Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünya Dışı Uygarlıklar

Isaac Asimov

Dünya Dışı Uygarlıklar Gönderileri

Dünya Dışı Uygarlıklar kitaplarını, Dünya Dışı Uygarlıklar sözleri ve alıntılarını, Dünya Dışı Uygarlıklar yazarlarını, Dünya Dışı Uygarlıklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özgür irade kaçınılmaz olarak zekayla içiçedir.
Bilimsel görüş yalnızca şu veya bu şekilde herkesçe gözlemlenebilen olguları ve bu gözlemlerden çıkarılabilen genelleştirmeleri (biz bunlara doğa yasaları diyoruz) kabul eder.
Reklam
Bilgisizlikten yola çıkarak hiçbir sonuca varamayız.
Sorumuz şu: Yalnız mıyız? Evrenin derinliklerine dikili gözlerin biricik sahibi insanoğlu mu? Doğal duyulanmızın birer uzantısı olan aletleri yalnız biz mi yapıyoruz? Gördüğünü ve hissettiğini anlamaya can atan beyinler yalnızca bizlerde mi var?
"Bilginin yalnızca bir bilgi olarak değerlendirileceğinden korkmamıza da gerek yok. Bilgi, akıllıca kullanıldığında, geçmişte insanlığa her zaman yardımcı olmuştur. Gelecekte de bunu sürdüreceğine ilişkin bütün umutlar mevcuttur. Ama varsayın ki bir sinyal bulduk ve bunun zeki kaynaklı olması gerektiğine karar verdik. Bunun bizim için büyük bir değeri olacak mı? Bu, özellikle gönderilmiş bir işaret olmayabilir; hiç kimse bizim dikkatimizi çekmeye ya da bize bir şey söylemeye çalışmıyordur. Bu sinyal, teknolojinin günlük etkinliklerinin bir kaçağı olabilir, tıpkı bizim Dünya'mızda her doğrultuda giderek genişleyen mikro dalga küresi gibi. Kendisinden hiçbir bilgi çıkartamasak bile, uzaklardaki bir uygarlığı temsil eden bir sinyalin saptanması, kendi içinde yeterlidir. Bunun psikolojik önemini düşünün bir. Bu demektir ki, bir yerlerde bir uygarlık mevcuttur (*) ve yalnızca sinyalin şiddetinden bir karara varacak olursak, bizden ileri bir uygarlıktır bu. Yalnızca bu bile bize şu yüreklendirici haberi verir ki, en azından bir grup zeki yaratık bizim teknoloji düzeyimize ulaşmış ve kendilerini yok edecek yerde daha da ileri gitmişlerdir. Eğer bunu onlar başarabildiyse, biz neden başaramayalım?"
Sayfa 304 - Cep Kitapları - XIII. Mesajlar. - VI. Niçin? - "Eğer tehlikeli ve savaşçıysalar (bence çok küçük bir olasılık bu), sessiz kalır, yanıt vermez ve kendimizi saklamak için elimizden gelenin en iyisini yaparız."
"Silahlanmak için harcanan para yalnızca korkuyu, kini ve Dünya'daki ulusların birbirini, belki de tüm insanlığı yok etmesi olasılığını artırırken, Dünya dışı zekaları araştırma işi hepimizi birleştirebilecektir. Bizden daha ileri uygarlıkların bulunduğunun ve Galaksi'nin bunlarla dolu olduğunun yalnızca düşüncesi bile bizim kavgalarımızın ne denli incir çekirdeğini doldurmaz olduğunu vurgulayacak ve daha ciddi bir şekilde işbirliği yapmak üzere bizi utandıracaktır. Ve araştırmanın başarısızlıkla sonuçlanması, bizleri Galaksi'de mevcut biricik uygarlık olduğumuz, düşüncesine sürüklesede, bu, Dünya'mızın değerli olduğu duygusunu artırıp çocuksu kavgalara girmekteki hırsımızı engelleyecek midir?"
