Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Doğu Anadolu'nun Türklüğü

Mehmet Eröz

Doğu Anadolu'nun Türklüğü Gönderileri

Doğu Anadolu'nun Türklüğü kitaplarını, Doğu Anadolu'nun Türklüğü sözleri ve alıntılarını, Doğu Anadolu'nun Türklüğü yazarlarını, Doğu Anadolu'nun Türklüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
175 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Merhum Mehmet Eröz. Pek çok konuda araştırma yapan, tarihçi ve Türkolog. Büyük ve emektar tarihçilerimizden birisi lakin o da gereken kıymeti göremeyen, kıymet görse de önemsemeyen ve çalışmalarıyla bu ülkeye hizmet edip unutulmuş bir isim. Yazdığı makaleler ve kitaplar pek çok alanda kullanılmış lakin gerektiğini önemi görmemiş. Bu vesileyle
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun TürklüğüMehmet Eröz · Ötüken Neşriyat · 201510 okunma
"Salur - Ceddim"
SALUR (Refahiye - Erzincan). Kalur (Refahiye), Salut (Yeni adı: Dereyolu) (Göle - Kars). A. Salut (A. Sallıpınar), (Sarıkamış - Kars), Y. Salut (Y. Sallıpınar) (Sarıkamış). Salut (Dedeoğlu (Kemah - Erzincan). Bilindiği gibi "Salur" 24 Oğuz boyundan biridir. Vambery, G. Jarring, Türkmenistan'daki Salur'lardan bahsetmişlerdir. İran ve Anadolu'da, Salur'ların oynadığı rol hakkında geniş ve zengin bilgiyi Prof. Faruk Sümer'in Oğuzlar kitabında bulmak mümkündür. Köprülü'de, Salur'lardan bahsetmiştir. "Salut" da Salur'un bozulmuş şekli olabileceği gibi "Salu" kelimesinden de gelmiş olabilir. Salu, eski Uygur Türklerinde bir erkek adıdır. Salu ismindeki şahsın oymağı da aynı adı alır ve köye yerleşince aynı isim devam edebilir. İleri sürdüğümüz iki görüş de birer ihtimaldir, bir faraziyeden öteye geçmemektedir."
Sayfa 133Kitabı okudu
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
Yoğun propagandaya maruz kalan toplumun, öz kültürünü unutma süreçlerini , yaşadığı kültürün İslamiyet öncesi Türk kültürünün devamlılığı niteliği taşıdığını, yaşadıkları bölgelere verdikleri isimler, kıyafetlerde seçilen renkler, göçebe yaşamda kullanılan araç ve gereçlere verilen isimler, yada yiyecekler ve bir toplumun dilinde değişmeyecek olan en eski kelimeler (aile ve akraba isimlendirmeleri), konuşulan dilin yapısı ve daha nice önemli bilgi toplumun en alt tabakasına inilerek araştırılmış ve okuyucuya sunulmuştur. Okumak bilmek gerekmektedir. Binlerce yıllık birlikteliği propanganda yoluyla yıkmak isteyen hain odaklara bir cevap niteliğindedir.
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun TürklüğüMehmet Eröz · Ötüken Neşriyat · 198210 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğu Anadolu’nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Mehmet Eröz
Mehmet Eröz
Ülkenin doğusundan gelen ve geldiğim köyde Türkçeden başka dil konuşulmamasına rağmen. Ben bile şüpheye düşmüştüm biz hangi millete mensupuz.Şimdiyse okuyup araştırdıkça kitapta bahsedildiği gibi, doğu Anadolunun Türklük bakımından  batı Anadoludan eksik hiçbir yönünün olmadığını görüyorum. Şüpheye düşmemizin asıl nedeni
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun TürklüğüMehmet Eröz · Ötüken Neşriyat · 198210 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
