Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti

Özer Ozankaya

Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti Sözleri ve Alıntıları

Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti sözleri ve alıntılarını, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti kitap alıntılarını, Dünya Düşünürleri Gözüyle Atatürk ve Cumhuriyeti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ne Mutlu TÜRKÜM Diyene!
Radi Fiş: "Atatürk de nostalji yoktu. Milli bir devlet kurmak istedi. 'Ne mutlu Türküm diyene!' sözünün bu manası da var. Başka bir manası daha var: Osmanlı'da 'Türk' nitelemesi küfür gibi geliyordu. Osmanlıya göre Türk köylüdür yani... 'Biz Osmanlıyız!' denirdi. 'Ne mutlu Türküm diyene!' ilkesi ise halkın kendini bilmesidir."
Sayfa 150 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Feruz Yaseme: "Bence Atatürk'ün kalıcı değeri çok açıktır: Çağdaş Türkiye! Atatürk, sağlam ve güvenli bir ulus kurmak istedi. Ve bunu büyük ölçüde başardı da. Atatürk'ün asıl büyük başarısı, ölümünden bunca uzun yıllar sonra bile ayakta duran eseridir."
Sayfa 305 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Justin McCarthy: "Bir generalin, bir devlet başkanının halkına verebileceği en büyük şey barıştır; çalışma fırsatıdır; gelişme fırsatıdır. Atatürk Türklere bunu sağladı."
Sayfa 349 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
1k Yobazları: Biz Atatürk hakkında her şeyi bilir ve hakaret edebiliriz!
GORBAÇOV: Ben Atatürk'ün her yöndeki çalışmalarını değerlendire­mem. Bu konuda tam bilgi sahibi değilim.
Sayfa 33 - Mihail GorbaçovKitabı okudu
Jacques Thobie: "Atatürk kadar saygın, yerini koruyabilen başka bir önder göremiyorum."
Sayfa 273 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Winston Churchill Atatürk'ü "Büyük bir kahraman" olarak niteledi. John F. Kennedy için O, "20. yüzyılın büyük önderlerinden biri" idi. Ronald Reagen Onun için "yüce kişilik" diyordu. İsrail'in kurucularından Başbakan David Ben Gurion "Ondan daha büyük devlet adamı bilmiyorum" demişti. Hindistan'ın Başbakanı Jawaharhal Nehru Atatürk'ü "Modern Çağın yaratıcılarından birisi" sayıyordu. Dwight D. Eisenhower, Onu "Tüm dünyada bağımsızlığı için savaşanların esin kaynağı" olarak övüyordu. Fransa devlet başkanı Charles De Gaulle "Atatürk'ten öğreneceğimiz çok şey var... Dünya önderleri arasında en büyük başarıları elde eden kişilik Oydu. Çünkü ulusunu çağdaşlaştırdı" diyordu.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Dietrich Schlegel: "Atatürk, sadece bir anıt olarak anılmayı hak etmemiştir. Atatürk o zaman ölürdü. Anıtlar, taş, bronz veya mermerden yapılmışlardır ve yaşamazlar. Atatürk'ün fikirleri dogmatikleştirilmeden derinlemesine ele alınırsa Atatürk yaşar."
Sayfa 94 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Robert Mantran: "Eğer bugün Türkiye, düşünsel ve kültürel açıdan gelişkin bir ülke olarak görülüyorsa, eğer Türkiye'de birçok insan çağdaş ölçülere göre düşünebiliyorsa, bunlar Mustafa Kemal'in yürüttüğü bu kültür devinimi ve kurduğu eğitim düzeni sayesinde olmuştur."
Sayfa 179 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Norman Stone: "Zaman zaman düşünürüm ki, eğer Atatürk olmasaydı, bugünün çağdaş Türkiye'si, Cumhuriyet Türkiye'si olmazdı. Orta Anadolu Halk Cumhuriyeti olurdu. Çünkü büyük olasılıkla komünist olurdu; Sovyet Gürcistanı'nın daha büyükçe bir örneği olurdu. Bence Atatürk Türkiye'yi yalnız Yunanlılardan değil, Sovyetlerden de kurtarmıştır."
