Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dini Kavramlar Sözlüğü

Kolektif

Dini Kavramlar Sözlüğü Gönderileri

Dini Kavramlar Sözlüğü kitaplarını, Dini Kavramlar Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, Dini Kavramlar Sözlüğü yazarlarını, Dini Kavramlar Sözlüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şirk
Sözlükte "bir şeyi ortak yapmak, birden fazla kişiye tahsis etmek, ortak kabul etmek ve ortak saymak" manalarına gelen şirk, istilahta, Yüce Allah'ın ilahlığında, sıfat ve fiillerinde ve Rab oluşunda ortağı, benzeri ve eşinin olduğunu kabul etmeyi ifade eder. Yapılan ibadetlerde Allah'tan gayrısını gözetme ve riya gibi kötü hasletler için de şirk kelimesi kullanılmıştır. Allah'a şirk koşmak günahların en büyüğüdür (Buhari, Edeb, 6, Müslim, Iman, 38). Şirk ve küfrün Allah tarafından bağışlanmayacağı bildirilmektedir: "Şüphesiz ki Allah, kendisine eş koşulmasını asla bağışlamaz, bundan başkasını (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah'a ortak koşarsa, gerçekten pek büyük bir günah işlemiş olur." (Nisà, 4/48, 116). (bk. Müşrik) (F.K.)
Sayfa 619 - DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIGI YAYINLARIKitabı okudu
ŞİRÂ
Sözlükte "satın almak ve satmak" anlamına gelen şira, bir fıkıh terimi olarak alışveriş akdini ifade etmektedir. (bk. Bey', Büyü') (İ.P.)
Sayfa 619Kitabı okudu
Reklam
Te'vîl
Te'vîl; geri dönme anlamındaki "evl" kökünden gelir. Bu kavram sözlükte; açıklamak ve beyan etmek; istilahta, çok anlamlı kelime ve cümlelerdeki anlamlardan birini tercih etmek demektir. Tefsîr ilminde te'vil, âyetlerdeki olası anlamlardan birini, âyetin bağlamı ve Kur'ân bütünlüğü dikkate alınarak tercih etmek anlamında kullanılır.
Sayfa 640 - DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIGI YAYINLARIKitabı okudu
Tefsir
Tefsîr kelimesi "fesr" veya "sefr" kelimesinden türemiştir. Fesr; sözlükte doktorun hastalığı teşhis için suya (idrara, kana, balgama) bakması, bir şeyi beyan etmek, keşfetmek, üzeri kapalı bir şeyi açmak; sefr ise, kapalı bir şeyi açmak, aydınlatmak ve keş fetmek anlamlarına gelir. Istilahta; anlamı kapalı olana, manası zor anla şılan sözden ne kastedildiğini açıklama demektir.
Sayfa 640 - DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIGI YAYINLARIKitabı okudu
TEFSIR USULÜ
Usul; metot, yöntem, ilke, esas, kural demektir. Tefsîr usulü, Kur'ân-1 anlamak, yorumlamak, açıklamak ve îzah etmek için takip edilmesi gereken esas ve yöntemleri konu edinen bir metodoloji bilim dalıdır.
Sayfa 640 - DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIGI YAYINLARIKitabı okudu
53 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.