Bir Dünya Harikası

Orijinal Adı:
Wonders of the World: The Alhambra
Orijinal Dil:
İngilizce

“Bir Dünya Harikası ELHAMRA”
2026 11. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2026 23:23
Robert Irwin kitabında Elhamra’yı sadece bir saray olarak değil, bir medeniyetin zirve noktası olarak ele almış. Özellikle Endülüs Emevileri ve Nasrîler dönemi boyunca gelişen sanat, mimari ve düşünce dünyasını merkezine alıyor. Sarayı gezerken fark ettiğim o ince detaylar (geometrik desenler, yapıda işlenmiş hat sanatı, su kanalları ve avlular) kitapta çok güçlü bir şekilde açıklanıyor. Irwin’e göre Elhamra: “Taş ve suyla yazılmış bir şiir” gibi. Saray bir güç gösterisinden çok, incelik ve zarafet üzerine kurulu bir yapı. Yani kale gibi bir yapı deyimi buraya uygun değil. Kitap, Reconquista (Hıristiyanlarca yeniden fetih) sürecine geniş yer veriyor. Elhamra’nın ihtişamı kadar, bu ihtişamın son bir parıltı olduğundan da bahsediyor. Nasrî Hanedanı’nın son döneminde inşa edilmiş. Politik olarak zayıflayan bir devletin kültürel zirvesi 1492’de Granada’nın düşüşüyle birlikte bir çağ kapanıyor. Bu yüzden saray, sadece güzellik değil, aynı zamanda melankoli ve kayıp hissi de taşıyor. Irwin, Batı’nın Elhamra’ya bakışını da inceliyor kitapta. Özellikle romantik gezginler ve yazarların (örneğin Washington Irving) Elhamra’yı biraz egzotikleştirerek anlattığını söylüyor. Yani gerçek Elhamra ile hayal edilen Elhamra farklı. Oryantalist bakış açısı eleştiriliyor kitapta. Ama bu romantik anlatıların da sarayın ününe katkısı büyük. Kitabı okurken sadece bir tarihsel anlatı okumadım. Benim de ayak bastığım o büyülü mekânın katman katman açılan bir hafıza olduğunu tekrar yaşadım. Burası Orta Çağ’dan günümüze ulaşan tek Müslüman Saray’dır. İmkânınız varsa bu harika yeri görün, gezin. Sarayın yapımında çalışan ustaların abdestli olmalarına ne kadar ehemmiyet gösterildiğini de dikkate alırsak, bu manevî detayın da sarayı Müslümanların nezdinde çok daha kıymetli bir hale getirdiğini
Tarih ve Seyahat
Elhamra
Puan vermedi
Nasrî Hanedanının kurucu I.Muhammed ( İbn’ül Ahmer) tarafından yaptırılan Elhamra Sarayı Orta Çağ’dan günümüze ulaşan tek Müslüman saray olma özelliğini koruyor. Bura Nasrilerin yönetim merkeziydi. . 1492 yılında Müslümanların Endülüs’teki hükmünün bitmesinin ardından Kraliçe İsabel ve eşi Fernando sarayda ikamet etmiş yapıyı Müslüman işçilere restore ettirmişlerdir. . El hamra‘nın özellikle bahçelerinin nasıl olduğu ile ilgili farklı görüşler var . Kimi mermer kaplı olduğunu iddia ederken kimi havuzlu,fıskiyeli Bahçelerden söz eder. Kaynak hep Batılılar çünkü Arap yazarlar Sarayı övgüye boğsa da belirsiz ifadeler kullanmışlardır. Dolayısıyla Elhamra Sarayı ile ilgili bilgiler çoğunlukla tahminlere dayanmaktadır. . Elhamra sadece görsel olarak zengin değil aynı zamanda matematiğin yoğun kullanıldığı bir mekandır. . 17. yüzyılda saray zor günler geçirdi. Birkaç deprem, kasıtlı ve kazara çıkan yangınlar sarayın tahrip olmasına neden oldu. . 17. yüzyılda baruthane, hapishane olarak kullanılmış, yarımada savaşlarında Fransızlar tarafından kolileri havaya uçurulmuştur. . Gezginlerin ve yazarların keşifinden sonra bazı restorasyon çalışmaları 19. yüzyılda gerçekleşmeye başlamıştır. Restorasyon çalışmaları sırasında eserin orijinalliği büyük bir darbe almıştır. Ne yazık ki adı duydukça gelen ziyaretçiler Elhamra’dan karo, sıva parçaları ve seramikleri söküp götürmüşler. Bunların birçoğu British Museum’da sergilenmektedir. . 19. yüzyılda hem İngilizlere hem de Fransızlara mimari ve edebi alanlarda ilham olmuştur.Oryantalist eserler tüm Avrupa’da rağbet görmüştür. . Araplar ve Müslümanlar için bu anıt artık geçmişte kaybettikleri toprakların ,bilimin ,felsefenin ,kültürel özgüvenin sembolü olmuştur ne yazık ki… .