Sayfa 224 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eğer "din adamı" deyince "takdis eden kişi" kas­tediliyorsa İslamda din adamı yoktur. Hiç olmamıştır. Ve bugün de yok­tur. Ama "din adamı" deyimi ile dinsel eğitim almış, belli kurumlarda okuyup diploma almış, kendine özgü basamakları bulunan ayrı bir mes­leğe mensup kimseler anlatılmak isteniyorsa, o zaman korkarım ki "İs­lamda ruhban yoktur" saptaması artık doğru değildir. İslamda da bu anlamda ruhban vardır. "Ulema" ruhbandır.
Reklam
Winston Churchill O'nu "Büyük bir kahraman" olarak niteledi. John F. Kennedy için O, "20. yüzyılın büyük önderlerinden biri" idi. Ronald Reagan O'nun için "yüce kişilik" diyordu. İsrail'in kurucularından Baş­bakan David Ben Gurion, "O'ndan daha büyük devlet adamı bilmiyo­rum" demişti. Hindistan'ın Başbakanı Jawaharlal Nehru, Atatürk'ü "Mo­dern Çağın yaratıcılarından birisi" sayıyordu. Dwight D. Eiscnhower, O'nu "Tüm dünyada bağımsızlığı için savaşanların esin kaynağı" olarak övüyordu. Fransa devlet başkanı Charles De Gaulle, "Atatürk'ten öğre­neceğimiz çok şey var ... Dünya önderleri arasında en büyük başarıları el­de eden kişilik O'ydu. Çünkü ulusunu çağdaşlaştırdı" diyordu. 1934'te Yunanistan Başbakanı Elcutherios Venizelos Atatürklü Nobel Barış Ödü­lü 'ne aday gösterdi ve gerekçe olarak da şunları belirtti: "Bir ulusun ya­şamın da bunca kısa zaman içinde bunca köklü değişikliklerin başarıldı­ğı pek enderdir ... Bu olağanüstü çalışmaları Atatürk'e, sözcüğün tam an­lamıyla 'Büyük Adam' sanını kazandırmıştır."
Atatürk'ün en büyük karakteri, problemleri bütünlüğü ile görmek ve bakış açısı geliştirmektir. Türkiye'nin kuzeyinde Bolşevik dünyasının maceracı modeli oluşturuluyordu ve bu model üzerinde yürümek çok kolaydı. İtalya'da da faşizm maceracı model kurmaktaydı. Osmanlı İm­paratorluğu'nun eski ortaklarından olan Almanya'da da acımasız mace­racı model kuruluyordu. Bunlara katılmak ve onlarla karşılıklı işbirliği yapmak çok kolaydı. Atatürk ise insani değerler yolunda ilerledi. Ata­türk bu yolun temelini attı ve genişletti. Ve bugün uygar Türk bölgesinin de bakış açısı olarak önemi bundan ibarettir.
Vitali ŞEREMETKitabı okudu
David Barchard: "Atatürk sıradan bir adam değildi. O gerçekten bir dehaydı. O dehasının bir dinamizmi vardı, değişik yanı vardı. O dönemden beri sağ olanlar Atatürk'ün sıradan adamlardan daha farklı olduğunu kabul ediyordu. Atatürk tarihin dehalarından biriydi."
Sayfa 256 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Geoffrey Lewis: "Atatürk sabırlıydı. Çevresindeki insanlara düşüncelerini anlatıp kabul ettirinceye kadar uzun zaman geçmesinden yüksünmüyordu. Kuşkusuz Atatürk'ü tanımayanlar, onun çevresindekilerle konuları konuşmadığını, iktidar sahibi olduğuna göre ne isterse onu yaptığını sanabilirler. Gerçi ne isterse yapabilecek güçte olduğu doğru olmakla birlikte, Atatürk'ün yöntemi bu değildi. Onun yöntemi inandırmaktı. Atatürk, ciddi bir karşı görüşten hoşlandığı kadar hiçbir şeyden hoşlanmazdı."
Sayfa 199 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Buna rağmen Atatürk'e laf eden kadınları görmek gerçekten ironi
Heath Lowry: "Yalnız Türkiye ya da İslam dünyasında değil, 1920'ler dünyasının tümünde, kadınların toplumdaki rolüne Mustafa Kemal kadar duyarlılık gösteren pek az önder vardır. Yalnız "Bir ulusun yarısı gelişmedikçe o ulusun gelişmesine olanak bulunmadığını" anlatan ünlü sözüyle değil, bugünkü dünyada kadınlara eşit haklar tanınmasını isteyen duygu ve düşüncelere daha o zamandan ulaşmış olmasıyla da değil, bunun gerçekleşeceğini yarım yüzyıl önceden öngörmüş olması bakımından da benzersiz bir önderdir."
Sayfa 370 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
162 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.