İlk Yayın Tarihi:
Ekim 2021
Nubihar Yayınları

İnceleme + Notlar
2022 7. kitabı
Kitapta ilk sayfalarda yazara ait bilgiler verilmiş. sonraki kısımda kitaptaki en önemli ve en uzun şiirlerin konuları ve açıklamaları yapılmış.Böylelikle şiiri okumadan önce Şiirin konusuna ve olayına hakim olunuyor. En önemli ve uzun şiirleri 6 adettir ve en az 300 sayfa civarına tekabül ediyor( türkçe ve kürtçe sayfalar toplamı) Tüm şiirler 16. ve 17. Yüzyılda yazılmıştır Kitabın baskısı ve kalitesi çok iyiydi.2 dilde yazılmış. Feqiye Teyran’a ait olan tüm kürtçe şiirler ve beyitlere ait olan bu kitap Ali Karadeniz tarafından Türkçe çevirisi yapılarak hazırlanmış. Kitabın sol tarafında orijinal hali olan kürtçe şiirlere yer verilmiş, sağ tarafında ise türkçe çevirisi var ve çok güzel çevrilmiş.Esere çok büyük emek verilmiş.Teşekkür ediyorum emek harcayanlara ve vesile olanlara. İlgili olanlara tavsiye ederim.Kitaplıktaki önemli ve tarihi eserlerden biri olacaktır. Diğer notlar : ( ilk 15 sayfa ) Feqiyê Teyran Hayatı : Asıl adı Muhammed’dir. 16.yüzyılda doğmuştur. Doğum yeri Van’a bağlı Müküs(Bahçesaray) ilçesinin Warezuz köyünde doğdu. Soy olarak Müküs beylerine dayandığı tahmin ediliyor. Dılo Rabe şiirine bakılınca 1631 yılında vefat ettiği anlaşılıyor.Mezartaşında ise 1632 yazıyor. Mezarı yakın zamanda bulunmuştur ve Bitlis’in Hizan ilçesinin Şandis( Dayılar) köyündedir Şiirlerinde Feqiye Teyran adını kullanır ve onunla ünlenir, anılır. Feqiye Teyran : “Kuşların öğrencisi” veya “öğretisini kuşlardan öğrenen” anlamlarına geliyor. Şiirleri ve zihniyeti yapı olarak Yunus Emre ile neredeyse aynıdır. Kitaptaki en önemli şiirler : Su kasidesi / Ey Av û Av Şeyh San’an/ Şêx Sen’an Bersis-i Abit/ Zembilfıroş Dımdım Kalesi/ Şerre Dımdım
Kurdî
DiwanFeqiyê Teyran · Nubihar Yayınları · 035 okunma

Feqiyê TeyranYazar · 4 kitap
Kürt Tasavvufi Halk Edebiyatının ilk temsilcilerindendir.Feqıyê Teyran;Aşkın ve Sevginin Şairi olarak da anılmaktadır. 1590 yılında Miks’te (Bahçesaray) doğan şair, masal ve destan yazarı Feqîyê Teyran’ın asıl adı Mihemed’dir. En önemli eseri Hespê Reş'tir (Kara At). Bu eser 1965’te Moskova’da Kürtçe-Rusça olarak yayınlanmıştır. Şêxê Senan (Senan Şeyhi) ve Qiseya Bersiyayî de (Bersiyay'ın Öyküsü) önemli eserlerindendir. 1660 yılında hayata gözlerini yumdu. Feqîyê Teyran lakabının Türkçe karşılığı ise, “Kuşların öğrencisi”dir.