Sayfa 303 - Cep Kitapları - XIII. Mesajlar. - VI. Niçin?
Reklam
"Sovyet gökbilimeisi N.S. Kardaşev, 1964'de uygarlıkların üç ayrı düzeyde bulunabileceğini ileri sürdü. I. Düzey uygarlıklar Yeryüzü benzeridir ve fosil yakıtların yanmasıyla elde edilebilecek türden enerjiyi kullanabilir. II. Düzey, uygarlıklar, yıldızlarının tüm enerjilerini kullanabilir ve dolayısıyla kullandıkları enerjinin şiddeti I. Düzey uygarlıkların kullandığı enerjinin 100 trilyon katıdır. III. Düzey uygarlıklar, ait oldukları galaksinin tüm enerjisini kullanabilir, dolayısıyla kullandıkları enerjinin şiddeti II. Düzey uygarlıkların kullandıkları enerjinin 100 milyar katıdır. II. Düzey uygarlıkla.rından biri tarafından gönderilen bir sinyal, uygarlığın ait olduğu galaksinin her tarafından sapıanabilecek bir enerjiye sahip olacaktır. III. Düzey uygarlıklarından biri tarafından gönderilen bir sinyal ise, evrenin her tarafından tespit edilebilir."
Cep Kitapları
"
Albert Einstein
Albert Einstein
denklemlerinin ileri sürdüğü tuhaf bir olgu (ki altatomik parçacıkların hızlandınlmasıyla doğrulanmıştır zamanın hızın artmasıyla birlikte yavaş ilerlemesidir. Buna zaman genleşmesi adı verilir. Hızla yol alan bir uzay gemisinde her şey yavaş hareket edecektir; atomik hareketler, saatler, insan metabolizması. Gemideki her şey aynı derecede yavaşlayacağından, gemidekiler bunun farkında olmayacaktır. Onlar için dış dünyadaki her şey hızlanmış görünecektir. (Trendeki bir yolcunun trenin gittiğinin farkında olmamasına benzer bu; yolcuya istasyon ve kırlar geri gidiyormuş gibi görünür.) Evrenin geneline göre hız arttıkça zamanın yavaşlaması daha belirgin bir hal alır. Hız saniyede 293.800 kilometreye, yani ışık hızının yüzde 98'ine ulaştığında geçen zaman, uzay gemisi hareketsiz kalmış olsaydı geçecek olan zamanın 1/5 idir. Işık hızına daha da yaklaşıldıkça zamanın geçme oranı iyice azalır ve ışık hızının bir kilometre kadar yakınında sıfıra düşer."
Cep Kitapları - XI. Uzayın Keşfi - III. Zaman Genleşmesi - "Uzay gemisi 2.300.000 ışık yılı uzaktaki Andromeda Galaksisi'ne gemidekilere göre 60 yılda gidecektir."
"Büyük bir yıldız patlayıp çöktüğü zaman, çökme kuvveti ve çöken kalıntıların kütlesi birleşerek alt atom parçacıklarını bir araya sıkıştırabilir. Böylece sıfır hacimli ve sonsuz yoğunluklu bir cisim meydana gelir. Çöken böyle bir yıldızın yüzeyindeki yerçekimi kuvveti öyle bir dereceye ulaşır ki, buraya düşen bir şey bir daha kaçamaz; uzayda
Sayfa 257 - Cep Kitapları - XI. Uzayın Keşfi - II. Işık Hızının Ötesi
"Diğer uygarlıklar, gezegenlerine ve onun yakın çevresine hapsolmuşlar mıdır? Diğer gezegenlere gözcü gemiler gönderebilmekte midirler? Teknolojileri ne kadar ilerlemiş olursa olsun gerçek bu mudur? İlginç bir düşüncedir bu. Yalnızca bizim Galaksi'mizde yarım milyondan fazla uygarlık bulunmasına karşın evrenin neden bomboş göründüğünü gayet güzel açıklamaktadır."
