Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dinin Kısa Tarihi

Richard Holloway

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hiç kimse görmek is­temeyenler kadar kör değildir.
Sayfa 152Kitabı okudu
İbrahim putları insanlar tarafından üretildi­ği için reddetmiş ve onlara kutsallık atfetmenin saçma olduğu sonucuna ulaşmıştır. Peki ama aynı mantıkla Tanrı hakkındaki fikirlerimiz de insan ürünü değil midir? Onları odun ve taştan ellerimiz­le şekillendirmesek bile, sözcüklerimiz ve fikirleri­mizle zihnimizde şekillendiririz. Bu nedenle onlar hakkındaki iddialar konusunda ihtiyatlı davran­mamız gerekir. Bu iddialardan bazılarının ne kadar tehlikeli olabileceğini şimdiden gördük. Tanrıların bizden çocuklarımızı kurban etmemizi isteyebilme­si, dinin insan topluluğunun düşmanı olabileceğini gösterir. Tanrı'nın İbrahim'i sınaması, hiç değilse insanların "yukarıdan" geldiğini düşündüğü bir emri uygulamak için hemen her şeyi göze alabile­ceğinin bir ispatıdır. Ve bazen din adına hemen her şey yapılmıştır.
Reklam
İslam sözcü­ğü Arapçada Müslüman sözcüğünün köküdür ve "Tanrı'nın iradesine boyun eğmek" anlamına gelir.
Sayfa 187Kitabı okudu
Konfüçyüs, Altın Kural olarak bilinen ilkenin ilk ifadelerinden birini ortaya koyar: "Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle dav­ran" ya da "Kendine yapılmasını istemediğin şeyleri başkalarına yapma."
Sayfa 118Kitabı okudu
Din nedir? Nereden kaynaklanır? İnsanın zihnin­den yani bizden kaynaklanır. Dünya üzerindeki di­ğer canlılar görünüşe göre bir dine ihtiyaç duymaz. Bilebildiğimiz kadarıyla bir din geliştirmediler. Tam da bu nedenle kendi hayatlarıyla daha barışık­lar. İçgüdülerine göre hareket ediyorlar. Hiç düşün­meden kendilerini varoluşun akışına bırakıyorlar. İnsan bu şekilde yaşayabilme yeteneğini kaybet­ti.
İsrail'in tanrısı, siyasetçiler tarafından iktidar oyunlarında kullanılacak bir put değildi. İsrailo­ğulları da diğer halklar gibi bir halk değildi. Kutsal bir halktı ve dünyadaki yegane amacı Tanrı'ya hiz­met etmekti. Halbuki bölgedeki iktidar oyunlarına saplanıp kalmışlardı. Tanrı da onları Babil'e sürgü­ne göndererek cezalandırmıştı. Ezekiel'in İsrailoğullarının günahlarından dola­yı sürgün edildiklerini söylemesi, din tarihinde bir başka ilginç fikri gündeme getirdi. İsrail halkı ya­şadıkları bölgedeki iktidar mücadelelerinde ne za­man mağdur olsa da peygamberler çekilen acılar­dan dolayı onları boyunduruk altına alan orduları değil Tanrı'ya sadakatsiz olan İsrail halkını sorum­lu tutuyordu. Bunun sonucunda başınıza kötü bir şey gelirse bunun kötü talih değil, günahlarınızın bedeli olduğu fikri doğdu.
Reklam
Zamanı sonsuz bir döngü olarak gören ve ruhun bu döngüden kurtulup mutlu hiçliğe kaçmak için mü­cadele ettiğini düşünen Hint bilgelerin aksine, Ya­hudi düşünürlere göre zaman Tanrı tarafından fır­latılan bir oktu ve hedefine varınca duracaktı. Da­niel bunun vaktinin neredeyse geldiğini düşünmüş­tü. Zamanın akışı son bulduğunda İsrailoğullarının çektiği acılar son bulacaktı. Bunun ardından bütün ölüler mezarlarından kalkıp yaratıcılarını görecek ve onun yargısına tabi olacaktı. Daniel, ölümden sonraki hayat ve her şeyin Tanrı'nın yasasına göre değerlendirileceği hesap günü inancını İsrail'e ilk kez getirmiş oldu.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.