Efes'e Yolculuk

Kasım 2024
Sokak Kitap Yayınları

2025 7. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 22:47
Selamlar. Sizlere şahane bir kitaptan bahsedeceğim. 12 yaş üstü herkesin okuyabileceği çok güzel bir fantastik macera kitabı. Şımarık, bencil ve de afacan Deniz kardeşi Melis’in ödül Töreni için İzmir de bulunan Efes Antik kentine gitmeleri gerekmektedir. Fakat Deniz gitmek istemiyor sinirlenip evdeki antik vazoyu kırıyor. Ama el mecbur gidiyor. Orda Mert adında bir çocukla tanışıyorlar. Ve Melis’in en özel gününü mahvetmeyi başarıyor Deniz. Antik kentte arkeolojik çalışmaların olduğu yasaklı bölgede gezinirken Mert ve Deniz ortadan kayboluyorlar. Adeta yer yarılıp içine giriyorlar. Aileleri onları araya dursun. Onlarda maceralı ve de aksiyonlu bir yolculuğa çıkmasın mı. Bence çıksınlar Bir macera sever olarak kitaba bayılıdım. Şahaneydi. Animasyon film tadı verdi. Hem mesajlar çok güzel hem çıkarılacak dersler var hem akıcı hem sürükleyici hem son sayfaya kadar merak duygusunun hakim olduğu bir kitap. Şiddetle tavsiye ederim.
Çocuk
Efes'e YolculukSumru Anamur · Sokak Kitap Yayınları · 20246 okunma
Çok akıcı, büyüleyici ve tarihsel
2024 6. kitabı
Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülü’nü aldığı için hemen alıp okudum çünkü çok saygı duyduğum ve jürisi değerli insanlardan oluşan bir ödül. Kitaba gelirsek öncelikle 10 yaş altı için önermiyorum çünkü dramatik temalar var. Yine korkabilecekleri yerler de var. 4. Sınıf ve üzeri için uygun olur. yazarın kalemi kuvvetli ilk sayfadan başlıyor sizi sarmaya. Sihirli Orman, Bay Büyük Bilge, Şenlik ve Çuvalların değiştiği tiyatro bölümü efsaneydi diyebilirim. Ayna hikayesi en güzel olanı. Güzel cümle alıntılarına meraklı arkadaşların da okumasını öneririm. Bölüm geçişleri çok iyi. Genelde kitaplarda en çok dikkat ettiğim şeylerden biri bu oluyor. Ben sürekliliği olan kopmayan bölüm seviyorum. Bu kitapta da bu gayet başarılı yapılmış. . Sevmediğim yerlere gelirsek; türk kitabından çok yabancı bir kitabın çevirisi gibi duruyor. Daha yerel konuşmalar olabilirdi. Yine Kocasakal’ın Çiftliği bölümü ne alaka dedirtti bana. Yani iki çocuğun çalışmanın, emeğin önemini anlaması için böyle bir bölüme gerek var mıydı? Romandan, hikayeden biraz kopuk bir bölüm olmuş. Bu kısımlar daha iyi düzenlenseydi puanım 9,10 olabilirdi çünkü gerçekten kitap vasatın üzerinde: iyi. Üzerinde biraz çalışılsa ülkemizi dünyada temsil edebilir.