Cep Kitapları - XI. Uzayın Keşfi - III. Basamak Taşı - "Belki bütün uygarlıklar uzay uçuşlarını geliştirmiş ve kendi gezegen sistemlerini keşfedip oraya yerleşmişlerdir. Bu durumda neden onlardan haber almadık?"
Reklam
"Yirmi üçüncü yüzyılla birlikte uygun yerlere yerleştirilen merkezlerle, Güneş sistemi insanlar tarafından baştanbaşa keşfedilecektir. Eğer radyasyonu uygun bir şekilde toplanırsa, Güneş sisteminin en uzak noktalarmda bile Güneş yeterli bir enerji kaynağı olarak hizmet edebilir. Hidrojen füzyon reaktörleri de yeterli bir enerji kaynağı olarak hizmet edebilecek bir başka seçenektir."
Cep Kitapları - XI. Uzayın Keşfi - II. Uzayın Yerleşim Bölgeleri - "Uzay yerleşim merkezlerinin insanları Uzay Çağı'nın Fenikelileri, Vikingleri ve Polinezyalıları olacaktır."
"Gerçekten de, enerji istasyonlarından yola çıkarak, uzay giderek daha büyük boyutlarda bir gözlemevi ve laboratuvar haline getirilebilir ve Dünya'ya göre daha çok bilgisayarla yönetilen ve daha otomatik hale gelmiş fabrikalar yörüngeye yerleştirilebilir. Sınai ve teknolojik etkinliklerin uzaya taşınmasıyla Dünya ormanlık, parklık ve
Cep Kitapları - XI. Uzayın Keşfi - II. Uzayın Yerleşim Bölgeleri - "Uzay yolculukları uzay insanları için yaşamlarının özü olacalıtır. Uzay merkezlerinde yaşayan insanlar buralara uzay yolculuğu yaparak gelmiş olacaktır."
"Eskilerin bizim kadar zeki olmadıklarına inanmak yanlıştır. Onların teknolojileri bizimkinden daha ilkeldi ama beyinleri değil. Yine
Erich Von Daniken
Erich Von Daniken
'in esrarengiz bulduğu, dolayısıyla Dünya dışı bir etkenle yapılmış olduğunu ileri sürdüğü şeyleri arkeologlar dünyasal bir biçimde çok daha ikna edici olarak açıklaya bildiklerinden emindirler. Sonuç olarak, Dünya dışı uygarlıkların geçmişte hatta yakın geçmişte Yeryüzü'nü ziyaretlerinde tuhaf olan bir yan bulunmamakla birlikte, elimizde bunun gerçekleştiğini gösteren herhangi bir kanıt yoktur. Bazı coşkulu kişilerin ileri sürdükleri kanıtlar son derece değersizdir. Eski astronotlann ziyaretleri de etkileyici türden öneriler değildir. Günümüzde bile Dünya dışı uygarlıkların Yeryüzü'nü ziyaret ettiklerine dair sayısız haber gelmektedir."
Cep Kitapları - X. Başka Yerdeki Uygarlıklar - VII. Ziyaretler - "Daha önce hiç uçak ışığı görmemiş biri, uçak ışığı gördüğü zaman bunun bir UFO olduğunu ileri sürmüştür."
"Galaksi'nin çevresi 315.000 ışık yılıdır ve her iki yönde, Galaksi'nin çevresini dolaşarak bir noktadan tam tersi bir noktaya gitmek 150.000 ışık yılından biraz fazla sürer. Bu demektir ki, bir uygarlığın 10 milyar yılda Galaksinin çevresini dolaşabilmesi için her yıl Dünya-Güneş uzaklığı kadar yol alması gerekmektedir."
Cep Kitapları - X. Başka Yerdeki Uygarlıklar - VI. Keşif
60 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.