Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Düşünme Gözlemden Tanıklığa

Malik Babikir Bedri

Düşünme Gözlemden Tanıklığa Gönderileri

Düşünme Gözlemden Tanıklığa kitaplarını, Düşünme Gözlemden Tanıklığa sözleri ve alıntılarını, Düşünme Gözlemden Tanıklığa yazarlarını, Düşünme Gözlemden Tanıklığa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Belhi, nasıl sağlıklı bir insanın beklenmedik maddi durumlar için ilaç ve ilk yardım malzemeleri bulundurması gerekiyorsa, beklenmedik duygusal patlamalar için de kişinin zihninde sağlıklı düşünce ve duyguları tefekkür etmesini tavsiye ediyordu.
Derin düşünce ( tefekkür)... bütün hayrın başıdır...kalbin en hayırlı vazifesidir ve onu kullanmanın en faydalı şeklidir. ~ İbn Kayyim
Reklam
"Hastalık bedeninin sağlığını değiştirip derde neden olduğu için ancak zıddıyla tedavi edilebilir, hararetin soğukla, üşümenin sıcaklıkla tedavisi gibi. Kalbin hastalığı olan günahlar da, zıtlarıyla tedavi edilir. Cehalet hastalığı öğrenmeyle, cimrilik cömertlikle, gurur tevazuyla, hırs sabırla... Bu talimin hayret verici yönlerinden birisi, mürid doğrudan doğruya zıddına yönelerek bir haramdan veya mekruhtan vazgeçmek istemediğinde ortaya çıkar. O zaman mürşid onu hiç istenmeyenden az istenmeyen bir alışkanlığa yönlendirmelidir. Bu, kan su ile temizlenmediğinde gömleğindeki kanı idrar ile, idrarı da su ile temizlemeye benzer."
Sayfa 57 - Malik Bedri, Düşünme Gözlemden Tanıklığa, Mahya Yayınları, İstanbul/ Mart-2021, s.57Kitabı okudu
"Onlar psikolojiyi İslamileştirdiklerini söylüyorlar fakat, farkında olmadan İslam'ı sekülerize ediyor olabilirler!"
Sayfa 27 - Malik Bedri, Düşünme Gözlemden Tanıklığa, Mahya Yayınları, İstanbul/ Mart-2021, s.27Kitabı okudu
İster Batı'da ister Doğu'da olsun,günümüz toplumlarında dengesiz hayat tarzlarından kaynaklanan korku,endişe,mutsuzluk ve umutsuzluğun ileri derece de tezahür etmesi ve bunların insan ruhunun manevi gereksinimleriyle olan bağı koparması,yalnızca şiddetin sebeplerini anlamak için değil,aynı zamanda bir devaya duyulan apaçık acil ihtiyacı kabul etmek bakımından anlaşılması zaruri bir durumdur.
Tefekkür,manevi algıyı arındıran, ilahi varlığın farkındalığını artıran ve ruhu sakinleştiren,güzel ve huzurlu bir talimdir.
Reklam
175 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Psikolog Malik Bedri ruh sağlığı alanında derin düşünmenin (tefekkür) hayatımıza nasıl yön verdiğini ayetlerden, hadislerden, geçmiş dönemlerdeki ruh sağlığı alimlerinden ve klinik uygulamalardan alıntılarla bizlere sunmaktadır. Özellikle Batı güdümündeki psikolojinin ruhu dışlamasını ve salt deneyselliğe hapsedilmesinin yanlışlığı üzerinde durmaktadır. Ayrıca insan psikolojisi için faydalı olan tefekkür ile meditasyonun benzerlikleri ile farklılıkları üzerinde durmaktadır. Çoğu Batılı kuramcının insanı sadece hayvani yönlerini görerek ve ruh, akıl, bilincini yitirdiğini ve çöküşe hazırlandığını ifade etmektedir.
Müslüman Psikologların Çıkmazı
Müslüman Psikologların Çıkmazı
bu kitapla beraber tavsiye ederim.
Düşünme Gözlemden Tanıklığa
Düşünme Gözlemden TanıklığaMalik Babikir Bedri · Mahya Yayınları · 202135 okunma
Belhi ve Nevrotik Kavramı
“Nevrotik”ten “hasta” olarak değil, duygusal aşırı tepkileri alışkanlık haline gelmiş kişi olarak söz eder. Ebu Zeyd Belhi (Ms 850-934)
Sayfa 149 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Kaygı ve Depresyon
Hz. Peygamber duasında, Allah’tan kendisini endişe, üzüntü zayıflık ve tembellikten korumasını istemiştir. Psikiyatrik ve klinik psikoloji uygulamamızda gördük ki, Hz. Peygamber’in Allah’tan kendisini korumasını istediği bu duygusal hâller aslında kaygı ve depresyonun ana belirtileridir.
Sayfa 123 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Sen küçük bir alem olduğunu iddia ediyorsun Oysa sen büyük alemi taşıyorsun içinde. Seyyid Kutup
Sayfa 98 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eğer insanlık bütün hayatını Allah’ın insan bedenindeki ayetlerini araştırmak için harcasa, ancak yüzeyde bir çentik açabilir.
Sayfa 97 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
İnsanların düşünüşünü ve bilişsel faaliyetlerini şekillendiren, çevrelerinde doğrudan maruz kaldıkları olaylar ve uyaranlar değil, bu olayları ve deneyimleri değerlendirme ve kavramsallaştırma biçimleridir.
Sayfa 74 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Gazali, Psikobilişsel davranışla pratik davranış
Güzel amele bağlı kalmak isteyen Müslümanın öncelikle kendisi hakkındaki fikirlerini değiştirmesi ve kendini arzu ettiği durumda hayal etmesi gerekir. Daha sonra adım adım kendi parçası hâline gelinceye kadar bu güzel hâlleri takınması lazımdır. Gazali, Ihyau Ulumi’d - Din, c.3, s.56-59.
Sayfa 56 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
İbn Kayyim— Aaron Beck
İbn Kayyim, bu eserinde, açıkça bir kişinin yaptığı herhangi bir şeyin, içsel bir düşünceyle, yani gizli-saklı bir konuşma veya kendi içindeki diyalogla başladığını söyler. Bunun için Arapça “havatır” kelimesi kullanılır. Bu kelime “hatıra”nın çoğuludur ve hızlı, içsel, gizli bir fikir, kanaat veya dile getirilmeyen, hızla zihne gelen düşünce anlamına gelir. Çağdaş bilişsel psikologlar bunu Aaron Beck’in 1970’lerde keşfettiğini iddia ettiği “otomatik düşünceler”e benzetebilirler.
Sayfa 53 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Psikolojide gerçek devrim, “ruh”unu yeniden kazandığında ve insan doğası imge oluşturmada kendini dar bilimsel ve tıbbi modellerden kurtardığında gerçekleşecektir.
Sayfa 36 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
88 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.