Dindarlık bazen sağlık açısından olumlu rol oynarken bazen etkisiz kalabilmektedir. Hatta bazı durumlarda dinin yanlış yorumlanmasıyla ortaya çıkan dindarlık türleri bireydeki stres, kaygı ve depresif eğilimleri artırabilir.
Reklam
168 syf.
8/10 puan verdi
·
25 günde okudu
Dünyanın pek çok bölgesinde hakim olan İslam ile Batı'da özellikle Yahudilik ve Hıristiyanlık üzerinden yürütülen dinî-manevî inanç düşüncesinin pratikte yaşama neler katabileceğine dâir oldukça kaliteli bir kavram-kuram-araştırma eseri idi. Elbette farklı dinlerden bakış açılarına da değinilmiş yeri geldikçe. Mevcut araştırmalar üzerinden yürütülmüş bir meta analiz tadında fakat tamamen akademik olamayacak kadar da bireysel fikirlerden izler taşıyor. Bugün modern toplumun içinde çırpındığı güncel sağlık problemleri ve dini başa çıkma yöntemlerinin bireyin sağlığına etkileri ele alınmış. Dinî inancın beslenme, bağımlılık, hastalıklardan korunma gibi konularda ne gibi iradî gelişmelere ön ayak olabileceği göz önünde bulundurulmuş. Özellikle bağımlılık ile mücadelede ve tedavi sonrası süreçte dinin sosyal boyutunun kişiyi topluma kazandırmak bakımından ne denli önemli ve etkili olabileceği veya rehabilitasyon merkezlerine; hastane, cezaevi, yetimhane, huzurevi, kadın sığınma evi gibi kurumlara dini/manevi yöntemlerle destek vermenin faydaları araştırmalar üzerinden değerlendirilmeye çalışılmış. Bu konu elbette birçok alanda olduğu gibi multidisipliner bir çalışma gerektirmektedir; bu bağlamda tıp, psikoloji ve din branşları ortak bir payda olan "insan" mefhumunda birleşmeli ve bir sentez ortaya koymak için çabalamalıdır. Eminim bu çabanın sonucu olarak tedavi süreçlerinde bireye yönelik ve toplumsal anlamda ciddi ilerlemeler kaydedilecektir ve literatürde önemli araştırmalara yer açacaktır. İlgi duyanlar ve alanı ile ilişikili olduğunu düşünenler okuyabilir, farklı bakış açıları kazandırdı şahsım adına.
Din ve Sağlık
Din ve SağlıkAli Ayten · Marmara Akademi Yayınları · 201833 okunma