Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eleştirel Pedagoji - Sayı 16

Eleştirel Pedagoji Dergisi

Eleştirel Pedagoji - Sayı 16 Gönderileri

Eleştirel Pedagoji - Sayı 16 kitaplarını, Eleştirel Pedagoji - Sayı 16 sözleri ve alıntılarını, Eleştirel Pedagoji - Sayı 16 yazarlarını, Eleştirel Pedagoji - Sayı 16 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
üsttekilerin tuzu kuru // altta kalanların canı çıksın
Yıllardır öğretmenlik mesleğini yaz-boz tahtasına çevirenlerin hukuksuzluğu ve plansızlığı öne çıkaran politikalarının bedelini ne öğretmenlerimiz ne de öğrencilerimiz ödemek zorundadır.
Cumhuriyet döneminde, 1920’lerin başlarında ülkeye davet edilen ünlü ABD’li eğitim filozofu John Dewey, yazdığı iki ayrı raporda öğretmen yetiştirme işine önem verilmesi gerektiğini bildirmişti. Bunu İsmail Hakkı Tonguç da belirtmişti. Nitekim öyle de yapılmaya çalışıldı.
Reklam
Köy Enstitülerinde öğretmenin ve öğrencinin birlikte üretip, birlikte tükettikleri “Eğitim İçin Üretim; Üretim İçin Eğitim” mantığı Modüler Eğitim mantığıyla taban tabana zıttır.
Öğretmeni merkez dışına iten Modüler Eğitim anlayışıyla bilgi ve bilim çoğaltılamaz, sanatsal bilgi kültüre dönüşemez.
‘Küreselleşme’ kavramına karşı ‘Küreselleştirme’ kavramını kullanmak daha anlamlı olabilir. Çünkü, küreselleşmiyor zorla küreselleştiriliyoruz. Postmodernist kavram pratiklerinden birisi olan Küreselleşme kavramı, kendisini, zorunlu olarak kabullenmemiz ve çaresizce boyun eğmemiz gereken masum bir kavrammış gibi algılamamızı koşullandırmaktadır.
Eğitim sistemimiz, bir bütün olarak üretici insanlar yerine, daha çok tüketici insanlar yetiştirmektedir. Bu durumda her geçen gün insanlarımızı çalışmaktan alıkoymakta, tembelleştirmektedir.
Reklam
Bir yanda din, milliyetçilik ve muhafazakarlık ideolojisine sarılmış geleneksel kurumların topluma nüfuz etme, gerçeklerin üzerini örtme, düşmanlıklar kurarak bundan çıkar sağlama çabası; diğer yanda karanlığı delmeye çalışan bir avuç insan...
Kapitalizmin cilalanmış versiyonu olan Neo-liberalizm emekçilere ne zaman saldırsa, ele aldığı konuları bir kavram kargaşasında, içini boşaltarak, insanların kafasında karışıklıklar yaparak amaçlarına ulaştı.
Nejla Kurul:
Yapılması gereken, okullar hatta aynı okulun içinde sınıflar arasındaki eşitsizliklerin nedenlerini, buna yol açan neo-liberal eğitim reformlarını tartışmaya açmaktır. Eğitimde demokratik planlamanın, eğitimin bir hak olması nedeniyle kamuca finansmanının, okullar arası ayrışmanın okul düzeyinin, okul bileşenlerinin değil, bir kamu hizmeti olarak siyasal alanın sorunu olarak görülmesi gerektiğinin altını çizmek gerekmektedir. Öğrenciler, öğretmenler, veliler, okul yöneticileri ve kamuoyunun duyarlı kesimlerinin konuya ilişkin bilgilendirilmelerini sağlayacak çalışmalar yapmak gerekmektedir.
Einstein:
Bireylerin eğitimi, onların doğal, kalıtsal becerilerini geliştirmenin yanı sıra, diğer bireylerin varlığını ve başarılarını yüceltici bir sorumluluk duygusunu aşılamayı hedefleyecektir.
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.