Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İstanbul,Filistin,Mısır

Doğu'ya Seyahat

Ida Laura Pfeiffer
Gençlik yıllarından itibaren uzak ülkeleri, en çok da Kutsal Toprakları gezip görmek en büyük arzusuydu. Ne var ki kadınların denizaşırı seyahate çıkmadıkları bir çağda yaşıyordu. Londra’daki Kraliyet Coğrafya Derneği’ne yaptığı başvurusu, kadınların katılımı yasak olduğundan reddedilmişti. Arkadaşlarına Kudüs’ü ziyaret etmek istediğinden bahsettiğinde, kimse onun böyle bir işe kalkışacağına ihtimal vermemişti. Fakat o, tüm bunlara göğüs gerecek bir cesaret ve dirayete sahipti. Avusturyalı kâşif ve seyyah Ida Pfeiffer, çevresindekilere uzun süredir yazıştığı İstanbullu bir arkadaşını ziyaret edeceğini söyleyerek 22 Mart 1842’de bindiği buharlı gemiyle Viyana’dan yola çıktı. Varış noktasını kimseyle paylaşmayıp pasaportunu dahi herkesten gizledi. Tuna Nehri’nden Karadeniz’e uzanarak “Hilâl’in Şehri” İstanbul’a vardı. Bursa, Beyrut, Yafa, Ölü Deniz, Kudüs, Nâsıra, Şam, Baalbek, Lübnan, İskenderiye ve Kahire’yi ziyaret etti. Süveyş Kanalı’ndan çölü geçerek Kızıldeniz’e ulaştı. Mısır’dan sonra tüm İtalya’yı gezdi. Nihayet 1842 Aralık’ında Sicilya üzerinden ülkesine döndü. Yolculuğu boyunca sıcaktan, susuzluktan ve seyahatin zorluklarından fazlasıyla bitkin düşse de günlüğüne notlar almayı asla ihmal etmedi. İşte Doğu’ya Seyahat, Pfeiffer’in ilk kez 1843’te yayımlanan seyahat notlarından oluşuyor. Gezdiği şehirlerin tarihi, coğrafi ve kültürel hususiyetlerine dair ayrıntılı anlatımlar ve sosyal hayattan çarpıcı tablolar sunuyor. Yazar, ayrıca Avrupa’daki Müslüman algısının eksik ve çoğu zaman yanlış aksettirilmiş olduğunu kendi şahitliğiyle itiraf ediyor. Daha sonra seyahatlerine devam eden ve on iki yıl boyunca Güneydoğu Asya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika’da deniz yoluyla 240.000 kilometrelik yolculuk yapan bu cesur kadının seyahat notları, okuruna birbirinden ilginç detaylar sunuyor.
Yazar:
Ida Laura Pfeiffer
Ida Laura Pfeiffer
Çevirmen:
Şahzâde Şenay Ataç
Şahzâde Şenay Ataç
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 347Basım Tarihi: Nisan 2023Yayınevi: Ketebe YayıneviOrijinal Adı: Reise Einer Wienerin in das Heilige Land
ISBN: 9786256910331Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
347 syf.
·
Puan vermedi
·
45 günde okudu
1842 yılında çok cesur bir kadının, Ida'nın zamanın şartlarının tüm zorluklarına göğüs gererek yaptığı geniş kapsamlı bir seyahatin ayrıntılarını okuduğumuz Doğu'ya Seyahat, edebi bir kaygı gütmeyen sade bir gezi günlüğü. Yaşadığı dönemde kadınların deniz aşırı seyahate çıkması yasak olmasına rağmen pek çok toplumsal ve bürokratik engeli aşarak hayalinin peşine düşen Ida, bu hayali gerçekleştirdiği sırada 45 yaşında. Yaptığı yolculuklarda hiçbir aksaklığa boyun eğmeyişi, kararlı mizacı, yaşını kendine engel olarak görmeyişi, bütün zorlukları aşarak onca yeri o dönemde "kadın başına" keşfetmesiyle insana ümit aşılayan, seyahat şartlarının oldukça kolaylaştığı şu günlerde bize de keşfetmek için ilham veriyor. Özellikle Müslümanlar ve Türkler hakkındaki tespitleriyse oldukça adil ve tarafsız. Hatta kendi halkının bazı özelliklerine karşı oldukça acımasız. Bununla birlikte ülkemizde günümüzde de hâlâ görülen kuralsızlıkların, dağınıklığın, düzensizliğin o dönemlerde de fazlasıyla var olduğunu görmek can sıkıcı tabii . Okuyucuyu İstanbul'dan Beyrut'a, Mısır'dan Floransa'ya götüren bu eseri gezi yazılarını sevenler zevkle okuyacaktır.
