Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

El-İsabe Seçkin Sahabeler

İbn Hacer el-Askalani

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir işi bırakıp başka bir işe, sonra onu bırakıp bir başka işe başladığınızda hiçbir işi tamamlayamazsınız
Reklam
Muaz b Cebel ra gece namazına kalkar, ellerini gökyüzüne kaldırıp şöyle derdi: “…Ya rab, cennet isteğimde güçsüzüm. Cehennemden kaçışım kaçış değil, bana hidayet et…”
Abdullah b. Huzafe Radıyallahu Anh
Beyhakî’nin şu rivayeti Abdullah b. Huzafe’nin menkıbelerindendir: “Ebu Rafi dedi ki: “Ömer radıyallahu anh Rum’a bir ordu gönderdi. İçlerinde Abdullah b. Huzafe de vardı ve o esir alındı. Rum kralı ona: “Hristiyan olursan seni mülkümde ortak ederim” dedi. Abdullah kabul etmedi. Bunun üzerine çarmıha gerilip okla öldürülmesini emretti. Fakat Abdullah yine reddetti. Sonra kral emretti, onu indirdiler. Daha sonra bir kazana su koyup kaynattılar. Başka bir esir getirip kaynamakta olan kazanın içine attılar. Etinin dağılıp kemiklerinin ortaya çıktığını gördüler. Hıristiyanlığı kabul etmediği takdirde Abdullah’ın da kazana atılması emredildi. Ona gittiklerinde Abdullah ağlıyordu. Onu götürdüler. Kral: “Neden ağlıyorsun?” diye sordu. Abdullah dedi ki: “Temenni ettim ki, yüz tane canım olsun ve hepsi de bu şekilde Allah için atılsın, bu hoşuma gider” Bunun üzerine kral ona “Benim başımı öpmen karşılığında seni serbest bırakmama ne dersin?” diye sordu. Abdullah “Beni ve bütün müslüman esirleri serbest bırakırsan başını öperim” dedi. O da bu şartı kabul etti. Abdullah onun başını öptü. Kendisi ile beraber bütün müslüman esirleri bıraktırdı. Onları Ömer radıyallahu anh’ın huzuruna getirdi ve hâdiseyi ona anlattı. Ömer radıyallahu anh de Abdullah’ın başını öptü.
╼─━ ►►▻ ❁ ◅◄◄ ━─╾ Hâlid B.Velîd (رضي الله عنه) şöyle demiştir: “Allah yolunda cihad, çoğu kez beni, Kur’ân okumaktan alıkoymuştur.” Başka bir rivayette Hâlid’in (رضي الله عنه) şöyle dediği nakledilmiştir: “Cihad, Kur’ân’ın pek çok yerini öğrenmeme bile fırsat vermemiştir.” ╼─━ ►►▻ ❁ ◅◄◄ ━─╾
Sayfa 414
Enes radıyallahu anh anlatıyor: “Annem Ümmü Süleym Resulullah aleyhissalâtu vesselâm’a benimle bir sepet taze hurma gönderdi ama evinde bulamadım. Bana bir azatlısının kendisi için hazırladığı bir yemeğe çağrıldığını, oraya gittiğini söylediler. Yanına ben de gittim. Yemeğini yemekte idi. Aleyhissalâtu vesselâm kendisiyle beraber yemem için beni de çağırdı.” Enes devamla der ki: “(Ev sahibi) etli ve kabaklı bir tirid hazırlamıştı. Meğer Aleyhissalâtu vesselâm kabağı severmiş. Ben (bunu görünce) kabağı toplayıp Aleyhissalâtu vesselâm’m önüne yakın bırakmaya başladım. Yemeği yediğimiz zaman Aleyhissalâtu vesselâm evine döndü. (Ben de hurma) sepetini önüne sürdüm. Resûlullah hurmayı yemeye ve taksim etmeye başladı, sepetteki hurmayı böylece bitirdi.” İbni Sa’d Tabakat (8/429) İbni Mace (3303)
Reklam
Enes b. Malik Radıyallahu Anh
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in hizmetkârıdır. Allah Resûlunden en çok hadis rivayet edenlerden biridir. Şöyle dediği sahih olarak sâbit olmuştur: “Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Medine’ye geldiğinde ben 11 yaşında idim.” Annesi Ümm Süleym Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem geldiğinde Enes’i ona götürmüş ve: “Bu Enes’tir. Bu delikanlı sana hizmet etsin” demiş, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de kabul etmiş, ona topladığı bakladan dolayı Ebu Hamza künyesini vermiştir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ona şaka yapar ve: “Ey iki kulaklı.” derdi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem: “Allah’ım onun malını ve çocuklarını çoğalt ve onu cennete koy” diye dua etmiş, Enes radıyallahu anh de şöyle demiştir: “İkisini gördüm, üçüncüsünü de ümit etmekteyim.” Cafer b. Süleyman, Sabit’in şöyle dediğini nakleder: “Enes radıyallahu anh ile birlikteydim. Hizmetçisi geldi ve dedi ki: “Ey Ebu Hamza! Topraklarımız susuz kaldı.” Bunun üzerine Enes kalktı, abdest aldı ve beriyyeye gidip iki rekat namaz kıldıktan sonra dua etti. Yağmur bulutunun geldiğini gördüm. Her şeyi ıslatana kadar yağmur yağdı. Yağmur dinince Enes radıyallahu anh ailesinden birini gönderdi ve dedi ki: “Bak bakalım sema (yağmur) nereye ulaştı?” Baktığında toprağının çok azı kalmıştı. Bu yaz mevsiminde olmuştu.” Ebu Hureyre radıyallahu anh şöyle demiştir: “Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem’in namazına Ümm Süleym’in oğlunun (yani Enes’in) namazı kadar benzeyen başka birini görmedim.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.