Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünya Dinleri

Şinasi Gündüz

Dünya Dinleri Gönderileri

Dünya Dinleri kitaplarını, Dünya Dinleri sözleri ve alıntılarını, Dünya Dinleri yazarlarını, Dünya Dinleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Konfüçyüs tartışmasız Ruizm'in dinî, felsefî ve siyasi geleneğinin en temel figürüdür.
Sayfa 235 - Cuma Özkan
Mani:
“...Zaman zaman Allah’ın peygamberleri hikmet ve iyi amellerle gelmişlerdi bir zamanlar Buda tarafından Hind’e bir zamanlar Zerdüşt tarafından Fars diyarına ve İsa tarafından batı topraklarına getirildi son çağda peygamberlik hakikat tanrısının elçisi ben mani tarafından Babil’e getirildi ben Mesih’in müjdelediği Paraklit’im ben Nebilerin sonuncusuyum”
Sayfa 326Kitabı okudu
Reklam
Modern dönem Mecusiler arasında bir diğer önemli tartışma noktası ise Zerdüşt’ün düşüncesinin sadece Gatha’da yer aldığı ve geriye kalan Avesta edebiyatının geleneğin bir üretimi olduğu tartışmasıdır. Hintli Mecusilerin/Parsilerin katı bir şekilde Avesta’yı bir bütün şeklinde kutsal metin olarak kabul etmesine karşın İranlı ve özellikle diaspora Mecusileri buna muhaliftir zira soyut telkinler içeren ve dini pratiklerden yoksun Gatha’nın kabulü Zerdüşt’ün bir dinden öte bir felsefe inşa ettiği iddiasını destekler Avesta’nın kabul ise Zerdüşt’ün bir din kurucusu olduğu tezini işler ve dini pratikleri önemser.
Sayfa 304Kitabı okudu
Nevruz, Sasanilerde ateşin yaratılmasıyla ilişkilendirilir. Kışın ve karanlığın her daim son bulacağına dair umutla kutlanan Nevruz‘un yeni yıl ve bahar bayramı olarak Orta Asya ve Mezopotamya coğrafyasındaki farklı dini gelenelerlerde ve etnik gruplar da kutlandığı bilinmektedir.
Sayfa 303 - NevruzKitabı okudu
Yine Tanıdık Anlatılar
Zerdüşt, Gatha’da Saoşyant adında bir kurtarıcı geleceğinden bahsetse de detaylı bir anlatıma rastlanmaz...Zerdüşt’ün tohumları Kaosaoya gölündedir. Burada yıkanan bir bakirenin hamile kalmasıyla dünyaya gelen bu kurtarıcıların sonuncusu Saoşyant’tır.
Sayfa 299Kitabı okudu
Vefa önemli
Son yıllarda hızla modernleşen Çin’de genç nesil büyük oranda iş olanaklarından ötürü büyük şehirlere yerleşmekte ve çok nadiren anne ve babalarini ziyaret etmektedir anne ve baba onun için büyük fedakarlıklar yaparak okutup iş sahibi olmalarını sağlarken imkanların kısıtlılığı sebebiyle çocuklar anne ve babaları ile yeterince ilgilenememektedir. Bu ise anne ve baba için etrafa karşı bir utanç kaynağı olmaktadır bu durum İNTİHAR vakaları dahil pek çok sorunun sebebi olarak baş göstermiştir. En son olarak Çin devleti 2013’te aile ziyaretlerini zorunlu kılan bir kanun yasalaştırmıştır.
Sayfa 247Kitabı okudu
Reklam
İsmin güzelliği
Bugün Çin’de resmî tatil ve bayram olarak kutlanan “Saf Parıltı Bayramı/Mezarlık Temizleme Bayramı”, atalar kültünün Çin toplumunun nasıl önemli bir parçasının olduğunun göstergesidir.
Sayfa 247Kitabı okudu
Japonlar, "Biz, Şintoist doğar, Budist ölürüz." ifadesini kullanırlar. Çünkü çoğu Japon doğum, yetişkinlik ve nikâh geleneklerini Şintoizm'e, cenaze merasimlerini ve ölüm sonrası âdetlerini Budizm'e belki bilinçli olmadan hayatındaki bazı uygulamalarını ve insanlar arası ilişkilerini ise Ruizm'e göre düzenler.
Sayfa 268 - MilelNihalKitabı okudu
İnsanoğlunun temel prensibi doğasıdır. İnsanlar li ve qi'den oluşur. Qi temelde temiz olmasına rağmen, zamanla ve şartlara bağlı olarak kirlenebilir ve insanların temel prensibi görmesine engel teşkil eder.
Sayfa 251 - MilelNihalKitabı okudu
Ahlaki olmak çaba gerektiren bilinçli bir davranıştır. İnsan doğası gereği değil doğasına rağmen ahlaklı ve erdemli olabilir.
Sayfa 250 - MilelNihalKitabı okudu
60 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.