2024 107. kitabı
Saygı bu dünyanın bir parçası olduğunu hissedebilmektir. Sevginin kardeşidir aslında ama sevgi gibi doğuştan insanın kalbine gelmez. Sonradan öğrenilir. O kadar güzel bir kitap okudum ki ,hemen size anlatmak istiyorum .Çocuk kitapları grubuna girse de içindeki tarih,felsefe , fantastik öğeler ve macera on iki yaş üstündeki herkesi büyüleyecek . Bencil,sorumsuz ,kendinden başkasına saygısı olmayan Deniz yine sinirlerine hakim olamayıp seneler öncesine ait evdeki bir vazoyu kırar .Tam da gitmeyi hiç istemediği Efes yolculuğu öncesi .Neyse ki kimse farketmeden yolculuk başlar .Arkadaşı Mert 'te bu yolculukta onlarla beraberdir . Ablası için çok önemli olan bir günde yaptığı saygısızlıktan sonra azarı yiyip Mert'in söylediği perili geçide giden iki çocuk ortadan tamamen kaybolur .Çocuklar için macera tam da burada başlar . Bir şehrin 2000 yıl öncesine gitmek sizce nasıl olur ? Üstelik bu şehir Efes gibi tarih ,sanat ve kültür açısından zengin bir yer ise .Geçmişe giden çocuklar geleceğe dönmek için çareler ararken orada birçok kişi ile tanışır .Sokrates'in öğrencisi yaşlı Bilge bize yardım edebilir derken onun bilmecesini çözmek zorunda kalırlar .Üstelik Vali yardımcısının büyük oyunu da çözülmezse Gotlar Efesos'a saldıracak büyük bir savaş olacaktı . Peki evdeki vazo ile olayların,Deniz'in nasıl bir bağlantısı vardı ? Macera soluksuz devam ederken çocuklar kendi zamanlarına dönebilecek miydi ? Bu yolculuk Deniz'e neler kazandıracaktı? Karanlık orman , büyüler,konuşan hayvanlar eşliğinde icatlara da tanık olacağız .Efes'in tarihindeki önemli kişiler ,sanatçılarla tanışacağız .Bugün gördüğümüz Efes yıllarca önceki haliyle gözümüzde canlanacak ve alacağımız çok önemli dersler olacak . Harry Potter serisi tadında harika bir kitapla buluşacaksınız.Öyleyse
2025 21. kitabı
Merhaba kitap severler; #ultra92 Size tarihi bir yolculuğa çıkacağınız ve tarihe saygı ödülü alan bir çocuk / genç bir kurguyla geldim. Aile bağları, kardeş kıyaslaması ve zorbalığı, arkadaşlık, takım ekip çalışma ruhu, yardımlaşma, iyilik temalarıyla derlenen +9 yaş çocukların seviyesinde olup maceradan maceraya koşup eğleneceği keyif alacağı okuma olucak. Hikayemizde ailesiyle istemeyerek Efes, Antik Kente giden Deniz, arkadaşı Mert ile perili olan yere bakmak istemeleri yle arkeolog kazıların olduğu yerde yasak alanda kaçarken bir süre sonra kaybolurlar. Geçeyi ormanda geçirirler. Sabah olduğunda 257 yılında Efes Antik Kentinde güne başlarlar. Dönüş yolunu bulmaya çalışırlarken tarihin gizli geçmişinde kendini bulma ve tanıma yolculuğu ile Deniz'in geri dönme için para kazanmanın, hakkını savunmanın, ailesini gizli geçmişini, evlerinde kırılan vazo yla ilgisi ve daha fazlası eserde mevcut... Öyle bir yer de bitti ki devamı gelicek sinyali vardı. Deniz eve dönmek için nelerle yüzleşecek? Kız kardeşiyle nasıl iletişim kuracak? Neden bütün olayların döngüsü ve bir vazoyla ne ilgisi vardı? Sevgili ebeveynler güvenle geleceğin çocuklarına tavsiye ederim. "Eller, görkemli muhteşem binalar, resimler yaparlar. Güzel yazılar yazarlar. Sevgiyle dokunurlar çevrelerine. Ama yine aynı eller hiç bir canlının yapamadığı zulümleri ve kötülükleri yapar. Öyle kötü şeyler gördüm ki, öyle kötü insanlar... " Kitap ve sevgiyle kalın... @lisanwace_ Sokak Kitapları Yayınları #Efes'eyolculuk #fundaileheryerdeoku #heryerdeoku#books #book#fyp#etamin #reklam #deği̇l #benimkütüphanem #benimseçkilerim
