Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Düşünme Gözlemden Tanıklığa

Malik Babikir Bedri

Düşünme Gözlemden Tanıklığa Sözleri ve Alıntıları

Düşünme Gözlemden Tanıklığa sözleri ve alıntılarını, Düşünme Gözlemden Tanıklığa kitap alıntılarını, Düşünme Gözlemden Tanıklığa en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Derin düşünce ( tefekkür)... bütün hayrın başıdır...kalbin en hayırlı vazifesidir ve onu kullanmanın en faydalı şeklidir. ~ İbn Kayyim
Belhi, nasıl sağlıklı bir insanın beklenmedik maddi durumlar için ilaç ve ilk yardım malzemeleri bulundurması gerekiyorsa, beklenmedik duygusal patlamalar için de kişinin zihninde sağlıklı düşünce ve duyguları tefekkür etmesini tavsiye ediyordu.
Reklam
Eğer insanlık bütün hayatını Allah’ın insan bedenindeki ayetlerini araştırmak için harcasa, ancak yüzeyde bir çentik açabilir.
Sayfa 97 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Mevdudi'in ileri sürdüğü, Budizm ve Hinduizm'in vahyedilmiş dinler olabileceği, ama pek çok diğer antik din gibi zamanla saflıklarını ve tek Yaratıcı'ya bağlılıklarını kaybetmiş olabileceklerini söyleyen görüş haklı olabilir. Buna göre, yüzyıllar geçtikçe bu dinlerde sapkın inançlardan ve ibadet ritüellerinden başka bir şey kalmadı.
Tefekkür,manevi algıyı arındıran, ilahi varlığın farkındalığını artıran ve ruhu sakinleştiren,güzel ve huzurlu bir talimdir.
Herhangi bir öğrenme teorisi ya da uygulamasını kabul ederken, onu daima Allah'ın bize ilim bahşetmek için seçtiği ilkelere ve yöntemlere atfetmemiz ve O'na şükretmemiz gerekir. Çünkü Kur'an'da ifade edildiği gibi, O'nun izni olmadan insan hiçbir bilgi edinemez.
Sayfa 166Kitabı okudu
Reklam
Belhi, nasıl sağlıklı bir insanın beklenmedik maddi durumlar için ilaç ve ilk yardım malzemeleri bulundurması gerekiyorsa, beklenmedik duygusal patlamalar için de kişinin zihninde sağlıklı düşünce ve duyguları tefekkür etmesini tavsiye ediyordu.
Sen küçük bir alem olduğunu iddia ediyorsun Oysa sen büyük alemi taşıyorsun içinde. Seyyid Kutup
Sayfa 98 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
İnsanların düşünüşünü ve bilişsel faaliyetlerini şekillendiren, çevrelerinde doğrudan maruz kaldıkları olaylar ve uyaranlar değil, bu olayları ve deneyimleri değerlendirme ve kavramsallaştırma biçimleridir.
Sayfa 74 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
İslami Tefekkür ve Bilişsel Devrim
Çağdaş psikoloji, manevi\ruhsal öğeye göre daha kolay tanımlandıkları için kendisini bu üç öğeyle (psikolojik, biyolojik ve sosyokültürel öğeler) sınırlayarak veya dini bir görüşten kaynaklanıyor diye manevi boyutu basitçe reddederek muğlak ve yetersiz kalmaya devam edecek.
Sayfa 29 - Mahya
Reklam
Kaygı ve Depresyon
Hz. Peygamber duasında, Allah’tan kendisini endişe, üzüntü zayıflık ve tembellikten korumasını istemiştir. Psikiyatrik ve klinik psikoloji uygulamamızda gördük ki, Hz. Peygamber’in Allah’tan kendisini korumasını istediği bu duygusal hâller aslında kaygı ve depresyonun ana belirtileridir.
Sayfa 123 - Mahya YayınlarıKitabı okudu
Şayet İslami tefekkürü psikolojik açıdan incelemek mutlaka bilinçli bilişsel düşünceyi ele almayı gerektiriyorsa, bu üç baskın perspektif (davranışçılık, Freudyen psikanaliz ve nöropsikanaliz) çok az yardımcı olabilir veya hiç olamaz. Gerçekten de bu perspektiflerin ikisi insanları dış uyaranların veya biyolojik ve biyokimyasal faktörlerin hükmettiği mekanik varlıklar olarak görür. Üçüncüsüne göre ise, bilinçli düşüncelerimiz ve duygularımız bilinçdışımızın aldatmasından ve ego savunma mekanizmalarından başka bir şey değildir. O nedenle, sözkonusu psikoloji okullarının karmaşık bilişsel faaliyetleri ve duyguları yapay biçimde aşırı basitleştirmeleri, insan davranışına ilişkin bilimsel izahlar getirdikleri için yıllardır saygı uyandırmış olsa da, tatmin edici sonuçlar sağlayamamıştır.
"Onlar psikolojiyi İslamileştirdiklerini söylüyorlar fakat, farkında olmadan İslam'ı sekülerize ediyor olabilirler!"
Sayfa 27 - Malik Bedri, Düşünme Gözlemden Tanıklığa, Mahya Yayınları, İstanbul/ Mart-2021, s.27Kitabı okudu
"Hastalık bedeninin sağlığını değiştirip derde neden olduğu için ancak zıddıyla tedavi edilebilir, hararetin soğukla, üşümenin sıcaklıkla tedavisi gibi. Kalbin hastalığı olan günahlar da, zıtlarıyla tedavi edilir. Cehalet hastalığı öğrenmeyle, cimrilik cömertlikle, gurur tevazuyla, hırs sabırla... Bu talimin hayret verici yönlerinden birisi, mürid doğrudan doğruya zıddına yönelerek bir haramdan veya mekruhtan vazgeçmek istemediğinde ortaya çıkar. O zaman mürşid onu hiç istenmeyenden az istenmeyen bir alışkanlığa yönlendirmelidir. Bu, kan su ile temizlenmediğinde gömleğindeki kanı idrar ile, idrarı da su ile temizlemeye benzer."
Sayfa 57 - Malik Bedri, Düşünme Gözlemden Tanıklığa, Mahya Yayınları, İstanbul/ Mart-2021, s.57Kitabı okudu
Bir kişinin dünya görüşü, ruha ya da ahirete imanı içermiyorsa, o kişinin maddi hayattan lezzet almaya ve mümkün olduğunca acı veren tecrübelerden kaçınmaya çalışan hazcı bir hayvan olması doğaldır.
Sayfa 151
85 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.