Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gericilik Nedir?

Doğu Batı - Sayı 3

Doğu Batı Düşünce Dergisi

Doğu Batı - Sayı 3 Sözleri ve Alıntıları

Doğu Batı - Sayı 3 sözleri ve alıntılarını, Doğu Batı - Sayı 3 kitap alıntılarını, Doğu Batı - Sayı 3 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan dönüşümler geçirmeden anlayamaz. Anlamadan dönüşemez. Anlamışsanız aynı kalamazsınız.
Reklam
Yobaz bilmeyendir.Değişimin anlaşılması için dönüşüm gerektiğinin farkında değildir.
"Çıkarların ışığında yorumlanan ve etkin ilişkilerde yaşanan bir dünyada deviniriz." -Rüdiger Bubner
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Evren değişendir.Değişimi içinde onu anlamak,onunla yaşamak zorundayız.
Her türlü toplumsal faaliyetten uzak tutulan kadın evlenerek toplumda bir yer sahibi oluyor ve kocasının mevkiine göre bir statü ediniyordu. Bu yüzden evlenmemiş veyahut boşanmış kadınlar böylece toplumda evli kadınlara nazaran daha değersiz ve önemsiz addediliyordu.
Hilmi Ziya Ülken, irtica üzerine bir yazısında bu farklılığı şu şekilde ifade eder: "Batı'da değişimler toplumun alt kesimlerinden gelip mevcut iktidarları sarsmıştır, o nedenle gericilik adı verilen tepkiler, reactionlar iktidar mevkiinden yukarıdan geldiği halde, Orta Doğu 'da halktan gelmektedir. Batı'da reaction şuurlu bir şekilde siyasi, içtimai bir cereyan, asri silah­ lara sahip bir düşünce tarzı olduğu hâlde, Doğu'da "irtica" cemiyetin bi­ricik çıkar yolu olan hareketi taassup ve skolastikle, bilgisiz kütle ho­murtusu ile karşılayan müphem, tarifsiz ve sistemsiz bir cereyan olarak kaldığı için pejoratif bir manada kullanmıştır. "
O halde, irtica diye adlandırılan ve dinsel söylem etrafında oluşan me­sele, hem bir modern / seküler toplum tasarısının, hem bir kültür savaşının, hem gündelik iktidar mücadelelerinin, hem de daha genel anlamda, siyasal iktidarın toplumsal eleştirilere karşı direncinin konusu olmak durumundadır.
Reklam
II. Meşrutiyet, istikameti giderek belirginleşmekle birlikte, doğrudan İslamiyet'i veya dini karşısına alamamıştır, derecesi oldukça farklı olmakla birlikte, aynı şey Cumhuriyet kurulurken de geçerliydi. Din lafı dilden düşü­rülmeden ilan edilen Meşrutiyet ve "...Cumhuriyet idaresi Şeriat-ı İslamiye'ye en uygun olan bir hükümet tarzıdır" diyerek kurulan Cumhuri­yet idaresinde, dini gerekçelerle ileri sürülen şeyleri savuşturmak kolay olmamış ve bu durum ciddi bir kafa karışıklığına neden olmuştur. Asıl hedeflenenin dinin toplumsal hayatı düzenlemekten çıkması olduğunun baştan açıkça ifade edilememesi, din adına taleplerin dini suistimal etmek olarak nitelendirilmesine yol açmıştır. Bunun en önemli nedeni, Batı'da yaşanan dinsel düşünce ve kurumlarla hesaplaşma, mücadele gibi süreçlerin bu top­lumda hakkıyla yaşanmaması olsa gerektir.
Her seferinde zihin bu çabasıyla,ona öğretileni aşıp gerçeği gerçeğin gözünden görmek ister.
Sayfa 103Kitabı okudu
İslâmcı bir hükümet seçimlerle görevinden uzaklaştırılabilir mi?
Değişen evrenin değişiminin ardından, değişmeyen bir yapısı var mı?
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.