Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti

Özer Ozankaya

Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti Gönderileri

Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti kitaplarını, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti sözleri ve alıntılarını, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti yazarlarını, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer egemenlik bir hanedandan veya bir tanrıdan değil, bir halktan geli­yorsa, o zaman bu demokrasinin çok önemli bir prensibidir.
Başka bir açıdan bakacak olursak, taklitçileriyle mukayese edersek, o zaman yüksek niteliklerini daha iyi anlayabiliriz. Tam çağdaşı olarak İran'da modern İran'ın kurucusu bir Rıza Şah vardı. Atatürk'ün kötü bir kopyasıydı. Böyle bir zekası yoktu ve kişisel menfaatlarını koruyan bir adamdı. Kendisi ve ailesi için dünyanın çiftliklerini edindi. Atatürk böyle bir şey yapmadı. Bir aile bile kurmadı. Hanedan gibi bir şey bırak­madı Türkiye'de. Kişisel çıkarlarını gı.iden bir adam hiç değildi. Bu da yüksek nitelikli bir önderin sıfatıdır. Hepimiz biliyoruz ki Atatürk hem de karizma sahibiydi.
Reklam
Kadınlar
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhuriyet'in ilanından sonra, 1924'te seçimler için nüfus sayımı yapmaya karar verirken Tunalı Hilmi Bey bu vesile ile 'Kadın nüfusu da sayalım' diye bir öneride bulunuyor. Bu öneriyi TBMM'deki büyük çoğunluk büyük tepkiyle karşıladı ve Tunalı Hilmi Bey'in konuşmasını tamamlamasına izin vermedi.
Bence uzun vadede herhangi bir devlet, dini veya başka ni­telikli herhangi bir tartışma konusunda daha yansız davranabilirse, o zaman daha istikrarlı bir devlet olabilir. Yani öyle bir çerçeve yaratabilir ki, her yurttaşın haklarını koruyabilir. Örneğin Türkiye'de çoğulculuğa ihtiyacı olanlar yalnız laikler değildir. Bugün görüldüğü üzere dincilerin de çoğulculuğa ihtiyacı vardır. Bir yanda Sünniler bir yanda Aleviler var. Her yurttaşa din özgürlüğü sağlamak için her dine saygı gösterebilen bir hükümete gerek yok mudur?
Sayfa 202Kitabı okudu
Pek çok Türk, aynı zamanda hem Müslüman hem de iyi Atatürkçü, iyi Batılı olmanın mümkün olduğunu görmektedir. Dinsel bakımdan ki­misi günde beş vakit, kimisi yılda bir vakit namaz kılar, kimisi hiç kıl­mayabilir. Kendilerine dinleri sorulduğunda "Ben Müslümanım" derler. Ama onlar aynı zamanda Batılı bir cumhuriyetin yurttaşları olduklarını da bilirler. Ve dinin yalnızca bireysel bir konu olmasının onun değerini düşürmediğini de bilirler.
Sayfa 194Kitabı okudu
Atatürk devrimleriyle ilgili olarak birçok Türkün ve yabancının yazdığı kitaplarda fesle birlikte peçenin ve çarşafın da yasaklandığı yazılır. Bu doğru değildir. Atatürk, bir yasayla kadınlara giyim biçimlerini bıraktır­maya olanak bulunmadığını bilecek kadar zeki bir insandı. Hiç buna do­kunmadı. Oysa birçok Türk, tuhaf bir biçimde "Atatürk fesi yasakladı, peçeyi, çarşafı yasakladı!" diye kestirip atıyor.
Sayfa 192Kitabı okudu
Reklam
Ankara' da Atatürk Kız Lisesi'ni ziyaret ettiğinde kız öğrenciler­den biri kendisine "Yabancı basın size diktatör diyor. Bu doğru mu­dur?" diye sormuştu. Atatürk'ün bu soruya yanıtı şu oldu: "Eğer doğru olsaydı, sen bana bu soruyu sormaya cesaret edemezdin." Bu yanıt Ata­türk'ün hoşgörülü yanını ortaya koyuyordu.
Sayfa 188Kitabı okudu
Kuşkusuz Atatürk çok üstün zekaya sahip bir insandı. Kendi­sinin asker olduğunu biliyorum; ama özünde bir bilgin olduğuna inanıyo­rum. Çankaya ve Anıtkabir' deki kitaplığına bir bakın. Ne kadar çok oku­yan bir insan olduğunu görürsünüz. Özellikle tarih ve dil konusunda!
Sayfa 188Kitabı okudu
ÖO: Siz Haldun Taner'in yapıtlarını İngilizceye çevirdiniz, değil mi? LEWIS: Evet, birkaç öyküsünü çevirdim. İngiltere'de ve Amerika'da okuyucuların bu öykülerde ilginç bulduğu şey, örneğin açıkça "İstan­bul'a gitmiştim .." gibi cümleler bulunmadıkça, bunların bir Türk tara­fından yazılmış olduğunu fark edememeleri idi. Çünkü yazdıkları şey, dünyanın her yeri için geçerli olabilirdi. Evet, Haldun Taner büyük bir yazardır. O'nun yapıtlarından biraz daha çevirmeliyim.
Sayfa 188Kitabı okudu
Fransızlar dillerinin en mantıklı dil olduğunu söylerler; oysa hiç de de­ğil. Ama Türkçe gerçekten mantıklı bir dil.
Sayfa 187 - Geofrey Lewis, Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Dil bilimciKitabı okudu
172 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.