Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Akıl Tutulması Çağı - 1

Doğu Batı - Sayı 96 (Şubat-Mart-Nisan 2021)

Doğu Batı Düşünce Dergisi

Doğu Batı - Sayı 96 (Şubat-Mart-Nisan 2021) Sözleri ve Alıntıları

Doğu Batı - Sayı 96 (Şubat-Mart-Nisan 2021) sözleri ve alıntılarını, Doğu Batı - Sayı 96 (Şubat-Mart-Nisan 2021) kitap alıntılarını, Doğu Batı - Sayı 96 (Şubat-Mart-Nisan 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Giderek örgütler daha çok, bireyler daha az bilgili hale geliyor; artık silikon hafızalarda daha fazla, insan beyninde daha az bilgi birikiyor.
Frank Pasquale, bir zamanlar dünyadaki en güçlü merkez bankalarından birinde idarecilik yapmış olan Alan Greenspan'in, bugünün piyasalarının Adam Smith'in "görünmez eli"nin yeni versiyonu olarak görülebilecek bir "giderilmez opaklık" marifetiyle idare edilmekte olduğuna ve düzenliyiciler de dahil olmak üzere hiç kimsenin modern finans sisteminin iç işleyişine vâkıf olamayacağına dair iddiasını gidebileceği en uç noktaya götürüp bugün bir "kara kutu toplumu"nda yaşadığımızı ileri sürdü. Ona göre, biz bu " kara kutu"nun girdilerini ve çıktılarını gözlemleyebiliriz fakat ilkinin nasıl olup da ikincisine dönüştüğünü asla göremeyiz. Dahası Pasquale, çağdaş dünyanın giderek daha bir "tek yönlü ayna"ya benzediğini düşünür: şirketler, kurumlar ve devletler tarafından giderek daha fazla izlenirken, bizim onlara dair neredeyse hiçbir izlenimimiz yok gibidir.
Reklam
İşlevsel dünyanın büyüsüne kapılan her şey gibi, felsefe de nihayetinde kendine türlü işlevler icat edip genel temayüle ayak uydurmuştur. Ulus Baker'in de işaret ettiği gibi, bugün şirketlerden köşe yazarlarına hemen her türden kişinin, hemen herkesin birer felsefesi vardır. Ve biz bugün, iktisattan siyasete, tarihten sanata hemen her şeyin, hatta hislerin —korkunun, kaygının, neşenin, sıkıntının, kederin — bile felsefesine sahibiz, fakat bizatihi felsefe hariç. Hâlâ felsefe diye bir şey var elbette, fakat bu artık Marx'ın dünyayı değiştirmeye davet ettiği felsefe değil, hattâ —dünyayı değiştirmeye yönelik her türden çabanın boşa çıkmasının ardından— Adorno'nun, geri dönüp yeniden dünyayı yorumlamaya ikna etmeye çabaladığı felsefe bile değildir. Hayatı sorgulayıp ona yol gösterme iddiasından vazgeçmiş, aksine sadece hayata ayak uydurmaya çabalayan, dünya ile değil kendi ürünleriyle meşgul atıl bir faaliyete dönüşmüştür.