Doğu'ya Seyahat
Doğu'ya SeyahatIda Laura Pfeiffer · Ketebe Yayınevi · 202319 okunma
Reklam
347 syf.
·
Puan vermedi
Gezginlerin Dünyasına Bakış
Takdir edersiniz ki bir tarihçi olarak bu kitaba vurulma sebebim İstanbul sokaklarında yürüyüş yapma imkanı vermesi. Bu seyahatin en okunası yanı da bize 19. Yüzyıl Osmanlı başkenti hakkında objektif veriler sunması. Kitap üç temel kentin (İstanbul, Filistin ve Mısır) tarihinin ve kendisinin detaylı anlatımı muhakkak insana daha önce duymadığı bilgiler katıyor. Kitabı okurken yer yer içimi daraltan 180 yıl önce var olan sorunların günümüzde de sürüyor olması. Filistin şehri aktarılırken Hz. İsa'ya dindar bir Hristiyan'ın gözünden bakabilirsiniz. Şiddetle tavsiye ederim. Esen kalınız.
Doğu'ya Seyahat
Doğu'ya SeyahatIda Laura Pfeiffer · Ketebe Yayınevi · 202319 okunma
347 syf.
9/10 puan verdi
·
16 günde okudu
son hastamı beklerken elime geçen bir kitap hakkında yazayım doğuya seyahat ismi ve viyanalı bir kadın tarafından tamamen kendi gördükleri üzerine yazılmış bir kitap 1842 de İstanbuldaki hatıralarını yazarken o anları hafızamda canlandırmam..o anlattıkça ben mutlu oluyorum türk kadınları hakkında pek iyi şeyler söylemese de kitap bi hazineyi ele geçirmişim gibi geldi bana ve bunu da konya gezim sırasında yanıma almam ayrı bi mantıklı geldi velhasıl -bayıldım-.
Doğu'ya Seyahat
Doğu'ya SeyahatIda Laura Pfeiffer · Ketebe Yayınevi · 202319 okunma
347 syf.
7/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Doğu' ya Seyahat Yıllar 1842'yi gösterdiği zaman kaşif ve seyyah olan Ida Pfeıffer, tüm zorluklara ve engellemelere rağmen Doğu'ya seyahat için yola çıkar. Gezip gördüğü şehirleri not eden Ida, edebi kaygılardan uzak bir şekilde ele aldığı bu seyahat günlüğünü yazar. En büyük hayali Kutsal Topraklar olan Ida, binbir türlü zorluğa rağmen, "Kadın Başına" seyahatini tamamlar ve gezip gördüklerini bizimle paylaşır ve ortaya tarihi bir günlük çıkar. İstanbullu bir arkadaşını ziyaret etmek için yola çıkan Ida Pfeiffer; Viyanadan yola çıkarak dünyayı turlamaya niyet eder. Istanbul'dan Beyrut'a olan seyahatini ele olan Ida, seyahatinde bütün gezip gördüğü anıları günlüğüne yazar. Bu zorlu ve bir o kadar da yorucu seyahatini cesurca sonuna kadar tamamlar Ida.. Hem de kadın başına..
Doğu'ya Seyahat
Doğu'ya SeyahatIda Laura Pfeiffer · Ketebe Yayınevi · 202319 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.