"Okumuşumuz olsun, cahilimiz olsun, Doğu illeri halkına hemen «Kürt» der, çıkar. Hiç hatırına getirmez ve hatta bilmez ki, Doğu illerinde yerli şehir Türkleri, Türkmenler, Karapapaklılar, Azerilerde yaşamaktadır." diye haklı bir sitemle başlar kitap. Sonra emekle özveriyle araştırılan yerler, bu yerlerin isimlerinin önceki adı ve o adın kökeni ve en önemlisi sonradan bu yer isimlerinin değiştirilip yeni isimler verilmesi vb. hakkında bilgiler verilmiş. Bu bilgilerde sistematik ve alfabetik bir şekilde kitap haline getirilmiş. Verilen bilgileri kanıtlamak için ise genelde dilden yararlanılmış. Dil mi .? deyip geçmeyin hemen. Aslında önemsiz gibi duran bir isim değiştirmesi dahi o yerin önce hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığından tutundan da şu anki kültürünü de dahil etkileyebiliyor. Yazarımız da özellikle bu konuya dikkat çekiyor. Ve bunları titizlikle araştırıp önümüze koyuyor. Ve hatta büyük yazarlardan da (Ziya Gökalp gibi) ara ara faydalanılmış. Yazarın iddiası sonrası Kürt soyunu iyice araştırdım. Vardığım sonuç nedir derseniz hemen ekliyeyim; "Kürt, Türk'ün yıllar evvel kaçırılan öz kardeşidir..."
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun TürklüğüMehmet Eröz · Ötüken Neşriyat · 198210 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Kitap belki 200 yıldır oynanan oyunlar neticesinde birbirine yabancılaştırılıp düşman edilmiş özbeöz iki kardeşin gözünü açmak için kaleme alınmış bilimsel bir çalışma. Yıllardır Van’da yaşayan biri olarak kitapta anlatılanların birçoğunu zaten gözlemlemiştim. Kitabı okurken benim düşündüğüm şeylerin yazarca teyit ediliyor olması beni hem mutlu
Doğu Anadolu'nun Türklüğü
Doğu Anadolu'nun TürklüğüMehmet Eröz · Ötüken Neşriyat · 198210 okunma
Reklam
Doğu Anadolu, Türkistan kadar, Azerbaycan kadar ve Türkiye’nin diğer her hangi bir bölgesi kadar Türktür. Oradaki köyleri Türk uruklarının çeşitli oymakları kurmuş ve Türk töre ve geleneğine göre isimlendirmişlerdir. Kem gözler, gayri ilmi iddialar, bu vesikalar önünde tesirsiz kalmaya mahkûmdur.
Sayfa 214 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
• Siverek kazasında 60 - 70 kadar Karakeçili köyü vardır, ayrıca kasabanın içinde bir Karakeçili mahallesi bulunmaktadır.
Sayfa 80 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
• "Börksüz baş olmaz, Tat'sız Türk olmaz." •
Sayfa 52 - Ötüken Neşriyat - Kaşgarlı Mahmut (Tat, Yabancı demektir.)Kitabı okudu
Gürpınar, Başkale ve Erciş'te (Van) oturan, "Bürükiler'in ileri gelen ailelerinden birinin adı "Kartal" dır. Eğer bu kelime Kurmanççada "Kartal" mânâsına geliyorsa, Kazak Türklerinin "Bürküt" (kartal) benziyor demektir. Öyle değilse "Börü" (kurt) kelimesiyle münasebeti aranmalıdır.
Sayfa 53 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
• Amasya Tarihi'nde "Kürt" kelimesinin Öztürkçe olduğu ve Mısır Türk beylerinden birkaçının da "Kürt" adını taşıdığı söyleniyor. Bizim de savunduğumuz görüş budur.
Sayfa 39 - Ötüken neşriyat - (Amasya Tarihi - Hüsamettin Yaşar - c.III, s. 18)Kitabı okudu
Kanuni devrinde, Oğuz boylarından Beydili Boyu, kırk oymaktan ibaretti ve bu kırk oymaktan birinin adı "Kürtler Oymağı" idi.
Sayfa 36 - Ötüken Neşriyat - Faruk Sümer "Bozoklu Oğuz Boylarına Dair"Kitabı okudu
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.