Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Doğa ve Dil Üzerine

Noam Chomsky

Doğa ve Dil Üzerine Gönderileri

Doğa ve Dil Üzerine kitaplarını, Doğa ve Dil Üzerine sözleri ve alıntılarını, Doğa ve Dil Üzerine yazarlarını, Doğa ve Dil Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genelde zihin-beden sorununa çözüm olarak "spekülasyonlar" sunulur, ama bunlar hiç işe yaramaz; çünkü sorunun üç yüz yıldır hiçbir tutarlı tanımlaması yapılamamıştır.
Darwin de aynı fikirde olduğunu açıkladı ve retorik yaparak "beynin bir salgısı olan düşünce, maddenin bir özelliği olan yerçekiminden neden daha şaşılacak bir şeydir ve zihinleri neden meşgul eder?" sorusunu sordu.
Reklam
Descartes da kendi zihin ve zihin-beden ikiliği kuramını mekanik felsefe çerçevesinde geliştirmişti ve bu kuram hâlâ zihinsel yapımız üzerine yapılan tartışmaların klasik konusudur. Şahsen ben bu kuramın büyük bir yanlış anlama olduğuna inanıyorum. Descartes'ın kendisi de, mantıklı bir açıklama yolu bulma arayışındaydı. Organik ve organik olmayan dünyanın mekanik felsefeye göre açıklanabileceğini göstermek istiyordu. Ancak insan doğasının temel özelliklerinin bu sınırları aştığını ve bu terimlerle anlatılamayacağını savundu. Temel örneği ise, insan dili ve özellikle de düşüncelerimizi yeni ve sınırsız yollarla ifade etmek için kullandığımız o "muhteşem buluş"tu. Ona göre bu sonsuz ifadeler, bedensel durumumuz tarafından kısıtlandırılır, ama bedenimiz tarafından belirlenmez; koşullara uyum sağlar ama koşullar nedeniyle ortaya çıkmaz: İşte bu önemli bir ayırımdır.
Galileo, insan dilinin temel niteliğini ve onun en önemli özelliğini, yani "sınırsız düşünceler zincirini dile getirmek için sınırlı sayıda araçların kullanıldığını" fark eden ilk kişidir herhalde.
Neo liberalizmin aslında ne yeni ne de liberal olduğu sonucuna varırız. Neoliberal rejim karar yetkisini ulusal hükümetlerden alıp yatırımcı ve bankerlerden oluşan ve genellikle büyük şirketlerde var olan "Sözde meclise" vererek halkın egemenliğini zaafa uğratmaktadır.
G.Orwell'e göre özgür İngiltere'de sansür çoğunlukla gönüllü nitelik taşır. Resmi bir yasaya gerek olmadan, genel nitelik taşımayan düşünceler susturulabilir ve uygunsuz gerçekler karanlıkta bırakılabilir. Sonuç olarak "Egemen olan geleneği meydan okuyan biri kendini şaşırtıcı bir şekilde susturulmuş bulur."
Reklam
Her şey neyse odur bizim düşledigimiz şeyler değildir.
Dil doğal bir nesne, beyinde fiziksel bir temsili olan insan zihninin bir öğesi ve bu türe bağışlanmış yetilerin bir parçasıdır.
Sayfa 13 - Sözcükler Yayınevi. 4. Baskı. Ekim 2018. Çev: Ayşe Banu Karadağ.
255 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
Başlangıç seviyesi için ağır bir kitap / Çeviri Eleştiri
Noam Chomsky
Noam Chomsky
'nin dil hakkındaki fikirlerini merak ediyordum, bu kitabı o yüzden aldım fakat dilbilim konusunda bir altyapınız yoksa kitabı anlamak çok güç. Başlangıç seviyesi için pek uygun bir kitap değil. Dilbilim alanında çalışan insanlara hitap edecek şekilde hazırlanmış sanırım. Pek çok teorik kavram kullanılıyor ve bunlara dair yeterli açıklama verilmiyor. Çeviri ile ilgili yorumlar ise şu şekilde: Zaten ağır kavramlarla ilerleyen bir kitapta bir de Türkçe karşılıklar seçilirken çok yaygın kullanılmayan Öztürkçe kelimeler seçilmiş. Bu tercih kitabın anlaşılmasını daha da güçleştiriyor. Kavram çevirilerinde de ciddi hatalar var. Örneğin, Frege'nin "Sinn" kavramı Almanca bir kelime olmasına rağmen "günah" olarak çevrilmiş. Kelime aslında "duyu" anlamında kullanılıyor.
Doğa ve Dil Üzerine
Doğa ve Dil ÜzerineNoam Chomsky · Sözcükler Yayınları · 201038 okunma
"Evrendeki her şey doğal seçilimle oluşmuştur ancak Tanrı, X bir şeyi yaratmak için gereklidir." Bu anlamsız savın bir mantığı yoktur, ama kendi içinde tutarsız bir sav da değildir bu. Öte yandan, katışıksız bir doğal seçilime inanç tamamen mantık dışıdır; bu, asla öyle gerçekleşemeyecek olan seçilim sürecinin rastgele olacağını varsaymaktadır. Her zaman ne olup bittiği, en azından bir dereceye kadar, fizik kuralları tarafından belirlenir.
Sayfa 182Kitabı okudu
Reklam
MIT'de fizik yöntem bilimi diye bir ders yoktur. Bildiğim kadarıyla yöntem bilim dersi olan tek alan psikolojidir. Eğer psikoloji bölümündeyseniz yöntem bilim derslerini alırsınız ama fizik ya da kimya bölümünde iseniz alamazsınız. Yöntem bilim neredeyse iliklerinize kadar işler. Aslında bilimi öğrenmek, ayakkabıcılığı öğrenmekle büyük bir benzerlik gösterir. Bir ustayla çalışırsınız, ayakkabının nasıl yapıldığını kavrarsınız ya da kavrayamazsınız. Eğer işi kavradıysanız ayakkabıyı yapabilirsiniz; kavrayamadıysanız iyi bir ayakkabı yapımcısı değilsiniz demektir. Kimse size ayakkabının nasıl yapılacağını öğretmez; kimse yapılışını nasıl öğreteceğini de bilemez.
Sayfa 134Kitabı okudu
Fizik öyle bir durumda ki şu an evrende olup bitenlerin %90'ı karanlık meseleler olarak adlandırılıyor. Karanlık deniliyor, çünkü ne olduğu bilinmiyor, bulunmuyor; ancak o orada ve bulunmak zorunda; tersi durumda fizik kuralları işlemez. Başka bir deyişle bizler, evrende olan bitenin %90'ınu bir şekilde bilmediğimizi farz ederek mutlu mesut yaşamaya devam ediyoruz. Bu durum şimdilerde normal karşılanıyor; ancak Galileo zamanında çok hoş karşılanmıyordu.
Sayfa 130Kitabı okudu
Steven Pinker da, "Darwin'in dil evrimi açıklamasının olası tek açıklama olduğunu" ileri sürerek, "doğal seçilim dil gibi bir olgunun karmaşık tasarım özelliklerini açıklayacak tek mekanizma olduğunu gösteriyor" der.
Sayfa 105Kitabı okudu
Sağduyu, Newton'un buluşlarının yanı sıra Gelileo tarafından ve genel olarak modern bilimin başlangıcında tasavvur edilen "anlaşılabilirlik" talebi nedeniyle, sonunda terk edilen bir bilim standartı haline gelmiştir.
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.