2025 Okuma Raporları
Efes'e Yolculuk
2025 21. kitabı
Merhabaaa Kısacık bir aradan sonra tekrar aranızdayım. 3 çocuklu bir anne olarak ilk paylaşımımı yapıyorum. İlk paylaşımım; 2019' da tarihe saygı ödülü almış, 12 yaş üzeri tüm yaş grubuna hitap eden çok güzel bir eser olan @lisannwace kaleminden #efeseyolculuk kitabı oluyor. Deniz, kardeşi Melis ile birlikte Melis'in konuşma yapması için hiç istemeyerek ailesi ile birlikte İzmir'in Efes Antik Kenti'ne gidiyor. Nerden bilirdi ki hayatının en fantastik yolculuğuna çıkacağını. Efes'te tanıştıkları Mert ile deniz asla rahat durmaz. Hep yaramazlık peşindedir. Yasaklı bölgeye giren iki arkadaş biranda kendilerini bilmedikleri bir yerde bulurlar. Kaybolmuşlardır. Onları geçmişe götüren bir geçitten geçmişlerdir ama farkında bile değiller. Geri dönüş yolunu bulmaya çalışırlar. Ama nafile... Fantastik maceramızda burada başlar. Geçmişe giden Mert ve Deniz'i hangi maceralar bekliyor ? Geri dönebilecekler mi ? Okurken sanki küçüklüğümdeki gibi çizgifilm izliyormuş tadı aldım resmen. Macera dolu fantastik bir kitap. Mitoloji ve felsefeye de değinmesi meraklılarını daha da meraklandırıyor bence. Kitap o kadar akıcı ve heyecanlı ki nasıl bitirdiğinizi anlamıyorsunuz bile. Ben çok beğenerek okudum. Sonu çok şaşırtıcı benden söylemesi... Emeğinize, kaleminize sağlık...
2025 17. kitabı
2019'da Tarihe saygı ödülü almış Macera dolu bir çocuk kitabı ile karşınızdayım bugün. Deniz ailesiyle istemeyerek gittiği Efes Antik kentinde ne olduğunu anlamadan bir Maceraya sürüklenir. Arkadaşı Mert Efes Antik kentinde iken ona perili bir yer olduğunu söyler ve merak edip oraya bakmaya giderler, orada arkeologların kazı yaptığı bir yere gelirler fakat etrafı şeritler ile kapatılmış girilmesi yasak olan bölgeye meraklarını yenilip girerler son anda bekçi onları görür ama onları yakalayamaz. Deniz ve arkadaşı kaçarken bir süre sonra ormanda kaybolduklarını fark ederler ve geri dönüş yolunu bulamazlar, geçmişe giden bir geçitten geçtiklerini bilmeden. Geceyi ormanda geçirirler ve sabah uyandıklarında herşeyin farklı olduğunu anlamaya başlarlar. Kendilerini Efes Antik kenti'nde 257 yılında bulurlar. Deniz ve arkadaşı geçmişte sıkışıp kalırlar geri dönüş için çözmeleri gelirken bilmeceler ve maceralar vardır. Bu yolculuk Deniz'e birçok şeyi öğretecek ve onu değiştirecek. Sürükleyici bir kurgu büyülü bir atmosfer. Deniz, Tarihin derinliklerinde yani geçmişte kendisini tanıma yoluna girer fark etmeden. Kitapta dostluk aile bağları çok güzel yansıtılmış. Deniz bu yolculukta Ailesinin, kardeşinin ve arkadaşkarının kıymetini anlar. Betimlemeler çok güzel sanki gerçekten de o yıllarda dolaşıyorsunuz. Çok akıcı bir kurgu olduğundan dolayı elime aldığımda kitabı bırakamadan bitirdim. Kesinlikle çocuklara, gençlere ve yetişkinlere tavsiye edebileceğim çok güzel mesajlar veren Büyülü Bir macera.

Sumru AnamurYazar · 1 kitap
2012 yılında Mavi Peri öykü kitabını yazdı. 2016 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji bölümünü bitirdi. 2018 yılında yayımlanan gençlik romanı Efes'e Yolculuk'u çocuklara ve gençlere arkeolojiyi sevdirmek için yazdığını söylemiştir. Efes’e Yolculuk İzmir’de bir okul tarafından oyunlaştırıldı, antik kentte draması yapıldı. Bu etkinliğe ve kitaba 2019 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihe Saygı ödülü verildi.