Hayata Dair
Puan vermedi·204 syf.·
2025 797. kitabı
Geçmişin en görkemli sarayının içini kelimelerinin sadeliği ve tarihiyle keyıfle gezdik,okuduk, göxümğn önünde csnlsmdı neredeyse tanımın gücü ilgiyle okunanlardan oldu kıtabımız El-Hamra Sarayı ve kompleksi, orta çağ İslâm sanatı ve kültürünün en görkemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Yapımı 250 yılda tamamlanan El-Hamra Sarayı, Endülüs mimarisinin muazzam güzellikteki taş oymacılığının nadide örneklerindendir. Hakkında birçok şehir efsanesi bulunan, şehrin Beyza Tepesi’nden seyredildiğinde ihtişamıyla gözleri kamaştıran saray, Granada’nın en kıymetli mimarî hazinesidir. "Bir ekonomik çöküş, buhran ve politik şiddet döneminde kurulan El-Hamra Sarayı, sadece bir saray olmaktan ziyade bir kent örneği olarak İslam Mimarisindeki yerini koruyor. Bir kompleksin iyi bir yapı olmasının yanında zarafetini ve inceliğini koruması, toplumun düşüncesini duvarlarına inşa etmesi, tarihe meydan okurcasına vakur bir duruşunun olduğunu da bize gösteriyor.  El-Hamra Sarayı el işçiliğinin en zengin olduğu yapılardan biridir. Saraydaki sütunların, kemerlerin, revakların, duvarların üzerinde çok sayıda “La Galibe İllallah” yazısı bulunuyor. Allah’tan başka galibin olmayacağının yazıldığı bu duvarlar, Endülüs Emevîleri için büyük gövde gösterisi olarak görülüyor. İslam’ın Avrupa’daki geçmişini temsil eden en büyük yapılardan biri olma özelliğini "hala taşımaktadır, "Sarayın yapımında çalışan ustaların abdestli olmalarına ne kadar ehemmiyet gösterildiği dikkate alınacak olursa, bu tip manevî detaylar sarayı Müslümanların nezdinde çok daha kıymetli bir hale getiriyor. Ve her yıl yüz binlerce Müslüman El- Hamra’yı ziyaret etmek için Granada’ya geliyor.  Robert Irwin, kurmacalar dışında Arap ve İslam kültürü üzerine çok sayıda kitap ve makale hazırlamış ve Binbir Gece
Araştırma-İnceleme Tarih
Puan vermedi
Bugün tarihe tanıklığına devam eden Elhamra’nın kendi gerçek tarihi ise gizemlerle doludur. Robert Irwin Bir Dünya Harikası Elhamra’da, bu gizemin peşine düşerek Elhamra’nın inşasının ardındaki sosyal, siyasi arka planı ele alıp tarihî şahsiyetlerin ve sanatçıların bu inşaya katkıları ve Elhamra’nın edebiyat, mimari, resim, müzik gibi alanlarda Batı ve Arap sanatlarına etkisini gözler önüne serer. Elhamra’yı perilerin, masalların ve çeşitli fantezilerin diyarı olarak gören Oryantalist bakış açısını eleştirerek onu gerçekçi bir biçimde ele almaya çalışan Robert Irwin, öte yandan Elhamra’nın tüm bu hikâyelerden azade olamayacağının da altını çizer. ALINTI
Alıntı

Robert IrwinYazar · 3 kitap
Robert Irwin Londra’da yaşıyor. The Arabian Nightmare (1983) ve Exquisite Corpse (1995) gibi kurmacalar dışında Arap ve İslam kültürü üzerine çok sayıda kitap ve makale yazdı. Kitapları arasında Binbir Gece Masalları için rehber kitap (The Arabian Nights: A Companion, 1994), İslam sanatı üzerine inceleme (Islamic Art, 1997) ve klasik Arap edebiyatı seçkisi (Night & Horses & the Desert: An Anthology of Classical Arabic Literature) bulunan Irwin, Royal Society of Literature ve London Institute of Pataphsyics üyesidir.