Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünya Dilleri Atlası

Roland Breton

Dünya Dilleri Atlası Sözleri ve Alıntıları

Dünya Dilleri Atlası sözleri ve alıntılarını, Dünya Dilleri Atlası kitap alıntılarını, Dünya Dilleri Atlası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Varolan diller, sadece insanlığın 'sözlü' konuşma biçimleriyle sınırlı değildir. Başka hayvan türlerinin de sesli ve/veya hareketli anlamsal sistemleri vardır. Erkeklerle kadınlar da görsel, işitsel, harekete dayalı, dokunsal göstergelere kodlanmış birçok sistem geliştirmişlerdir.
Sayfa 20 - Atlas Des Langues Du Monde, Türkçe 1'inci Baskı Ekim 2007, NTV Yayınları, ISBN: 978-975-6690-84-0Kitabı okudu
Hindistan'da ortak anlaşma dilinde Hindutwa'nın tesiri
XX. yüzyılda Rusya'yla Çin, Marksizm Leninizm'den sonra karmaşık "çok uluslu" sistemler devreye soktu; ilkininki federal, ikincisininkiyse birlikçiydi ama baskın bir dilin üstünlüğünü koruyordu her ikisi de. Rusya Federasyonu cumhuriyetlerine kendi ulusal dillerini Rus abecesinden başka türlü yazmayı yasak ederek bu olayı 2002'de daha da ileri götürdü. Daha da çeşitli bir topluluğa uygulanan, varolan tek çokdillilik örneği kesinlikle federal ve demokratik olan ama tekulusçu bir ruh ileri süren Hindistan'dır.
Reklam
Günümüzdeki karşı konulmaz küreselleşme kültürel açıdan birçok farklı sonuç doğuruyor; bunların en önemlilerinden biri insanlığın onca çeşitli dil konuşan tüm bölümleri arasında gitgide daha da gelişen ilişkiler. Ne var ki tutarlı ve sistemli bir çözümlemeden yoksun olunduğundan, günümüzde insanlar arasın­da kaç tane yaşayan dilin konuşulduğunu kimse tam olarak söyleyebilecek du­rumda değil. Ama uzmanların birkaç yıldan beri ileri sürdüklerine bakılırsa, XXI. yüzyılda yaşayan dillerde genel anlamda ve gittikçe artacak şekilde, da­ha önce insanlık tarihinde eşine rastlanmamış bir azalma görülecek.
"Bir dil, ordusu ve donanması olan bir lehçedir." Mareşal Lyautey
Ben bir harita ve dil aşığıyım; bu iki tutkunun birleşimi bana müthiş bir haz ve­riyor, hem entelektüel hem estetik anlamda.
Sino-Tibet Dilleri ve Çin'de anlaşma dili olarak Mandarince:
Çin dili kuşkusuz "lehçe" sözcüğünün kullanımı konusunda en çok tartışma yaratan dildir. 2000 yılında 1.200.000.000 kişi tarafından konuşu­lan bu dilin engin alanı üstünde doğal olarak birçok farklı kullarunu vardır. En önemlisi Çin'in büyük bölümünde konuşulan ve resmen putanghua "or­tak dil" olarak adlandırılan Mandarin dilidir. Kuzeyde, Sarı Irmak (Huang He) havasında ortaya çıkan Çin halkı yavaş yavaş Yangtze havzasına, ardın­dan güneydeki dağlık bölgelere yer­leşti; buralarda Mandaıin dilinden bü­tünüyle farklı, Mandarin dilinde oldu­ğu gibi kendi aralarında da anlaşama­yan ağızlar ortaya çıktı. Bunlar, res­men lehçe olarak tanımlandı; ama dil­bilimcilerin gözünde gerçek birer dil oluştururlar. Bu ağızlar güneydoğu­daki aşağı yukarı beş yönetim bölge­sine dağılmış durumdadır. Bunlar Şanghay'daki ve Zhejiang'daki Vu (100 milyon kişi konuşuyor), Jiang­xi'deki Gan (25 milyon kişi) ve Hunan bölgesindeki Şyanğ dilidir (50 milyon kişi). Tayvan'ın karşısındaki Fujian'ın çevresinde, başkalarıyla olduğu kadar ken­di aralarında da farklılıkları sergileyen beş Min ağzına (50 milyon kişi) rastlanır: kuzeyde (Min-Bei), doğuda (Min-Dong) ve Puxian, merkezde (Min-Zhong), güney­de ve ayrıca Tayvan'da (Min-Nan). Jiangxi'yle Guangdong yakalannda Hakka ya da Kejia (40 milyon kişi) ve son olarak da Guangdong ve Guangxi'de Yue ya da Kanton (70 milyon). Tıpkı Mandarin dilni konuşan yaklaşık 500 milyon kişiye karşı 300 milyon kişiyi temsil eden on kadar dilin oluşturduğu bir bloğa benzer bu.
Reklam
...Heinz Kloss da dilbilimsel uzaklığın (Abstand) kendiliğinden artması sürecinin, genellikle bazı leh­çelerin gerçek birer ulusal dile dönüştürülebilnıeleri amacıyla, yapılanın (Aıtsbau) farklılaştırılması yönündeki toplum ya da devlet istençleriyle luzlandığııu göstermiş­tir. Bu bir dilin ikiye bölünmesine yol açabilir - özellikle Sırp-Hırvat dili ya da Hintçe ve Urdu dilinin ortaya çıkmasını sağlayan Hindustani gibi iki farklı yazım biçimi var­sa.