El-Kindi’den İbn Sina’ya, Gazzali’den İbn Haldun’a, İslam Felsefesi - Mutezile - İhvan-ı Safa Din-Felsefe Tartışmaları

Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5

Sadık Usta

Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5 Gönderileri

Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5 kitaplarını, Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5 sözleri ve alıntılarını, Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5 yazarlarını, Dünyayı Değiştiren Düşünürler 5 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İki kez toplantılara katıldım, ama üçüncüsüne gitmeye doğrusu çekindim. Niçin mi? İnanır mısınız bulunduğum ilk toplantıda birçok mezhepten Sünni ve Sünni olmayanlarla birlikte, mümin olmayanlar, Mecusiler, Materyalistler, tanrıtanımazlar, Yahudiler, Hristiyanlar ve her çeşit dinsiz vardı. Her mezhebin inandığı görüşlerini savunmak üzere seçilmiş bir sözcüsü vardı ve bu sözcülerden her biri salona girdiğinde herkes saygıyla ayağa kalkıyor ve o yerine oturmadan kimse oturmuyordu. Aradan kısa bir zaman geçtikten sonra salon neredeyse tıka basa dolmuştu. Dinsizlerden biri söz aldı ve "burada bilimsel konuları tartışmak üzere toplanmış bulunuyoruz," dedi. "Herkes önkoşulumuzu biliyor, siz ey Müslümanlar! Kendi kitabınızdan alınmış ya da peygamberinizin sözlerine dayanan hiçbir kanıtla bize karşı savunma yapamazsınız; çünkü biz ne sizin kita- bınıza ne de peygamberinize inanıyoruz; buradaki herkes de Sadece insan aklına ve mantığına uygun kanıtlara başvurabilir," diye ekledi."
Sayfa 377Kitabı okudu
" Dervişlerin yolunda kendini unut; Namazın, orucun kökünü kurut; Öğütlerin iyisini Hayyam'dan işit; Şarap iç, yol kesme, yoksulları tut. " ° Ömer Hayyam
Reklam
"Dedim: Artık bilgiden yana eksiğin yok; Şu dünyanın sırrına ermişin az çok. Derken aklım geldi başıma, bir de baktım: Ömrüm gelip geçmiş, hiçbir şey bildiğim yok.' ° Ömer Hayyam
Sayfa 363Kitabı okudu
Hayyam'dan rubai
Bir elimizde Mushaf [Kur'an]; bir elimizde kadeh. Kimi helâle yönelmede kim harama. Şu ham, şu olgunlaşmış kubbelerin altında Ne mutlak kâfiriz biz ne tam Müslüman.
Sayfa 351 - Abdülbaki Gölpınarlı, Hayyam ve Rubaileri, s.24.Kitabı okudu
Goethe, "karışık dönemlerde kitlelerin dile getirdiği özgürlük talebinden çok fazla hoşlanmıyordu. Ona göre, "özgürlük talebi, bir tarafın bir başka tarafi alt etmek için öne sürdüğü bir aldatmaca ve siyasi manipülasyondan ibaret- ti." Bu sayede bir taraf, despotizmini diğer tarafa dayatmak için uğraşmaktaydı.
Ömer Hayyam'dan
"Bilimadamlarının nasıl yıkıma uğrayarak bir avuç kaldıklarına tanıklık ettik; onların sayıları ne kadar azaldıysa acılarımız da o kadar büyüdü. Onların, içinde bulundukları durum karşısında hayatlarını sadece ve sadece bilime hasretmeleri konusunda sorumlulukları vardır. Ancak günümüzde aydın geçinenlerin büyük bir çoğunluğu hakikati yalanla örtbas ederek ve ellerindeki bilgiyi sadece küçük ve maddi çıkarlar için kullanarak görünüşte aydın olmaktan öteye geçemiyorlar. Gerçek anlamda bilgiye ulaşma ve hakikati elde etmeyi aşk derecesinde amaç haline getirmiş; kibri ve yalanı kendisinden uzak tutan; aldatıcı ve göz boyayan görüntüye kapılma- yan herhangi birine rastladıklarında da onu hemen karalamaya başlıyor ve onunla alay ediyorlar."
Sayfa 333 - Ömer Hayyam, F.Woepcke'den aktaran A. Rosen, age., s.137-138.Kitabı okudu
Reklam
253 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.