"Ali Demirsoy Kitabı" Doğaperest
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Nehir Söyleşi serisinin 17. kitabı olarak yayınlanmış bir söyleşi kitabı Doğaperest. Eski editör Handan Akdemir tarafından öneriliyor ve söyleşi Figen Uyanık tarafından gerçekleştiriliyor. Bu seri 46 kitaptan oluşuyor, çoğunun yeni baskıları olmadığı için yayınevinin sayfasında bulunamıyor. Nehir Söyleşi serisi gerçekten çok kıymetli kişilere yer verilmiş bir seri, bu tarz kitapların meraklılarının göz atmasını tavsiye ederim. Doğaperest kitabı, 2006 yılında 3.000 adet baskı yaptıktan sonra, Asi Kitap Yayınevi tarafından Şubat 2020 yılında alt başlığı değiştirilip, içeriği genişletilerek tekrardan basılmış ve okuyuculara tekrardan sunulmuş. Kitap ince bir kitap değil ancak Ali Demirsoy'un kendi yazdığı kitaplarda da bir şey fark ettim ki; kitaplar sadece fiziksel olarak görünüşte kalın, (900-1000 sayfa olan ders kitapları hariç) içleri çok rahat okunur biçimde sayfa dizgisi ve mizanpaj yapılmış, hatta bana kalırsa biraz da kağıt israfı. Bu basım evinin mi, yazarın tercihi mi bilemiyorum. Aziz Nesin gelir böyle konularda aklıma, en ufak bir kağıt parçasını müsvedde olarak kullanan aşırı tutumlu biriymiş, öyle anlatırdı. "Ben cimri değilim, tutumluyum" derdi, (bende hep öyle derim) onu da buradan tebessümle andıktan sonra kitaba geri dönelim.
Ben kitabın yeterli ilgi görmediğini düşündüm (en azından 1000 Kitap uygulamasında) sadece bir okuyucu tarafından alıntılanmış, inceleme yapılmış (inceleme yazmak da ne haddimizeyse) neyse bu ayrı bir konu. Umarım 1000K buna da bir el atar da, daha rahat yorum yaparız kitaplara :)
Kitap, söyleşi şeklinde 5 bölümden oluşuyor.
Çocukluk yıllarından, anne ve babasından bahsettiği 1. bölüm, üniversite yılları ve Ankara'ya kadar ki zamanın geçtiği 2. bölüm, Doğu'ya