Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Eğitim Felsefesi

Hilmi Ziya Ülken

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
...Kolay bir hayat bazen Tanrı vergisinin yerinde saymasına sebep olabilir.
Rousseau'ye göre çocuk yapayi bir zihin eğitiminin her türlü baskı ve yaptırım gücünden sıyrılmış olarak yetiştirilmelidir. Eğitimde rehber yalnızca tabiat olmalıdır. Başka bir kitabında dediği gibi "tabiatta her şey iyidir, insanlar kendilerine zincir vurmak suretiyle onu kötüleştirmişlerdir."
Sayfa 95 - Ülken yayınları
Reklam
Ne şefkatsiz bir mücadeleye imkân veren başıboş hürriyet, ne de her türlü hürriyeti kaldıran ve eşitliği sağlamak isteyen mutlak bir disiplin insanlara huzur verebilir.
Bir sınıfta sıra üzerinde bir saat hareketsiz kalma, hele sınıf iyi havalandırılmamışsa, çocuğun sağlığına zarar verir. O vakte kadar hareketli geçen hayatının birden değişmesine sebep olur.
Çocuğa hakiki şiirden, müzikten ve resimden ayrı bir "çocuk şiiri, "çocuk müziği", "çocuk resmi" değil, asıl değerli şiirden, müzikten, resimden örneklerle sanat eğitimi verilmelidir. Soyut ahlâk kaidelerini öğreterek değil, hikâyeler ve büyük adamların hayatından misallerle fedakarlık ve iyiliğe dair canlı örneklerle ahlâk eğitimi verilmelidir.
Bir sosyoloji cereyanına göre sosyal olaylar her şeyden önce iktisadi temel olaylardır. Öteki olaylar (yani fikri, ahlâki, bedii vb. olaylar) bu temel olayların neticeleridir ve toplum üzerinde doğrudan doğruya etkileri yoktur. Eğitimcinin esaslı görevi çocuğa iktisadi-teknik bir eğitim ve öğretim vermektir.
Reklam
Meslek hayatın kendisidir. Yani kültür dediğimiz maddi ve manevi bütünün bir parçasıdır. Orada anladığı gibi yapıcı olarak yetiştirilmiş olan çocuk için meslek hayatı hakiki bir araştırma ve yaratma hayatı halini alacaktır. Böyle bir genç, kafasını bilgi ile doldurmak değil, insanî bilgiye daima yeni bir şey katmak yoluna girmiştir.
Sayfa 60 - Ülken Yayınları
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.