Düşkünler

5 Ocak 2022
Kapra Yayıncılık

2023 75. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2023 03:19
Düşkünler, Tanzimat'ın ortaya attığı takma, uydurma aristokrasinin otopsi masasından alınmış fotoğraflarıdır. Onda canlının güzelliği değil ölümün, hastalığın neşter altındaki soluk benizli kadavraları gülümser, konuşur. S. Ertem
2023 42. kitabı
Sinaver bey ve semsa hanim pasa cocuklaridir. Evlenirler cocuklari olur , 1914 de cikan dunya savasiyla ulke fakir olur tabi sinaver beyde basina gelen olaylarla fakir olur hapse duser . Sacit ve mualla adinda cocuklari vardir cocuklarininda basina belalar gelir ve fakir olurlar ortaliga duserler kitap bu dususu bu dagilisi anlatiyor.
2024 15. kitabı
Yazarın ilk romanı olan Çıkrıklar Durunca ve Mahmut Yesari’nin Çulluk romanı edebiyatımızda sosyal gerçekçilik akımını başlatan romanlardır. Sadri Ertem’in ilk romanı Çıkrıklar Durunca ekonomi,mezhep sosyoloji;Köylü ve ağa sistemi zemininde Avrupa tarzı üretimin Anadolu tarzı üretimi devletin yanlış ekonomi politikasıyla nasıl ele geçirdiğini anlatır.İkinci romanı Bir Varmış Bir Yokmuş kapitülasyonların Türk ekonomisini nasıl çöküşe sürüklediğini işler.İki roman ekonomi üzerinedir.Üçüncü romanı Düşkünler ise yalı, konak yaşantısının parlak değil karanlık taraflarını anlatır. Romanın her karakteri negatiftir.Romandaki hiçbir karakter olumlu değildir. Tanzimat sonrası başlayan toplumda bir aristokrat kesimi oluşturma çabasının içindeki şahıslar ahlak değerlerini yitirmeleriyle,cinsel eğilimleriyle,egoist yapılarıyla,paraya açlıklarıyla, etik değerleri yok saymalarıyla işlenirler. Paşa çocukları olan Şinaver Bey İle Şemsa Hanım’ın evliliği cinsel ilişkiden yoksundur. Şemsa Hanım konaklarında hizmet eden erkekle ve piyano dersi verdiği öğrencisiyle ilişkiye girer.Şinaver Bey’de karısının kız kardeşiyle ilişki kurar.Şinaver Bey ve Şemsa Hanım‘ın çocukları olur.Paşa çocukları yoksulluk içindedir. Şemsa üçüncü çocuğuna hamileyken Şinaver Bey hapse girer,hapse girme sebebini özellikle belirtmiyor.Sacit ise karanlık işlere dalmıştır amacı büyük paralar kazanmaktır Şinaver hapisten çıktığında politik tavrıyla saygınlık kazanır.Sacit ve kız kardeşi yeni kişilerle tanışır.Kardeşler para karşılığında bu kişilerin tuhaf isteklerini yerine getirir. Romandaki tüm ilişkiler ilginçtir.Yazar değerlerini yitiren bir kesimin acıklı hikâyesini trajikomik bir biçimde aktarır. 1930 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilen 1935 yılında kitap olarak basılan Düşkünler’in yazarı Sadri Ertem’e
2022 81. kitabı
Yazar Sadri Ertem'in bu okuduğum ilk kitabı " Düşkünler " ağırlıklı olarak Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerini - bozulmaya başlamış bir toplumu - ayrıntılı (adeta en ince noktaya kadar ) ve akıcı ( bazı kelimeleri yabancı olsa da )bir dille anlatıyor. Tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
DüşkünlerSadri Ertem · Salkımsöğüt Yayınları · 201345 okunma

Sadri ErtemYazar · 18 kitap
İstanbul Sultanisi’ni 1914 yılında, Darülfünun (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi) Felsefe Bölümü’nü 1920 yılında bitirmiştir. Ankara Sultanisi Muallimliği, Ankara Daru’l-Muallimin Hukuk ve İktisat Muallimliği, Kuleli Askeri Lisesi Musahabatı Ahlakiyye ve İçtimaiyatı, İstanbul İmam Hatip Mektebi Ruhiyat ve Ahlak, Edebiyat ve Kitabet, Kadıköy Kız Orta Mektebi Tarih ve Coğrafya, Gaziosmanpaşa Orta Mektebi Tarih ve Coğrafya, Kadıköy Lisesi Tarih ve Gazi Terbiye Enstitüsü Felsefe ve İçtimâiyyat Muallimlikleri, Dahiliye Vekaleti Matbuat Umum Müdürlüğü Müşavirliği, Gazetecilik, Tercüman-ı Hakikat ve Tanin Gazetesi Yazarlıkları, Yazarlık, TBMM VI. ve VII. Dönem Kütahya Milletvekilliği yapmıştır. Edebiyatçılığı İlk öyküsü 1917 yılında yayımlanmıştır (Genç Yolcular). Edebiyata asıl yönelişi 1928’den sonradır. Konularını toplumsal sorunlardan çıkardığı, gözlemden çok kuramsal bilgilere dayanan ve bir tez çevresinde gelişen yapıtlarıyla gerçekçi Türk edebiyatının ilk temsilcilerinden sayılır.